Un bulgar este acuzat de fraudă speculativă pe Wall Street cu acţiuni ale Avon şi ale altor companii

Nedko Nedev, un bulgar în vârstă de 37 de ani, este acuzat în Statele Unite de fraude speculative pe Wall Street, el fiind responsabil pentru scăderea puternică a preţului acţiunilor Avon Products, în luna mai.

195 afișări
Imaginea articolului Un bulgar este acuzat de fraudă speculativă pe Wall Street cu acţiuni ale Avon şi ale altor companii

Un bulgar este acuzat de fraudă speculativă pe Wall Street cu acţiuni ale Avon şi ale altor companii (Imagine: Radu Iordache / Mediafax Foto)

Acţiunile Avon au crescut puternic pe 14 mai, cu până la 20%, în urma informaţiilor referitoare la o propunere de achiziţie a companiei la un preţ de trei ori mai mare decât cotaţia titlurilor. Compania a anunţat însă că zvonul este fals, ceea ce a dus la scăderea puternică a acţiunilor, relatează New York Times.

Aceasta nu ar fi prima schemă speculativă a lui Nedev, care ar fi procedat într-un mod similar în cazul companiilor Tower Group şi Rocky Mountain Chocolate Factory.

În fiecare dintre aceste cazuri, Nedev este acuzat că a cumpărat acţiuni prin intermediul unei firme fantomă din Bulgaria. Momentul achiziţiilor de acţiuni este important, acestea având loc chiar înainte de apariţia zvonurilor legate de ofertele de achiziţie a acestor companii.

Documentele au fost scrise de Nedev şi depuse la Comisia americană pentru bursă şi valori mobiliare (SEC).

Mai mulţi analişti s-au arătat surprinşi de faptul că nimeni nu a remarcat greşelile de scriere şi existenţa a două nume pentru presupusul cumpărător al acţiunilor, un fond de investiţii din Bulgaria, Strategic Capital Partners Muster.

SEC a anunţat că, deşi profitul obţinut de Nedev a fost mic, instituţia a obţinut un ordin judecătoresc pentru blocarea a două conturi, cu active de circa 2 milioane de dolari, administrate de Nedev.

În reclamaţia făcută de SEC la un tribunal din Manhattan, instituţia susţine că frauda lui Nedev a provocat daune importante pieţei bursiere americane, subminând încrederea investitorilor în sistemul Edgar, prin intermediul căruia peste 300.000 de companii, firme de investiţii şi persoane fizice îl folosesc pentru înregistrarea declaraţiilor către SEC.

Potrivit SEC, ofertele de preluare pentru Avon şi Rocky Mountain Chocolate au fost făcute prin intermediul a doua fonduri de investiţii necunoscute, PTG Capital Partners şi PST Capital Partners, care au obţinut aprobare să depună documente în baza de date Edgar.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici