Un cercetător britanic, suspectat de fals în scandalul despre încălzirea globală

Profesorul Phil Jones, omul de ştiinţă britanic aflat în centrul controversei privind accesarea unor email-uri despre încălzirea globală, este suspectat că a încercat să ascundă valori de temperatură folosite în studiile sale, informează ediţia online a cotidianului The Guardian.

56 afișări
Imaginea articolului Un cercetător britanic, suspectat de fals în scandalul despre încălzirea globală

Un cercetător britanic, suspectat de fals în scandalul despre încălzirea globală (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

O investigaţie jurnalistică în cazul a mii de email-uri şi documente accesate în mod neautorizat la Universitatea East Anglia a descoperit că o serie de valori termice colectate de la staţii meteo chineze au fost modificate, iar documentele de înregistrare a acestora nu există.

Profesorul Phil Jones şi un colaborator au fost acuzaţi că încearcă să ascundă date care ar pune sub semnul întrebării un studiu din anul 1990 privind efectele oraşelor asupra încălzirii globale.

Potrivit ziarului The Guardian, profesorul Jones a ascuns informaţii care ar fi trebuit să fie publice.

Dezvăluirile despre studiul din 1990 nu neagă ipoteza că oamenii ar cauza încălzirea globală, iar alte studii au oferit concluzii similare. Dar sunt puse sub semnul întrebării unele studii despre amploarea fenomenului încălzirii globale.

Poziţionarea staţiilor meteo chineze este esenţială pentru studiul din 1990, care a concluzionat că temperaturile ridicate din China sunt efectul încălzirii globale, nu al extinderii oraşelor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici