Un consilier al unchiului demis al lui Kim Jong-un a cerut azil la Seul

Un consilier al lui Jang Song-thaek, unchiul demis al liderului nord-coreean Kim Jong-un, a solicitat azil în Coreea de Sud după ce a fugit din ţară, din calea unei epurări în care alţi doi oficiali ar fi fost executaţi, a anunţat vineri postul sud-coreean de televiziune YTN.

1730 afișări
Imaginea articolului Un consilier al unchiului demis al lui Kim Jong-un a cerut azil la Seul

Jang Song-thaek şi Kim Jong-un (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Autorităţile sud-coreene cred că transfugul controla fonduri plasate sub responsabilitatea lui Jang Song-thaek, unchiul lui Kim Jong-un, al cărui consilier din umbră se credea că era, potrivit YTN, care citează surse din domeniul serviciilor sud-coreene de informaţii.

Consilierul a fugit de la Phenian cu două luni în urmă şi se află în prezent sub protecţia unor agenţi sud-coreeni de informaţii în China, aşteptând să poată pleca spre Seul.

Agenţia de informaţii şi Ministerul Unificării sud-coreene au refuzat să confirme aceste informaţii.

Coreea de Sud a anunţat săptămâna aceasta destituirea probabilă a lui Jang Song-thaek şi execuţia a doi dintre consilierii săi.

Jang Song-thaek era vicepreşedintele Comisiei Apărării Naţionale, considerată organul de decizie cel mai puternic din ţară.

Zvonuri cu privire la îndepărtarea acestuia au circulat deja în 2009, 2010 şi 2011. În 2004, el a dispărut pentru doi ani, ceea ce sugerează că se afla în dizgraţie, după care a reapărut.

Agenţia sud-coreeană de presă Yonhap a anunţat joi că Phenianul l-a rechemat din Malaysia pe ambasadorul Jang Yong-chol, nepotul lui Jang Song-thaek.

În opinia unor experţi, această eventuală epurare, în cazul în care va fi confirmată, va reprezenta evenimentul politic cel mai semnificativ de la preluarea puterii de către Kim Jong-un.

Acesta a luat locul tatălui său, Kim Jong-il, care a murit în decembrie 2011 în urma unei crize cardiace. Kim Jong-il conducea Coreea de Nord stalinistă de la decesul, în 1944, al tatălui său, Kim Il-sung, fondatorul Republicii Populare Democratice Coreea (RPDC), în 1948.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici