Unchiul şi mentorul lui Kim Jong-un a fost destituit şi mai mulţi apropiaţi ai săi au fost executaţi

Unchiul liderului nord-coreean Kim Jong-un, considerat eminenţa gri a nepotului său, a fost destituit, iar mai mulţi dintre apropiaţii săi au fost executaţi, au dezvăluit marţi serviciile sud-coreene de informaţii, un eveniment major, cu consecinţe imprevizibile pentru regim.

24298 afișări
Imaginea articolului Unchiul şi mentorul lui Kim Jong-un a fost destituit şi mai mulţi apropiaţi ai săi au fost executaţi

Jang Song-thaek si Kim Jong-un (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Influentul Jang Song-thaek, în vârstă de 67 de ani, a fost demis din postul de vicepreşedinte al Comisiei Apărării Naţionale, cel mai puternic organ de decizie din ţară, a declarat pentru presă un deputat sud-coreean la finalul unei audieri a unor reprezentanţi ai Serviciului Naţional sud-coreean de Informaţii (NSI) de către un comitet parlamentar.

Jang Song-thaek "a fost îndepărtat recent din post, iar doi apropiaţi de-ai săi, Ri Yong-ha şi Jang Soo-kil, au fost executaţi în public la jumătatea lui noiembrie", a precizat Jung Cheong-rae. Potrivit altui parlamentar, aceştia au fost executaţi pentru "activităţi împotriva partidului".

"De la (destituire), Jang Song-thaek a dispărut", a mai declarat Jung Cheong-rae.

Jang Song-thaek a fost timp de decenii unul dintre personajele-cheie ale puterii de la Phenian, exercitate de trei generaţii de către familia Kim (bunicul, tatăl şi fiul), de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial şi până în prezent. El l-a ajutat pe nepotul său să facă primii paşi la conducerea ţării.

Considerat numărul doi în cadrul regimului de unii experţi, el era, în opinia altora, regentul lui Kim Jong-un care, în vârstă de aproximativ 30 de ani, nu avea experienţa necesară să exercite puterea într-un stat închis, asaltat în mod constant.

Yang Moo-jin, un profesor la Universitatea pentru studii nord-coreene de la Seul, evocă îndepărtarea lui Jang Song-thaek ca pe "cea mai importantă acţiune politică din Coreea de Nord de la instalarea la putere a lui Kim Jong-un".

"Jang (Song-thaek) a jucat un rol crucial, ajutându-l pe Kim Jong-un să îşi instaleze puterea după moartea tatălui său, servindu-i ca mentor", subliniază el.

Kim Jong-un a preluat locul tatăl său, Kim Jong-il, mort în decembrie 2011 în urma unei crize cardiace. La rândul său, Kim Jong-il a condus Coreea stalinistă de la decesul, în 1994, al tatălui său, Kim Il-sung, fondatorul Republicii Populare Democratice Coreea (RPDC), în 1948.

- Un moderat, susţinător al reformelor economice

Probabil victimă a unei prime epurări, în anii '70, Jang Song-thaek a căzut în dizgraţie în 2004, sub acuzaţia de corupţie, obişnuită în jocul puterii în Coreea de Nord.

Trimis la "reeducare" ca oţelar, el a fost reabilitat anul următor şi a fost promovat în 2007 la conducerea administraţiei Partidului Muncitorilor, un lucru care i-a oferit putere asupra poliţiei şi justiţiei.

El şi-a sporit influenţa în mod considerabil după atacul cerebral suferit de Kim Jong-il în 2008, dar şi după moartea acestuia, trei ani mai târziu.

Însă Jang Song-thaek era prezentat în străinătate ca un moderat, chiar ca un reformator, cel puţin în plan economic. Interminabila confruntare dintre Phenian, pe de o parte, şi Seul şi aliaţii săi, pe de altă parte, cu privire la programul nuclear nord-coreean au putut să joace un rol în destituirea sa, sunt de părere unii specialişti.

"Jang (Song-thaek) a vizitat Coreea de Sud, unde a putut să îşi facă o idee despre societatea capitalistă, şi a asistat totodată la schimbările din China", relevă Kim Yong-hyun de la Universitatea Dongguk de la Seul.

"Era personalitatea cea mai dispusă să militeze agresiv pentru introducerea unor reforme şi deschiderea regimului nord-coreean", adaugă el.

Jang Song-thaek ar fi putut să piardă în conflictul cu Choe Ryong-hae, un militar de rang înalt şi şeful "Biroului Politic" al Armatei Populare din Coreea, pe care Kim Jong-un l-a însărcinat recent să îl reprezinte la Beijing.

Experţi contactaţi de către AFP au opinii foarte împărţite cu privire la faptul dacă îndepărtarea lui Jang Song-thaek, la care Kim Jong-un ar fi putut să fie nevoit să recurgă, îi va slăbi sau îi va consolida puterea personală.

În opinia lui Cheong Seong-chang, de la Institutul Sejong, "Kim Jong-un controlează ferm puterea" după destituirea unchiului său, care probabil a format împreună cu apropiaţii săi executaţi "un clan politic separat", reprezentând o ameninţare la adresa tânărului Kim Jong-un.

Soţia lui Jang Song-thaek şi totodată sora lui Kim Jong-il, Kyong-hui, în vârstă de 67 de ani, este, de asemenea, un personaj central al regimului, de aproximativ 40 de ani. În septembrie 2010, ea a fost avansată la gradul de general cu patru stele, în acelaşi timp cu Kim Jong-un.

Anul trecut ea ar fi fost foarte bolnavă, potrivit unor zvonuri.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici