Un cotidian sud-african publică o caricatură cu profetul Mahomed

Un cotidian sud-african a publicat vineri o caricatură cu profetul Mahomed care se plânge că adepţii săi nu au simţul umorului, generând astfel indignarea comunităţii musulmane şi temeri privind posibile atacuri înaintea Cupei Mondiale de fotbal din iunie, relatează CNN.

22 afișări
Imaginea articolului Un cotidian sud-african publică o caricatură cu profetul Mahomed

Imaginea este realizată de caricaturistul din Cape Town Jonathan Shapiro, cunoscut şi ca Zapiro (Imagine: www.cnn.com)

Imaginea, realizată de caricaturistul din Cape Town Jonathan Shapiro, cunoscut şi ca Zapiro, îl prezintă pe Mahomed întins pe canapeaua unui terapeut şi afirmând cu tristeţe: "Adepţii altor profeţi au simţul umorului".

Zapiro a declarat că a răspuns în acest fel concursului lansat pe Facebook, "Everybody Draw Mohammed Day".

El susţine că toate credinţele ar trebuie satirizate, pentru ca niciun grup religios să nu ajungă să creadă că este deasupra societăţii şi să nu respecte libertăţile persoanelor care trăiesc în democraţie.

Zapiro afirmă, de asemenea, că ar fi trebuit să fie mai multe mişcări în acest sens din 2005, când un cotidian danez a publicat pentru prima dată o serie de caricaturi cu Mahomed, care au condus la revolte în întreaga lume. El susţine, de asemenea, că ironia constă în faptul că însăşi caricatura îndeamnă oamenii să se gândească de două ori înainte de a deveni furioşi.

Dar, în pofida intenţiilor sale, publicarea caricaturii în Mail & Guardian vineri a generat critici din partea cercurilor musulmane. "Sunt vremuri în care inamicii islamului provoacă intenţionat evenimente pentru a determina reacţii din partea musulmanilor", se arată într-o declaraţie a Consiliului sud-african al teologilor musulmani, care s-a adresat tribunalului pentru a obţine interzicerea publicării caricaturii, dar a pierdut procesul joi.

Cel puţin doi caricaturişti europeni trăiesc sub protecţia poliţiei după realizarea unor imagini cu Mahomed.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici