Un fost funcţionar al Departamentului de Stat şi soţia sa, acuzaţi de spionaj în favoarea Cubei

Un fost angajat al Departamentului de Stat american şi soţia sa au fost arestaţi pentru spionaj în favoarea Cubei timp de aproape 30 de ani, a anunţat, vineri, Departamentul Justiţiei.

17 afișări
Imaginea articolului Un fost funcţionar al Departamentului de Stat şi soţia sa, acuzaţi de spionaj în favoarea Cubei

Un fost funcţionar al Departamentului de Stat şi soţia sa, acuzaţi de spionaj în favoarea Cubei (Montaj foto)

Walter Kendall Myers, în vârstă de 72 de ani, alias "agentul 202", şi soţia sa, Gwendolyn Steingraber Myers, în vârstă de 71 de ani, alias "agentul 123", au fost reţinuţi joi de FBI şi au compărut vineri în faţa unui judecător.

Myers, angajat la Departamentul de Stat în 1977, a lucrat periodic pentru biroul de informaţii şi cercetare al Departamentului în perioada 1988 - 1999, înainte de a fi angajat permanent al acestuia între 2000 şi 2007.

El a avut acces la informaţii strict secrete începând din 1985, iar în 1999 a obţinut un nivel superior de acces la informaţii.

El şi soţia sa au acceptat să spioneze în favoarea guvernului de la Havana la şase luni după un sejur petrecut în Cuba în decembrie 1978.

"Activitatea clandestină prezentată în documentele de inculpare, care a durat aproape trei decenii, este extrem de gravă", a declarat adjunctul pentru probleme de securitate naţională al secretarului Justiţiei, David Kris.

Myers a recunoscut că a primit numeroase medalii din partea guvernului cubanez, iar el şi soţia sa au petrecut o seară cu liderul cubanez Fidel Castro în 1995.

Soţia lui Myers a recunoscut că tehnica favorită pentru transmiterea de informaţii către agenţii cubanezi consta în schimburi de coşuri în supermarketuri.

Cei doi riscă să fie condamnaţi la câte 20 de ani de închisoare pentru disimularea activităţilor ilegale şi primirea unui salariu din partea Departamentului de Stat, câte 10 ani pentru faptul că au fost agenţi de un guvern străin şi câte cinci ani pentru conspiraţie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici