Un fost ministru georgian al Apărării a obţinut azil politic în Franţa

Fostul ministru georgian al Apărării Irakli Okruaşvili, care a fost condamnat la sfârşitul lui martie în ţara sa pentru fapte de corupţie, a obţinut azil politic în Franţa, au anunţat miercuri avocaţii săi.

36 afișări
Imaginea articolului Un fost ministru georgian al Apărării a obţinut azil politic în Franţa

Un fost ministru georgian al Apărării a obţinut azil politic în Franţa (Imagine: Mediafax Foto)

Cererea de azil politic fusese formulată în luna ianuarie, la Oficiul Francez pentru Protecţia Refugiaţilor şi Apatrizilor (OFPRA).

"OFPRA a fost sensibilă la argumentele lui Okruaşvili, a cărui situaţie risca să se agraveze dacă ar fi fost extrădat în ţara sa, din cauza opoziţiei sale faţă de preşedintele georgian, Mihail Saakaşvili", a declarat unul dintre avocaţii săi, Louis-Marie de Roux.

"Faptul că Okruaşvili a primit azil politic nu suspendă cererea de extrădare formulată de Georgia, însă acest statut de refugiat politic va conta mult când această cerere va fi analizată (de o Camera de Instrucţie a Curţii de Apel din Paris), la 4 iunie", a explicat de Roux.

"Camera de Instrucţie este independentă, dar este evident că, atunci când cineva este recunoscut ca refugiat, însemnă că aspectul politic a fost recunoscut", şi că există "temeri cu privire la angajamentul politic în ţara sa", a precizat un alt avocat al lui Okruaşvili, Christine Martineau.

Fost personaj-cheie al Guvernului georgian prooccidental, Okruaşvili a fost arestat în Georgia, la sfârşitul lui septembrie, după ce l-a acuzat pe preşedinte că ar fi dispus asasinarea mai multor personalităţi. El a fost eliberat pe cauţiune.

Cercetat ulterior pentru că ar fi dispus, potrivit Tbilisi, cumpărarea de kerosen la un preţ supraevaluat de la compania unui prieten, în perioada în care a fost ministru, Okruaşvili a părăsit Georgia şi a ajuns în Germania, unde a fost arestat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici