Un general israelian evocă riscul în creştere al unui război neprevăzut cu Siria

Riscul unui război surpriză în care Israelul ar fi împins este crescut din cauza instabilităţi din Orientul Mijlociu, a declarat miercuri comandantul armatei aeriene israeliene.

1083 afișări
Imaginea articolului Un general israelian evocă riscul în creştere al unui război neprevăzut cu Siria

Un general israelian evocă riscul în creştere al unui război neprevăzut cu Siria (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Când vă uitaţi în jur astăzi, cred că un război surpriză se poate naşte în configuraţii numeroase", a apreciat generalul Amir Eshel, citat de posturile de televiziune şi radio, în cadrul unei conferinţe în apropiere de Tel Aviv.

"Nu văd un astfel de război surpriză pe termen scurt, însă acesta se poate naşte din incidentele izolate care ar putea degenera foarte rapid şi ne-ar forţa să acţionăm", a spus acesta, fără alte detalii.

Acesta a afirmat că căderea preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi a stocului său important de rachete pe mâinile rebelilor, ar putea precipita conflictul.

"Dacă Siria s-ar prăbuşi mâine (...) arsenalul enorm care se află acolo (...) ar fi răspândit peste tot şi ar trebui acţionat pe scară largă", a subliniat acesta.

Acesta a afirmat că deţinerea de către Siria a sistemelor de apărare aeriană ruse sofisticate S-300 este ultimul eveniment într-o lungă serie de achiziţionări de rachete de către Damasc, care a "cumpărat în ultimii ani cele mai bune sisteme pe care ruşii le-au produs".

Anterior, un înalt responsabil israelian al Apărării a asigurat că "stabilitatea" pe platoul Golan ocupat şi "forţa de disuasiune a armatei israeliene" în sector sunt intacte în pofida multiplicării recente a atacurilor siriene.

"Vestea bună este că stabilitatea continuă pe platoul Golan, forţa de disuasiune a armatei israeliene nu a fost afectată iar viaţa continuă ca de obicei", a apreciat generalul Amos Gilad, înzestrat cu afacerile politico-militare în cadrul ministerului israelian al Apărării, într-un interviu pentru un post de radio militar.

Israelul a avertizat marţi Siria în urma unor noi tiruri împotriva armatei israeliene din platoul Golan.

Pentru prima dată, armata siriană a revendicat marţi unele dintre aceste tiruri, făcându-l pe şeful statului major israelian, generalul Benny Gantz, să se adreseze direct preşedinteului Bashar al-Assad într-un mesaj de o fermitate neobişnuită pentru liderul armatei israeliene.

"Nu vom permite ca înălţimile Golanului să devină zona de confort a lui Assad, Dacă va provoca probleme în Golan, va trebui să sufere consecinţele", a avertizat acesta în cadrul unui discurs la Universitatea din Haifa (nordul Israelului).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici