Un ghid montan nepalez a salvat un alpinist de pe Everest: A fost ”cea mai grea misiune de salvare din viaţa mea”

Gelje Sherpa se îndrepta spre vârful celui mai înalt munte din lume când l-a zărit pe alpinistul care se agăţa de frânghie.

1092 afișări
Imaginea articolului Un ghid montan nepalez a salvat un alpinist de pe Everest: A fost ”cea mai grea misiune de salvare din viaţa mea”

Un ghid montan nepalez a salvat un alpinist de pe Everest

Gelje Sherpa se îndrepta spre vârful celui mai înalt munte din lume când l-a zărit pe alpinistul care se agăţa de frânghie.
 
Se aflau în "zona morţii", o zonă din apropierea vârfului Everestului unde temperaturile sunt extrem de scăzute şi unde nu există suficient oxigen pentru a respira fără ajutor mai mult de câteva minute.
 
Alpinistul, din Malaezia, nu avea "nimic" şi era "pe cale să moară", a declarat joi, într-un interviu, ghidul montan nepalez în vârstă de 30 de ani. "Nimeni nu îl ajuta, niciun prieten, niciun oxigen, niciun sherpa cu el, niciun ghid - aşa că este destul de periculos pentru el".
 
Ceilalţi alpinişti şi ghizi "s-au concentrat doar pe vârf", a spus el - ferindu-se să se oprească la o altitudine la care organismul se deteriorează rapid şi unde au loc multe dintre decesele de pe Everest.
 
Anul acesta, 12 persoane au murit şi cinci sunt date dispărute pe Everest, în timp ce sezonul de primăvară al ascensiunilor se apropie de sfârşit, potrivit oficialilor nepalezi.
 
Gelje îşi călăuzea un client spre vârful de 8.849 de metri, când a luat o decizie: îşi vor abandona călătoria în încercarea de a-l salva pe alpinistul malaezian.
 
A fost o sarcină aproape imposibilă: Gelje a trebuit să îl lege pe alpinist în spate şi să îl ducă în jos 600 de metri timp de aproximativ şase ore, înainte ca un alt ghid să se alăture salvării, relatează Reuters.
 
Aceştia l-au cărat apoi pe rând pe alpinist, înfăşurat într-un sad de dormit, uneori fiind nevoiţi să îl târască prin zăpadă, înainte de a ajunge la un elicopter care i-a transportat până la tabăra de bază.
 
Salvarea, care a avut loc pe 18 mai, a fost "extrem de dificilă", a declarat Gelje pentru CNN. Şerpa a efectuat anterior peste 55 de salvări, unele operaţiuni foarte lungi, dar a spus că aceasta a fost "cea mai grea din viaţa mea".
 
Potrivit guvernului nepalez, alpinistul salvat a fost transportat acasă în Malaezia după ce starea sa s-a îmbunătăţit. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici