Un militar britanic, răpit şi ucis de talibani, în Afganistan

Un militar britanic din cadrul Forţei NATO în Afganistan (ISAF), dat dispărut de luni dimineaţa în sudul ţării, a fost găsit mort, cadavrul lui purtând urme de gloanţe, a declarat Ministerul britanic al Apărării.

557 afișări
Imaginea articolului Un militar britanic, răpit şi ucis de talibani, în Afganistan

Un militar britanic, răpit şi ucis de talibani, în Afganistan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În această seară (luni), cadavrul militarului a fost găsit de forţele ISAF. El a suferit răni provocate de gloanţe. Rămâne de stabilit cauza precisă a decesului. Circumstanţele dispariţiei şi a morţii sale fac în prezent obiectul unei anchete", a precizat ministerul într-un comunicat.

"Ar fi inadecvat să facem mai multe comentarii pentru moment", a adăugat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării.

Cercetări importante au fost lansate în urma anunţului care coincide cu sosirea în Afganistan a premierului britanic David Cameron.

Soldatul era staţionat în provincia meridională Helmand, bastion al insurecţiei. Talibanii au afirmat în cursul după-amiezii că l-au capturat şi că ulterior l-au ucis, pentru că era pe cale de a fi salvat.

"L-am capturat viu şi l-am adus (...) dar am fost apoi atacaţi de forţele NATO", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al talibanilor, Qari Yousuf Ahmadi.

Erau mai numeroşi decât noi şi eram siguri că îl vor salva, prin urmare l-am ucis înainte ca ei să îl recupereze viu", a adăugat el.

Dispariţia soldatului l-a determinat pe Cameron să îşi anuleze deplasarea la Lashkar Gah, capitala provincială, pentru ca elicopterele să poată fi folosite pentru operaţiunile de căutare a soldatului.

"Armata trebuie să se concentreze pe nevoia cea mai importantă dintre toate, care este de a ajuta la găsirea acestei persoane, mai degrabă decât să se ocupe de deplasările mele", a declarat el în faţa jurnaliştilor, după sosirea la Camp Bastion, principala bază britanică şi americană din Helmand.

Moartea militarului ridică la 375 numărul deceselor în rândul soldaţilor britanici de la începutul intervenţiei în Afganistan, în 2001.

Cu aproximativ 9.500 de militari, contingentul britanic este cel mai important după cel din Statele Unite. Forţa NATO în Afganistan are 130.000 de militari.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici