Un oficial NATO nu crede că Rusia poate ataca acum Republica Moldova

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al Alianţei Nord-Atlantice, a pledat luni pentru continuarea asistenţei militare occidentale pentru Ucraina, dar a apreciat că Rusia nu are în prezent suficiente forţe militare pentru a ataca Republica Moldova.

558 afișări
Imaginea articolului Un oficial NATO nu crede că Rusia poate ataca acum Republica Moldova

Sursa foto: Profimedia

Rezultatul războiului din Ucraina va fi determinant "pentru ce configuraţie va avea lumea în viitor", a declarat Mircea Geoană, luni, la Berlin, cu ocazia evenimentului de prezentare a priorităţilor Conferinţei pentru Securitate de la München.

"Cu cât vom ajuta mai rapid Ucraina acum, cu atât mai devreme va fi adus războiul de final", a susţinut Mircea Geoană.

Referindu-se la riscurile asupra Republicii Moldova, Mircea Geoană a apreciat, conform publicaţiei Frankfurter Allgemeine Zeitung, că Rusia nu are în momentul de faţă suficiente mijloace militare pentru un atac, explicând însă că Moscova încearcă să descurajeze orientarea proeuropeană a Administraţiei de la Chişinău.

Alianţa Nord-Atlantică va analiza modalităţi de suplimentare a asistenţei concrete pentru Republica Moldova, Bosnia-Herţegovina şi Georgia, în contextul ameninţărilor ruse, a afirmat, la rândul său, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. El a declarat că miniştrii Apărării din statele membre NATO vor discuta, în cadrul reuniunii de marţi şi miercuri, despre modalităţi de "consolidare a poziţiei NATO în sensul descurajării şi apărării". "Vom aborda capabilităţile industriale şi vom intensifica apărarea infrastructurii submarine esenţiale. Vom intensifica şi vom accelera susţinerea pentru Ucraina. Miniştrii vor discuta şi despre modalităţile de intensificare a susţinerii practice pentru Bosnia-Herţegovina, Georgia şi Republica Moldova, trei parteneri valoroşi ai NATO care se confruntă cu ameninţări ruse", a afirmat Stoltenberg.

Preşedintele Maia Sandu a atribuit Administraţiei Rusiei presupuse planuri de provocare a unor "violenţe" în Republica Moldova, subliniind însă că acţiunile nu vor avea succes. "Tentativele Kremlinului de a provoca violenţe în Republica Moldova nu vor funcţiona. Scopul nostru principal este securitatea cetăţenilor şi a statului. Obiectivul nostru este pacea şi ordinea publică în ţara noastră", a afirmat Maia Sandu. Preşedintele Republicii Moldova a acuzat că scopul acţiunilor ar fi "schimbarea actualei administraţii guvernamentale cu una controlată de Federaţia Rusă". Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat în urmă cu câteva zile că a informat-o recent pe Maia Sandu despre un presupus plan al Rusiei de "distrugere" a Republicii Moldova.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici