Un petrolier a fost capturat în apropierea Golfului Persic şi deviat spre Iran

Un petrolier a fost capturat în largul coastei Omanului şi deviat spre Iran, ceea ce a stârnit îngrijorarea că ameninţările la adresa transportului maritim din Orientul Mijlociu s-ar putea extinde din Marea Roşie în Golful Persic.

2077 afișări
Imaginea articolului Un petrolier a fost capturat în apropierea Golfului Persic şi deviat spre Iran

Sursă foto: AP / Mediafax Foto

UPDATE: Iranul confirmă că a confiscat un petrolier în apele Golfului Oman

"Marina armatei iraniene a anunţat confiscarea unui petrolier american în Golful Oman în virtutea unui ordin judiciar", a anunţat joi presa de stat iraniană, citând un comunicat al armatei.

Nu este clar de ce presa iraniană a descris petrolierul ca fiind o navă americană.

ŞTIREA INIŢIALĂ: Petrolierul, implicat anterior într-o dispută între Teheran şi Washington, a fost capturat într-un raid despre care autorităţile britanice au declarat că a fost efectuat de persoane în "uniforme negre de tip militar", relatează Reuters şi Financial Times.

TankerTrackers, un serviciu privat de informaţii maritime, a identificat nava ca fiind St Nikolas, sub pavilionul Insulelor Marshall, deţinută de Empire Navigation, cu sediul în Atena, şi a precizat că aceasta transporta petrol irakian spre Turcia.

Incidentul va stârni îngrijorarea că Teheranul ar putea ameninţa transportul maritim în Strâmtoarea Ormuz, cel mai important punct petrolier din lume, care se află chiar la nord de locul în care a fost capturat petrolierul.

Nava St Nikolas, denumită anterior Suez Rajan, a fost sechestrată anul trecut de autorităţile americane pentru că transporta petrol iranian, ceea ce a dus la represalii din partea Iranului, care a capturat un petrolier ce transporta petrol din Kuwait pentru compania americană Chevron.

Forţele iraniene au mai confiscat anterior petroliere în perioadele de tensiuni sporite cu SUA şi alte state occidentale. Teheranul a declarat că nu doreşte ca actualul conflict dintre Israel şi Hamas să escaladeze într-un război regional mai amplu.

Însă rebelii Houthi din Yemen, susţinuţi de Iran, au lansat în ultimele luni peste 25 de atacuri asupra transportului maritim comercial în sudul Mării Roşii, ceea ce a determinat ameninţări cu un răspuns militar din partea puterilor occidentale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici