Un politician de opoziţie din Germania consideră periculoasă spirala tensiunilor dintre SUA şi Rusia

Un politician din cadrul opoziţiei germane, Sahra Wagenknecht, consideră periculoasă spirala tensiunilor dintre SUA şi Rusia, condamnând decizia preşedintelui rus, Vladimir Putin, de suspendare a Tratatului Noul START, dar şi atitudinea preşedintelui american, Joseph Biden, şi cerând negocieri.

392 afișări
Imaginea articolului Un politician de opoziţie din Germania consideră periculoasă spirala tensiunilor dintre SUA şi Rusia

Deputata Sahra Wagenknecht, din cadrul Partidului Stângii (Die Linke), a denunţat "discursul de război" al preşedintelui Vladimir Putin şi consideră "teribil de periculoasă" decizia suspendării Noului Tratat de Reducere a Armamentului Strategic (Noul START). "Intrăm într-o lume în care înarmarea este din ce în ce mai intensă", a afirmat Sahra Wagenknecht într-o emisiune a postului ZDF, potrivit site-ului Tagesspiegel.de.

Însă Sahra Wagenknecht critică şi abordarea preşedintelui american, Joseph Biden. "Consider la fel de periculoase semnalele transmise de Biden în turneul său" în Ucraina şi Polonia. Preşedintele Biden optează, "la fel ca până acum, doar pentru o cale militară", a apreciat politicianul german, remarcând că liderul de la Casa Albă a insistat pentru continuarea asistenţei militare pentru Ucraina.

"Ambele părţi îşi intensifică poziţiile", a subliniat Sahra Wagenknecht, avertizând că lumea nu îşi poate permite un conflict nuclear. Wagenknecht a argumentat că Occidentul ar trebui să pledeze pentru negocieri, subliniind că dacă acest lucru nu înseamnă aprobarea invaziei militare ruse în Ucraina.

Opoziţia din Germania a criticat constant decizia Guvernului Olaf Scholz de a furniza armament Ucrainei. "Furnizarea de tancuri Leopard reprezintă depăşirea unui nou tabu şi ne aduce mai aproape de al treilea război mondial, mai degrabă decât să aducă pacea în Europa. Decizia Germaniei de a fi în continuare parte în război nu beneficiază de niciun fel de majoritate în rândul populaţiei. Furnizarea de tancuri riscă să conducă la o catastrofă", a afirmat la sfârşitul lunii ianuarie Dietmar Bartsch, liderul grupului Partidul Stângii (Die Linke, opoziţie) din Bundestag.

Miercuri, Markus Söder, premierul Bavariei şi liderul Uniunii Creştin-Sociale (CSU), filiala bavareză a Uniunii Creştin-Democrate (CDU, opoziţie), a criticat dur atitudinea Guvernului Olaf Scholz şi poziţiile favorabile continuării războiului din Ucraina evocate de ministrul de Externe, Annalena Baerbock. "Guvernul actual este cel mai slab guvern pe care l-a avut Germania vreodată", a afirmat Markus Söder la o conferinţă politică, conform site-ului T-online.de. Premierul landului Bavaria a criticat-o în primul rând pe Christine Lambrecht, care a demisionat în ianuarie din funcţia de ministru al Apărării după o serie de scandaluri. "A fost o ruşine pentru Germania", a acuzat Söder. În plus, el a condamnat atitudinea beligerantă împotriva Rusiei a politicienilor din cadrul Alianţei '90/Verzi. "Au o frenezie" în favoarea războiului, a remarcat Söder, amintind că ministrul de Externe, Annalena Baerbock, a vorbit în ianuarie despre un război al Occidentului "împotriva Rusiei". Söder i-a cerut cancelarului Olaf Scholz să o tempereze pe Annalena Baerbock. "Domnule Scholz, opriţi-o pe domnişoara Baerbock!", a insistat Söder, potrivit publicaţiei Süddeutsche Zeitung.

Recent, Germania a fost nevoită să clarifice afirmaţiile ministrului de Externe, Annalena Baerbock, care generase controverse privind poziţionarea faţă de conflictul militar dintre Rusia şi Ucraina. "Alianţa Nord-Atlantică şi Germania nu sunt părţi beligerante în acest război de agresiune al Rusiei contra Ucrainei. Susţinem Ucraina, dar nu suntem parte în război", a declarat Christiane Hoffmann, un alt purtător de cuvânt al Guvernului german. Annalena Baerbock făcuse comentarii despre disputele transatlantice privind livrările de armament, care ulterior au fost depăşite. "Luptăm un război împotriva Rusiei, nu între noi", afirmase ministrul german de Externe, înainte de clarificarea poziţiei.

Preşedintele Vladimir Putin a anunţat marţi suspendarea Noului Tratat de Reducere a Armamentului Strategic (Noul START), semnat de Rusia cu SUA. Putin a denunţat atitudinea Occidentului în conflictul militar din Ucraina. "Elitele din Occident nu îşi ascund obiectivele. Dar nu au cum să nu înţeleagă faptul că este imposibil să învingă Rusia pe câmpul de luptă", a atras atenţia Putin. În replică, preşedinţia SUA a anunţat că vrea contacte cu Administraţia de la Moscova pentru discuţii despre acţiuni în sensul stabilităţii nucleare.

Preşedintele SUA, Joseph Biden, s-a deplasat luni la Kiev şi l-a anunţat pe omologul său, Volodimir Zelenski, că va primi asistenţă militară suplimentară, în valoare de 500 de milioane de dolari. Lynne Tracy, ambasadoarea SUA la Moscova, a fost convocată marţi la Ministerul rus de Externe pentru a i se înmâna o notă de protest referitoare la implicarea Washingtonului în conflictul militar din Ucraina. Ministerul rus de Externe a exprimat nemulţumirea faţă de "actuala abordare agresivă" a Administraţiei Joseph Biden, denunţând furnizarea de armament Ucrainei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici