Un raport oficial american asupra atentatului de la Benghazi denunţă deficienţe de securitate

Un raport oficial american dat publicităţii marţi critică dur Departamentul de Stat pentru deficienţe în dispozitivul de securitate la Consulatul american de la Benghazi, atacat la 11 septembrie de islamişti, atentat în care a fost ucis ambasadorul Statelor Unite în Libia.

194 afișări
Imaginea articolului Un raport oficial american asupra atentatului de la Benghazi denunţă deficienţe de securitate

Un raport oficial american asupra atentatului de la Benghazi denunţă deficienţe de securitate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acest raport a fost redactat timp de trei luni de către o comisie independentă, un Comitet de Revizuire (ARB) a acţiunii administraţiei americane, creat de către secretarul de Stat Hillary Clinton. El conchide că serviciile americane de spionaj nu dispuneau, înainte de atentat, de "nicio informaţie imediată şi specifică" cu privire la o ameninţare teroristă la adresa consulatului.

Acest raport, a cărui parte "neconfidenţială" a fost dată publicităţii marţi seara de către Departamentul de Stat, critică "eşecuri şi carenţe la nivelul a două birouri din cadrul Departamentului de Stat care au condus la crearea unui dispozitiv de securitate (la Consulatul de la Benghazi) care era foarte neadecvat pentru a face faţă acestui atac" de la 11 septembrie.

Acest atentat, comis cu ajutorul unor explozivi şi armament de război de către membri ai unor miliţii islamiste apropiate Al-Qaida, s-a soldat cu moartea ambasadorului Statelor Unite Christopher Stevens şi altor trei agenţi americani.

Clinton a oferit asigurări, la jumătatea lui octombrie, că îşi va "asuma responsabilitatea" gestionării şi consecinţelor acestui atac.

În două scrisori adresate marţi Comisiilor pentru Afaceri Externe din cadrul Camerei Reprezentanţilor şi Senatului, Clinton scrie că acceptă "fiecare" dintre cele 29 de recomandări din partea ARB.

Departamentul de Stat şi Pentagonul urmeează, de exemplu, să mobilizeze "sute de puşcaşi marini suplimentari" în vederea unei mai bune protecţii a reprezentanţelor diplomatice şi consulare din străinătate, scrie Clinton în aceste scrisori date publicităţii marţi seara.

Statele Unite deţin cea mai importantă reţea diplomatică şi consulară din lume, cu 275 de posturi în străinătate. Departamentul de Stat are aproximativ 60.000 de colaboratori.

Departamentul de Stat îşi publică raportul în timp ce Congresul urmează să audieze miercuri şi joi oficiali din cadrul său şi din cadrul Pentagonului asupra atentatului de la Benghazi, dar în absenţa secretarului de Stat Hillary Clinton, care este bolnavă de peste zece zile.

Clinton urma să fie audiată joi de Comisiile pentru Afaceri Externe din cadrul Camerei Reprezentanţilor (controlată de republicani) şi Senatului (controlat de democraţi), însă continuă să se refacă în urma unei "comoţii cerebrale", după ce a leşinat săptămâna trecută din cauza unei "deshidratări extreme" provocate de un "virus gastric", potrivit Departamentului de Stat.

În locul ei urmează să fie audiaţi adjuncţii săi William Burns şi Thomas Nides.

Copreşedinţii ARB, diplomatul Thomas Pickering şi amiralul Mike Mullen, urmează să fie audiaţi miercuri, cu uşile închise, în Congres.

Atentatul de la Benghazi, care a provocat noartea unui ambasador american pentru prima dată în ultimii 30 de ani, a declanşat o adevărată furtună politică între Guvernul democrat al lui Barack Obama şi opoziţia republicană, înaintea realegerii preşedintelui american, la 6 noiembrie.

Republicanii reproşează Executivului eşecuri şi lipsuri în materie de securitate şi informaţii în Libia. Ei acuză administraţia şi de schimbarea versiunilor asupra naturii atacului şi întârzierea unei recunoaşteri a unei naturi "teroriste" a atacului.

Republicanii au atacat-o dur pe Susan Rice, ambasadoarea americană la ONU, care a declarat la 16 septembrie că asaltul de la Benghazi a fost mai degrabă consecinţa unei manifestaţii americane care ar fi degenerat.

Rice, care era favorită pentru înlocuirea lui Clinton ca secretar de Stat în ianuarie 2013, s-a retras din cursă săptămâna trecută.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici