Un regizor de film primeşte ameninţări cu moartea din cauza unui afiş cu o zeiţă hindusă

O regizoare din Toronto spune că a primit o avalanşă de ameninţări cu moartea din partea naţionaliştilor hinduşi din India după ce a înfăţişat-o pe zeiţa Kali fumând o ţigară, potrivit CNN.

523 afișări
Imaginea articolului Un regizor de film primeşte ameninţări cu moartea din cauza unui afiş cu o zeiţă hindusă

Un regizor de film primeşte ameninţări cu moartea din cauza unui afiş cu o zeiţă hindusă

Imaginea, care apare pe un afiş pentru filmul său independent „Kaali", a stârnit o dezbatere naţională în India, politicieni, diplomaţi şi poliţia locală fiind printre cei care au acuzat-o pe regizoarea Leena Manimekalai de ofensă adusă sentimentelor religioase.

Filmul, care foloseşte o ortografie alternativă în limba engleză a numelui zeiţei, a fost unul dintre cele 18 pelicule să exploreze multiculturalismul în cadrul expoziţiei „Under the Tent" a Universităţii Metropolitane din Toronto, organizată la Muzeul Aga Khan.

Descris ca fiind un „documentar de performanţă", filmul o imaginează pe zeiţa hindusă „coborând asupra unei regizoare" şi privind Canada prin ochii ei, a explicat Manimekalai.

„Ea este un spirit liber. Ea scuipă în faţa patriarhatului. Ea demontează Hindutva (o ideologie care urmăreşte să transforme India seculară într-o naţiune hindusă). Ea distruge capitalismul. Ea îi îmbrăţişează pe toţi cu o mie de mâini... alege dragostea" şi acceptă o ţigară de la locuitorii străzii din clasa muncitoare”, a adăugat Manimekalai într-un e-mail.

Un afiş promoţional o arată pe zeiţa hindusă fumând şi ţinând î un steag curcubeu, un simbol al comunităţii LGBTQ.

Manimekalai, care provine din statul Tamil Nadu din sudul Indiei şi este în prezent bursieră la Universitatea York din Toronto, a distribuit sâmbătă posterul pe Twitter. Acesta a devenit în curând viral, stârnind reacţii furioase din partea unor utilizatori indieni ai reţelelor de socializare. Mulţi dintre aceştia au cerut arestarea ei. În câteva zile, zeci de mii de tweet-uri au apărut cu hashtag-ul #ArrestLeenaManimekalai.

Într-o declaraţie publicată luni, Înaltul Comisariat indian din capitala Canadei, Ottawa, a îndemnat autorităţile ţării să „ia măsuri" împotriva a ceea ce a numit o „reprezentare lipsită de respect". Muzeul Aga Khan, după ce a proiectat un fragment din film în weekend, a anunţat apoi că opera lui Manimekalai „nu mai este prezentată".

„Muzeul regretă profund faptul că unul dintre cele 18 videoclipuri scurte din Under the Tent şi postarea de pe reţelele de socializare care îl însoţeşte au ofensat, din neatenţie, membrii comunităţilor hinduse şi ai altor comunităţi religioase", a anunţat muzeul într-o declaraţie publică.

De asemenea, Universitatea Metropolitană din Toronto s-a distanţat de film, exprimându-şi „regretul" de a fi „cauzat ofense". Manimekalai şi-a exprimat dezamăgirea faţă de cele două instituţii, acuzându-le că au „tranzacţionat libertatea academică şi libertatea artistică pentru a-şi salva pielea".

„Este trist să vedem aceste instituţii care funcţionează într-o ţară suverană precum Canada plecându-se în faţa aplicării internaţionale a naraţiunii totalizante a Hindutva şi a înăbuşirii necruţătoare a libertăţii de exprimare", a spus regizoarea.

Controversa s-a rostogolit pe parcursul săptămânii în cadrul dezbaterilor televizate, unde criticii au susţinut că portretizarea lui Manimekalai a denigrat o figură sacră. Parlamentarii din India au intervenit şi ei. Vinit Goenka, purtător de cuvânt al partidului de guvernământ, a numit imaginea o „insultă la adresa tuturor indienilor". Politicianul canadian de origine indiană Chandra Arya şi-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea, scriind pe Twitter că văzând afişul a fost „dureros".

Poliţiştii din Delhi şi din statul Uttar Pradesh au depus plângeri oficiale împotriva regizorului, potrivit CNN-News18, afiliat CNN, deşi Manimekalai a declarat că nu a primit nicio notificare oficială.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici