Un vulcan a erupt în Islanda după mai multe săptămâni de cutremure

Erupţia unui vulcan la sud de capitala Islandei, Reykjavik, a provocat mai mulţi nori de fum într-o regiune cunoscută pentru câmpurile sale de lavă, vulcanii şi activitatea geotermală.

320 afișări
Imaginea articolului Un vulcan a erupt în Islanda după mai multe săptămâni de cutremure

Sursa foto: Twitter

Biroul Meteorologic Islandez (IMO) a declarat că erupţia "minoră" a început luni în Peninsula Reykjanes din Islanda, dar nu a fost emisă cenuşă şi până în prezent nu au fost raportate perturbări la Aeroportul Keflavik din ţară.
 
IMO a precizat că pe versanţii muntelui Litli Hrútur există o fisură de 200 de metri lungime, "din care lava iese sub forma unei serii de fântâni".
 
Oamenii de ştiinţă au avertizat asupra unor posibile erupţii după ce sute de cutremure minore au fost detectate în ultimele săptămâni.
 
Fotografiile arată fluxuri de lavă care curg de-a lungul câmpurilor, cu mici incendii în depărtare şi fum gros care se ridică în aer, scrie CNN.
 
Dat fiind că erupţia a avut loc într-o zonă nelocuită, nu au existat "riscuri imediate" pentru comunităţi sau infrastructură, a declarat IMO - dar a avertizat oamenii să nu se aventureze în apropierea zonei, spunând că va exista o acumulare de "niveluri periculos de ridicate de gaze vulcanice".
 
Vântul va purta o parte din aceste gaze spre nord, putând afecta mai multe zone, inclusiv capitala Islandei, a precizat IMO.
 
Biroul regional de gestionare a destinaţiilor din Peninsula Reykjanes a emis luni un avertisment cu privire la nivelul gazelor.
 
Într-o declaraţie, biroul a precizat că şeful poliţiei din peninsulă a ordonat închiderea tuturor traseelor către vulcan din cauza "poluării masive cu gaze care pune în pericol viaţa", după ce a discutat cu oamenii de ştiinţă.
 
Autorităţile lucrează pentru a restabili accesul la vulcan odată ce poluarea se va diminua, a adăugat acesta.
 
În urmă cu câteva zile, biroul de administrare i-a avertizat pe drumeţii din regiune să fie atenţi, menţionând că activitatea seismică recentă părea similară cu cea care a precedat o altă erupţie vulcanică anul trecut.
 
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici