Unanimitate la conferinţa de la Londra: Muammar Kadhafi trebuie să părăsească ţara

Participanţii la conferinţa de la Londra au fost de acord "în unanimitate" că Muammar "Kadhafi trebuie să părăsească ţara", a declarat ministrul italian de Externe, Franco Frattini.

33 afișări
Imaginea articolului Unanimitate la conferinţa de la Londra: Muammar Kadhafi trebuie să părăsească ţara

Unanimitate la conferinţa de la Londra: Muammar Kadhafi trebuie să părăsească ţara

"Acest consens a fost atins. Toţi participanţii la reuniune au afirmat că (Muammar) Kadhafi trebuie să părăsească ţara", a declarat ministrul.

Întrebat în legătură cu implicaţiile unui eventual exil al lui Kadhafi, Frattini a subliniat că "nu se poate vorbi despre imunitate".

"Nu putem, nu vrem să spunem acest lucru, pentru că (acordarea) imunităţii ar încălca statutul de la Roma", textul fondator al Curţii Penale Internaţionale (CPI), a adăugat Frattini, care s-a exprimat în franceză.

Frattini a precizat totuşi că nicio ţară nu a formulat încă o propunere de primire a lui Kadhafi.

"Depinde de ţara care va propune probabil să îl primească pe Kadhafi", a explicat ministrul italian. "Nu există încă o propunere formală, nicio ţară nu a formulat această propunere, nici chiar ţările africane care vor fi poate dispuse să facă acest lucru", a adăugat el.

Ministrul britanic de Externe, William Hague, a declarat la încheierea conferinţei că Londra nu caută o ţară care să îl primească pe colonelul Muammar Kadahfi, dar "nu este exclus ca alte ţări să facă acest lucru".

"Am convenit toţi că Kadhafi şi regimul său au pierdut orice legitimitate şi ar trebui să dea socoteală pentru actele lor. Există o presiune internaţională mare pentru ca el să plece", a declarat Hague.

"Libia nu are viitor atât timp cât Kadhafi va fi la putere sau va încerca să se agaţe de ea", a adăugat şeful diplomaţiei britanice.

El a precizat totuşi că Marea Britanie nu este "în curs de căutare a unei ţări în care să poată merge" liderul libian. "Dar aceasta nu exclude ca alte ţări să facă acest lucru", a declarat el.


Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici