Ungaria respinge acuzaţiile Angelei Merkel în privinţa crizei refugiaţilor din 2015

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a declarat luni, ca răspuns la afirmaţiile cancelarului german Angela Merkel potrivit cărora Ungaria nu a dat dovadă de solidaritate şi a refuzat să ajute refugiaţi în 2015, că premierul Viktor Orban a cerut întreruperea normelor privind frontierele Schengen, relatează agenţia MTI.

730 afișări
Imaginea articolului Ungaria respinge acuzaţiile Angelei Merkel în privinţa crizei refugiaţilor din 2015

Ungaria respinge acuzaţiile Angelei Merkel în privinţa crizei refugiaţilor din 2015

Referindu-se la valul de imigranţi care au pornit din Budapesta pe jos în luna septembrie a anului 2015, Angela Merkel a declarat într-o dezbatere electorală că "Orban le-a luat biletele refugiaţilor din Budapesta şi nu a permis ca trenurile să plece". Cancelarul german a adăugat că în spatele deciziei sale de a accepta imigranţi în ţară a fost temerea că "Ungaria nu va manifesta solidaritate în ajutorarea refugiaţilor".

"Biletele de tren nu se pot suprapune peste legislaţia europeană. Numai cei care deţineau documente de călătorie valabile au primit dreptul să părăsească Ungaria spre vest. Singurele excepţii au fost atunci când cancelarii Austriei şi Germaniei au exprimat o altă viziune asupra problemei ... Motivele lor în acest sens sunt propriile interese", a replicat Szijjarto.

Şeful diplomaţiei de la Budapesta a precizat că Ungaria oferă ajutor imigranţilor ilegali definiţi conform dreptului internaţional, adăugând că, pentru a beneficia de ajutor, imigranţii trebuie să se întoarcă la "staţiile desemnate în mod legal".

Comentând faptul că Ungaria a devenit un subiect al dezbaterilor la nivel european, Peter Szijjarto a numit acest fapt o "onoare" pentru ţară şi recunoaşterea faptului că Germania este "în sfârşit conştientă de eforturile depuse de Ungaria pentru a-şi îndeplini angajamentele faţă de Blocul comunitar, prin protejarea sa şi a Europei".

Diplomatul a adăugat că se aşteaptă ca Ungaria să "facă obiectul unor discuţii suplimentare", întrucât ţara sa intenţionează să îşi îndeplinească angajamentele anunţate pe această temă.

Guvernul de la Budapesta a respins în repetate rânduri planul UE de relocare a refugiaţilor şi a subliniat că nimeni nu-i poate impune unei ţări să accepte anumiţi cetăţeni. Premierul Viktor Orban a transmis că propunerea Ungariei este distribuirea imigranţilor şi refugiaţilor în afara Europei, nu în cadrul statelor membre ale Blocului comunitar.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici