Unii politicieni republicani cred că Trump poate profita de inculpare, dar situaţia este incertă

Politicienii din cadrul Partidului Republican cred că inculparea îl va ajuta pe fostul preşedinte Donald Trump în cursa electorală din 2024, deşi există riscul apariţiei unor probleme suplimentare, dat fiind că este o situaţie fără precedent, informează publicaţia The Hill.

298 afișări
Imaginea articolului Unii politicieni republicani cred că Trump poate profita de inculpare, dar situaţia este incertă

Sursa foto: MediafaxFoto

Inculparea nu îl împiedică pe Donald Trump să candideze în scrutinul prezidenţial din 2024. Chiar dacă situaţia juridică a lui Trump rămâne incertă, mulţi republicani cred că inculparea îi va consolida baza electorală conservatoare şi ar putea complica eforturile contracandidaţilor în cursa internă pentru desemnarea candidatului Partidului Republican în alegerile prezidenţiale.

"Decizia i-ar putea îndepărta de Trump pe alegătorii republicani tradiţionali, dar îi va consolida poziţia în rândul alegătorilor care susţin mişcarea «Să Facem America Măreaţă din Nou», iar contracandidaţii vor avea o sarcină mai dificilă. Trump va profita de această situaţie. Va primi finanţare suplimentară şi atenţie gratuită din partea presei", afirmă Dan Eberhart, un donator republican.

John Feehery, specialist în strategii politice al Partidului Republican, l-a criticat dur pe procurorul din Manhattan, Alvin Bragg. "Brag este o glumă. A făcut un lucru stupid. (...) Nu poate fi considerat procuror, este un instrument politic", afirmă Feehery.

Totuşi, alţi republicani cred că inculparea generează o serie de riscuri pentru Trump. Este primul actual sau fost preşedinte din istoria SUA vizat de acuzaţii penale, iar mulţi politicieni republicani s-au săturat de numeroasele controverse în care este implicat. "Există o stare de saturaţie, care îi va afecta pe unii alegători şi ar putea deveni o povară", afirmă Kevin Madden, strateg politic republican. Însă Kevin Madden crede că Trump poate utiliza situaţia "în avantajul" său. "Întrebarea este ce vor face contracandidaţii lui Trump", a subliniat Madden.

Deocamdată, rivalii lui Trump în cursa internă republicană par a fi alături de el. Antreprenorul Vivek Ramaswamy a catalogat inculparea ca fiind "o politizare periculoasă", iar Nikki Haley, fost guvernator al statului Carolina de Sud şi fost ambasador american la ONU, consideră situaţia "mai mult răzbunare decât justiţie".

"Este o decizie revoltătoare care nu va face decât să divizeze ţara noastră", a reacţionat fostul vicepreşedinte Mike Pence, care s-ar putea înscrie în cursa electorală din 2024.

Guvernatorul statului Florida, Ron DeSantis, care probabil îşi va anunţa candidatura, a declarat că nu va oferi asistenţă "pentru nicio cerere de extrădare" şi a catalogat inculparea lui Trump ca fiind o acţiune "non-americană". Trump este rezident al statului Florida, dar, deşi guvernatorul poate interveni în cazuri de extrădare, este improbabil să poată opri acest lucru.

"Din punct de vedere politic, inculparea va selecta opţiunile în cursa internă republicană. Trump nu câştigă voturi în plus, dar nici nu pierde susţinerea de bază", afirmă Susan Del Percio, specialistă în strategii politice în cadrul Partidului Republican.

Casa Albă: Biden a aflat din presă despre inculparea fostului preşedinte / Trump: Este un caz politic

Preşedintele Joseph Biden a evitat să facă vreun comentariu, vineri, despre inculparea lui Donald Trump, iar Casa Albă susţine că a aflat hotărârea judiciară din presă. "Nu intenţionez să discut despre inculparea lui Trump", a declarat Biden.

"Nu avem de gând să facem comentarii despre vreun dosar judiciar aflat în curs", a afirmat, la rândul său, Karine Jean-Pierre, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, precizând că preşedintele Biden a aflat din presă despre decizia punerii sub acuzare a lui Trump.

Donald Trump a catalogat drept "vânătoare de vrăjitoare" decizia inculpării sale, afirmând că obiectivul este "distrugerea mişcării politice «Să Facem America Măreaţă din Nou»". "Politicienii democraţi au minţit, au înşelat şi au furat, cu obsesia capturării lui Trump, iar acum au realizat imposibilul - inculparea unui om total nevinovat printr-o acţiune care este o interferenţă flagrantă în alegeri". Procurorul Alvin Bragg "face treaba murdară a lui Biden, ignorând crimele, jafurile şi atacurile armate pe care ar trebui să se concentreze", a acuzat Trump.

Donald Trump a fost pus sub acuzare de o instanţă judiciară din oraşul New York într-un caz privind plăţi ilegale făcute în campania electorală din 2016. Unul dintre avocaţii lui Donald Trump a anunţat că a fost înştiinţat despre decizia de inculpare luată de juriul unei instanţe judiciare din Manhattan. Fostul preşedinte este acuzat de presupusa furnizare de informaţii false despre plăţi ilegale efectuate în campania electorală din 2016 către o femeie care pretindea că a avut o relaţie cu el.

Donald Trump a afirmat că ar putea fi plasat în arest preventiv în această investigaţie. Procurorul Alvin Bragg, din Manhattan, a lansat o anchetă privind o plată de 130.000 de dolari efectuată de Michael Cohen, fostul avocat personal al lui Trump, către o actriţă de filme pentru adulţi, Stephanie Clifford (care are pseudonimul de scenă Stormy Daniels), în campania electorală din 2016. Actriţa a susţinut că a avut o relaţie cu Donald Trump în urmă cu zece ani, dar Trump a negat acest lucru.

Donald Trump, care a fost preşedinte al SUA în perioada 2017-2021, s-a înscris în cursa electorală pentru desemnarea candidatului Partidului Republican în scrutinul prezidenţial din 2024.

Avocaţii fostului preşedinte american şi echipa de campanie a acestuia au respins vehement decizia de inculpare, condamnând ceea ce consideră a fi utilizarea instituţiilor în disputele politice. "Preşedintele a fost inculpat. Nu a comis niciun delict. Vom contesta puternic în instanţă această inculpare cu caracter politic", au declarat Susan Necheles şi Joseph Tacopina, avocaţii lui Trump. "Aceasta nu este o inculpare pentru o infracţiune. Nu există nicio infracţiune. În schimb, această veste reprezintă inculparea unei naţiuni eşuate. Preşedintele Trump promite încheierea paşnică a războiului din Ucraina, destructurarea statului paralel şi plasarea Americii pe primul loc. Elitele politice şi cercurile de putere au transformat în armă sfera structurilor guvernamentale pentru a încerca să îl oprească. Vor eşua", a reacţionat echipa de campanie electorală a lui Trump.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici