Uniunea Europeană ia măsuri pentru a consolida eforturile de stingere a incendiilor

UE ia măsuri pentru a consolida eforturile de stingere a incendiilor în contextul în care mai multe ţări se confruntă cu incendii forestiere ce se răspândesc rapid.

141 afișări
Imaginea articolului Uniunea Europeană ia măsuri pentru a consolida eforturile de stingere a incendiilor

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

În contextul în care mai multe ţări se confruntă cu incendii forestiere ce se răspândesc rapid, UE anunţă că ia măsuri pentru a consolida eforturile de stingere a incendiilor şi pentru a oferi sprijinul atât de necesar comunităţilor afectate – peste 490 de pompieri şi 9 avioane de stingere a incendiilor au fost trimise în Grecia şi în Tunisia începând cu data de 18 iulie.

10 ţări - Bulgaria, Croaţia, Cipru, Franţa, Italia, Malta, Polonia, România, Slovacia şi Serbia - contribuie la răspunsul mecanismului de protecţie civilă al UE la incendiile forestiere din Grecia. În total, peste 490 de pompieri şi 7 avioane au fost trimise în diferite zone ale ţării. Un ofiţer de legătură al UE sprijină coordonarea operaţiunilor în Grecia, iar serviciul Copernicus de cartografiere prin satelit al UE furnizează o evaluare a daunelor în mai multe zone din regiunea Attica şi din Rodos.

Incendiile forestiere, alimentate de condiţiile meteorologice uscate şi de temperaturile ridicate, reprezintă o ameninţare gravă la adresa vieţilor, a mijloacelor de subzistenţă şi a ecosistemelor din întreaga zonă a Mării Mediterane.

Flota de tranziţie rescEU include: 10 aeronave amfibii medii (tip Canadair), 14 aeronave mai uşoare (tip Air Tractor/Fire Boss) şi 4 elicoptere de transport medii/grele.

Rezerva rescEU vine în completarea Rezervei de protecţie civilă a UE, care numără în prezent 4 aeronave amfibii medii (tip Canadair), 5 echipe terestre de stingere a incendiilor forestiere fără vehicule şi 7 cu vehicule, precum şi 2 echipe de evaluare/consiliere.

În plus, de-a lungul întregii veri există peste 400 de pompieri poziţionaţi în prealabil.

Pentru a fi mai bine pregătită să sprijine statele membre în acest sezon de incendii forestiere, UE şi-a consolidat, de asemenea, Centrul de coordonare a răspunsului la situaţii de urgenţă, prin adăugarea unei echipe de sprijin specializate în incendii forestiere, care să monitorizeze, să anticipeze şi să acţioneze din timp.

Statele membre pot activa mecanismul de protecţie civilă al UE pentru a solicita asistenţă în vederea combaterii incendiilor forestiere. rescEU consolidează răspunsul UE în materie de protecţie civilă prin asigurarea unei rezerve care este mobilizată atunci când nu sunt disponibile alte mijloace la nivel naţional.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici