- Home
- Externe
- BRUXELLES, (23.06.2012, 10:00)
- Ana Borlescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Uniunea Europeană înaintează către federalism cu paşi mici şi fără să folosească această denumire
Dezamorsarea crizei datoriilor impune statelor UE o mai mare solidaritate însă pierderea de suveranitate pe care o presupune nu se poate face decât în tăcere pentru a nu trezi suspiciunile antifederaliştilor.
Urmărește
531 afișări
Uniunea Europeană înaintează către federalism cu paşi mici şi fără să folosească această denumire (Imagine: AFP - MediafaxFoto)
Soluţia pentru a depăşi criza este să avem "mai multă Europă şi nu mai puţină", a afirmat vineri cancelarul Angela Merkel la încheierea unui summit Italia-Franţa-Germania-Spania la Roma.
"Trebuie să dăm un semnal şi să ne apropiem într-o uniune politică. Vrem să lucrăm la o uniune politică mai importantă", a insistat aceasta.
Preşedintele UE Herman Van Rompuy a fost desemnat să pregătească un raport cu privire la modalităţile de sporire a integrării în cadrul UE.
TITLURILE ZILEI
-
-
astăzi, 17:06
-
astăzi, 17:02
• FRF contestă la TAS decizia UEFA după meciul România – Kosovo
-
astăzi, 17:33
• Cătălin Predoiu, întâlnire cu ambasadoarea SUA pentru ultimele măsuri în privinţa Visa Waiver
-
astăzi, 16:50
• Preşedintele Coreei de Sud a decretat legea marţială pentru a „elimina forţele antistatale”
-
astăzi, 14:58
• Reacţia lui Ciolacu, după ce pe un cont asociat lui Dughin scrie că România va fi parte a Rusiei
-
astăzi, 13:41
-
astăzi, 13:37
• TikTok spune că a destructurat conturile false de pe platformă, la reuniunea Comisiei Europene
-
astăzi, 13:36
• Ilie Bolojan: Îi rugăm pe alegătorii noştri să o voteze pe Elena Lasconi
-
astăzi, 13:28
• Vasile Bănescu îl contrazice pe Georgescu: Rugăciunea ajunge la Cer, indiferent de altitudine
-
astăzi, 13:22
-
astăzi, 12:22
• Au început lucrările la prima fabrică de rachete Patriot din afara teritoriului american
-
astăzi, 12:12
-
astăzi, 11:56
• Lasconi a vorbit cu Ciolacu. Urmează o întâlnire între ei - surse
-
astăzi, 11:44
• Rareş Bogdan: Cele patru partide pro-europene să se pună la masă cât mai repede
-
astăzi, 11:28
• Preţuri tot mai mari pentru românii care vor să-şi înceapă anul în casă nouă
În concluziile sale, pe care le va prezenta liderilor UE în cadrul summitului de la 28 şi 29 iunie la Bruxelles, el "este foarte ambiţios, cu idei concrete", a declarat pentru AFP un oficial european.
"El îşi bazează această integrare pe o uniune economică, o uniune bancară, o uniune bugetară şi o uniune politică".
Şeful guvernului italian Mario Monti, de orientare federalist, susţine de asemenea acestă abordare. "Pentru a ieşi în bune condiţii din această criză a zonei euro şi a economiei europene, avantajul integrării este necesar", a declarat acesta vineri.
"Cu o Europă federală nu am mai avea această discontinuitate în procesul decizional", susţine ministrul italian al Afacerilor Externe, Enzo Moavero.
Însă federalismul este "un concept foarte sensibil în unele state", deoarece acesta înseamnă cedarea unor părţi a suveranităţii naţionale către instanţe superioare europene, avertizează un oficial european.
Marea Britanie nu vrea să audă despre acest subiect. Franţa este la rândul său foarte reticentă la orice pierdere a suveranităţii.
Nu va fi "niciun transfer de suveranitate fără ameliorarea solidarităţii", a avertizat de asemenea preşedintele Francois Hollande în cadrul unei conferinţe de presă comune la Roma.
"În Europa este mereu un mare entuziasm pentru împărţirea greutăţilor, dar multe rezerve când este vorba de cedarea suveranităţii la scară europeană", declară anturajul cancelarului Angela Merkel.
Aceste rezerve sunt luate în considerare. "Cuvântul federalism nu a fost folosit în documentul pe care îl va prezenta Herman Van Rompuy, pentru că nu trebuie să trezim demoni vechi", a explicat un oficial european.
"Preşedintele Francois Hollande nu vrea să reînvie" rănile deschise în Franţa după eşecul referendumului privind Constituţia europeană în 2005, a adăugat acesta.
În Olanda, unde alegătorii au respins de asemenea proiectul de Constituţie europeană, alegerile legislative anticipate sunt prevăzute la 12 septembrie "iar dezbaterea nu trebuie să se întoarcă spre" viitorul instituţional al UE, a insistat acest responsabil european.
"Construcţia europeană este o suită de compromisuri", aminteşte acesta. Ea include deja elemente de federalism precum BCE şi Curtea Europeană de Justiţie (CEJ), a subliniat acesta.
Francois Hollande preconizează avansarea "etapă cu etapă". El a reamintit acest lucru în cadrul reuniunii de la Roma. "Renunţarea la suveranitate se va construi în funcţie de mecanismele de suveranitate pe care le vom putea găsi", a afirmat el.
Această politică a etapelor s-ar aplica euroobligaţiunilor solicitate de Paris. "Această distribuire comună a datoriilor necesită neapărat o mai mare integrare politică şi va necesita cu siguranţă mai mulţi ani", a explicat premierul francez Jean-Marc Ayrault pentru săptămânalul german Die Zeit.
Citește pe alephnews.ro: Dacă s-ar repeta turul 1, ai vota cu unul dintre cei doi calificați, Lasconi sau Georgescu? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
Citește pe www.zf.ro: De ce? Restaurantele „istorice“ KFC şi McDonald’s din zona Cişmigiu din Capitală au fost închise
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
7 partide intră în Parlament: PSD, AUR, PNL, USR, SOS, POT și UDMR. Care sunt scenariile unor posibile alianțe după alegeri
Cine este cel mai deştept om din lume. El nu ridică niciodată tonul, nu îşi pierde calmul şi nu este niciodată stresat
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Prigoană s-a răzbunat crunt înainte de a muri! Ce lovitură decisivă i-a dat șoferului care i-a 'furat' firma
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe