UPDATE: Rusia confirmă suspendarea aplicării Tratatului CFE începând cu 12 decembrie - AFP

Rusia a trimis un memorandum prin care confirmă că îşi suspendă participarea la Tratatul privind Forţele Convenţionale în Europa (CFE) începând cu 12 decembrie, iar NATO se gândeşte la răspunsul său, a precizat luni o sursă diplomatică din cadrul Alianţei, citată de AFP.

1 afișare

"Moscova a transmis Olandei, depozitar al Tratatului CFE semnat la Paris în 1990, un memorandum destul de dur faţă de NATO, cu privire la motivele care au determinat-o să suspende Tratatul şi care fixează termenul pentru 12 decembrie", a indicat un diplomat, la sediul din Bruxelles al Alianţei atlantice.

"În acest document, ruşii semnalează că, începând cu această dată, nu se vor mai supune inspecţiilor prevăzute de Tratat, dar nu precizează că se vor retrage", a adăugat sursa.

"Rusia menţine Tratatul, din moment ce este nevoie efectiv de 150 de zile de preaviz înainte ca o ţară să suspende aplicarea acestuia. Cele 26 de membre ale NATO se pregătesc, iar Alianţa îi va răspunde formal, fără a dramatiza, în zilele care urmează, poate chiar marţi", a mai spus acesta.

Printre motivele enunţate de Moscova în memorandum figurează extinderea NATO la frontierele Rusiei şi instalarea unor baze americane în Bulgaria şi România, precum şi faptul că statele membre NATO nu au ratificat versiunea Tratatului CFE revizuită în 1999 la Istanbul, a precizat diplomatul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici