US Army a început o anchetă asupra capturării sergentului Bowe Bergdahl

Forţele terestre americane (US Army) au început luni o anchetă asupra circumstanţelor capturării în 2009 a lui Bowe Bergdahl, ţinut prizonier de către talibani timp de cinci ani şi eliberat la 31 mai, cu scopul de a stabili dacă sergentul a încercat să dezerteze.

314 afișări
Imaginea articolului US Army a început o anchetă asupra capturării sergentului Bowe Bergdahl

US Army a început o anchetă asupra capturării sergentului Bowe Bergdahl (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Generalul Kenneth Dahl conduce această investigaţie asupra "faptelor şi circumstanţelor dispariţiei şi capturării sergentului Bowe Bergdahl din postul avansat de luptă de la Mest-Lalak, în provincia Paktika", în estul Afganistanului, precizează US Army într-un comunicat.

Anchetatorii vor avea acces la un raport clasificat întocmit în 2009, imediat după capturare, asupra circumstanţelor dispariţiei. Potrivit unor scurgeri, în raport se stabilea că Bowe Bergdahl şi-a abandont în mod voit postul pe 30 iunie 2009, dar fără să se conchidă că este vorba despre o dezertare.

Mai mulţi foşti membri ai unităţii din care a făcut parte îl acuză pe Bowe Bergdahl că a dezertat. Sergentul a fost repatriat vineri în Statele Unite şi este spitalizat şi monitorizat de către psihiatri într-un centru medical militar din Texas, în cadrul unui proces de "reintegrare" în armată.

Sergentul Bergdahl nu va fi audiat de către anchetatori până la finalul acestui proces, se precizează în comunicat.

Eliberarea lui Bergdahl în schimbul eliberării a cinci cadre talibane a provocat o adevărată furtună politică la Washington, unde preşedintele Barack Obama este acuzat că nu a informat Congresul în termenele prevăzute de lege şi că a creat un precedent negociind cu răpitori.

Şeful Pentagonului a subliniat miercuri, în faţa congresmenilor, că Administraţia americană a luat "decizia bună".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici