Uşoară intensificare a activităţii vulcanului islandez

Erupţia vulcanului islandez Eyjafjöll continua, joi dimineaţă, cu o uşoară creştere a activităţii vulcanice, care nu se traduce totuşi prin semne vizibile, potrivit unui geolog islandez.

16 afișări
Imaginea articolului Uşoară intensificare a activităţii vulcanului islandez

Uşoară intensificare a activităţii vulcanului islandez (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În general, tendinţa este către o uşoară creştere a activităţii" vulcanului Eyjafjöll, a declarat pentru AFP Steinunn Jakobsdottir de la Universitatea Islandei din Reykjavik.

"Există o efervescenţă deasupra vulcanului, din cauza topirii gheţarului care înconjoară craterul, dar este mai puţin vizibilă decât anterior", a adăugat ea, estimând că norul de cenuşă nu se va mai ridica la mai mult de 3.000 de metri altitudine.

Jakobsdottir a subliniat că oamenii de ştiinţă nu au înregistrat niciun semn de activitate în afara Eyjafjöll.

Protecţia civilă a primit confirmarea că "norul rămâne la altitudine joasă" şi că situaţia este comparabilă cu cea din ziua anterioară, "când acesta a ajuns la 3.000 de metri maxim".

Miercuri, oamenii de ştiinţă au anunţat că norul de cenuşă emis de Eyjafjöll din 14 aprilie, a coborât la un nivel "nesemnificativ".

Potrivit previziunilor meteorologice, "vântul slab din nord care suflă astăzi (joi) ar trebui să se menţină vineri", a precizat o purtătoare de cuvânt a pazei de coastă, Hrafnhildur Stefansdottir.

Potrivit ei, în prezent a căzut foarte puţină cenuşă şi în orice caz nu în zonele locuite.

O uşoară creştere a nivelului apelor generată de topirea gheţarului Eyjafjallajökull care înconjoară vulcanul a fost observată în cursul nopţii, potrivit lui Stefansdottir.

"Toate drumurile sunt deschise în regiunea vulcanului", a adăugat ea.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici