Vaclav Klaus, reales preşedinte al Cehiei

Parlamentul ceh l-a reales vineri pe Vaclav Klaus în funcţia de preşedinte al ţării, pentru un al doilea mandat de cinci ani, a anunţat preşedintele Parlamentului.

1 afișare
Imaginea articolului Vaclav Klaus, reales preşedinte al Cehiei

Vaclav Klaus, reales preşedinte al Cehiei

Klaus, un politician eurosceptic şi arhitect al reformelor economice din Cehia post-comunistă, a obţinut 141 de voturi, suficiente pentru a-l învinge pe economistul Jan Svejnar, a precizat preşedintele Camerei inferioare, Miloslav Vlcek.

Realegerea lui Klaus este o victorie pentru premierul Mirek Topolanek, a cărui poziţie ar fi fost pusă în pericol în cazul unui eşec, după ce votul a provocat divizarea coaliţiei de guvernământ.

Klaus (66 de ani) a fost ales în primul mandat în 2003, înlocuindu-l pe fostul disident Vaclav Havel, care conducea Cehia de la prăbuşirea comunismului în 1989.

Preşedinţia este o funcţie respectată de cehi, deşi postul este mai degrabă ceremonial, presupunând numirea premierului, a preşedintelui băncii centrale şi a judecătorilor de rang înalt.

Klaus a fost nominalizat la alegeri de Democraţii Civici (centru-dreapta), partid pe care l-a fondat în 1991 şi l-a condus până în 2002, când Topolanek a preluat conducerea.

Partenerii de guvernare ai democraţilor civici, Partidul Ecologist, l-au susţinut însă pe Svejnar, generând tensiuni în coaliţie.

Analiştii consideră că Topolanek ar fi putut pierde preşedinţia partidului şi risca o posibilă destrămare a Guvernului, dacă Parlamentul l-ar fi ales pe Svejnar.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici