VENEZUELA: Maduro stă de vorbă cu Guaido doar dacă SUA nu-l mai persecută

  • Revendicările preşedintelui ţătii, Nicolas Maduro, sunt cuprinse în trei puncte.
  • Ca să se aşeze la masa negocierilor, Maduro le cere americanilor, printre altele, să îi deblocheze banii din străinătate.
  • Rivalul său, Juan Guaido, este recunoscut preşedinte interimar de 15 ţări, fiind susţinut de SUA.
273 afișări
Imaginea articolului VENEZUELA: Maduro stă de vorbă cu Guaido doar dacă SUA nu-l mai persecută

VENEZUELA: Maduro stă de vorbă cu Guaido doar dacă SUA nu-l mai persecută

Preşedintele Nicolas Maduro a cerut miercuri "ridicarea imediată a tuturor sancţiunilor" împotriva Venezuelei ca prim punct al negocierilor cu opoziţia, în urma propunerii de dialog prezentate la 11 mai de Juan Guaido, notează AFP.

În contextul acestor discuţii, Nicolas Maduro a expus trei puncte: anularea sancţiunilor financiare impuse de Statele Unite pentru a-l elimina de la putere, recunoaşterea parlamentului controlat de partizani ai puterii şi deblocarea conturilor statului îngheţate în exteriorul ţării.

"Trei puncte pentru început", a subliniat liderul socialist într-un discurs transmis la televiziunea de stat.

Juan Guaido, recunoscut ca preşedinte interimar de aproximativ cincizeci de ţări, a propus în urmă cu două săptămâni reluarea negocierilor cu Nicolas Maduro pentru a reclama un calendar electoral, incluzând alegerile prezidenţiale, în schimbul unei "ridicări treptate" a sancţiunilor.

Liderul opoziţiei a insistat între timp asupra a ceea ce numeşte "un acord de salvare naţională". "Este urgent", a repetat el miercuri.

Nicolas Maduro s-a declarat dispus să aibă întrevederi cu opoziţia "când vor şi unde vor", dar, la numai trei zile după propunerea lui Juan Guaido, a condiţionat participarea sa de recuperarea fondurilor blocate în străinătate şi controlul Citgo, filiala americană a companiei petroliere de stat PDVSA, a cărei gestionare a fost atribuită de Washington lui Juan Guaido.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici