Viaţa de azilant politic în Elveţia a lui Boris Bondarev, diplomatul care l-a înfruntat pe Putin

Reprezentantul Moscovei la sediul ONU de la Geneva a declarat în luna mai că „mi-e ruşine de ţara mea”, iar acum, autorităţile elveţiene îl monitorizează de teamă ca nu cumva Kremlinul să se răzbune pe el.

2570 afișări
Imaginea articolului Viaţa de azilant politic în Elveţia a lui Boris Bondarev, diplomatul care l-a înfruntat pe Putin

Viaţa de azilant politic în Elveţia a lui Boris Bondarev, diplomatul care l-a înfruntat pe Putin

Boris Bondarev, diplomatul rus care a demisionat în mai din cauza invaziei Ucrainei, a obţinut azil politic în Elveţia. Fostul reprezentant al Moscovei la sediul ONU de la Geneva şi expert în armament continuă să locuiască în oraşul elveţian şi spune într-un interviu acordat site-ului Moscow Times că îşi caută de lucru. „Între timp, mă cert pe twitter şi sunt cu pisicile mele”, spune el.

Boris Bondarev, în vârstă de 41 de ani, a fost printre primii care şi-au exprimat dezaprobarea faţă de ţara sa de origine, după izbucnirea războiului. „Mi-e ruşine de Putin”, a declarat el pe 22 mai, făcând explicită opoziţia faţă de agresiunea Ucrainei.

Părea începutul unei prăbuşiri progresive a consensului clasei conducătoare faţă de Ţar (cu câteva zile mai devreme, fostul vicepremier Anatolij Chubais trântise uşa). În schimb, de atunci au fost foarte puţini „revoluţionari” ruşi dispuşi să se revolte. 

Soţia a plecat de la Moscova şi cu pisica

Diplomatul dizident avea ani de experienţă în teatre precum Mongolia şi Cambodgia şi fusese repartizat de ani de zile la Geneva pentru a se ocupa de dosare precum tratatele de dezarmare.

„Nu lucrez, am mult timp liber, aşa că petrec multe reţele de socializare”, spune Bondarev pentru Moscow Times. Pe Twitter a lăsat comentarii sarcastice sub profilul fostului preşedinte Dimitri Medvedev, care şi-a asumat rolul de „şoim” al regimului Putin şi discută cu alţi foşti colegi din birourile diplomatice din întreaga lume.

Nu a vrut să dezvăluie exact unde locuieşte. Elveţia i-a instituit un regim special de supraveghere, temându-se de o răzbunarea din partea asasinii trimişi de la Moscova.

„Eram de multă vreme nemulţumit de modul în care funcţiona guvernul rus, de corupţie, de represiune, de lipsa de transparenţă. Războiul a fost impulsul pentru luarea deciziei finale”, a mai spus el pentru Moscow Times.

Bondarev spune că a decis să se revolta abia după ce soţia lui a reuşit să se întoarcă la Geneva de la Moscova, luând cu ea pisica familiei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici