Vicepreşedintele Sierra Leone cere azil în Statele Unite

Vicepreşedintele Sierra Leone Samuel Sam-Sumana a anunţat sâmbătă că cere azil în Statele Unite, afirmând că nu se mai simte în siguranţă în ţară, după ce militari au dezarmat echipa care-i asigura protecţia la domiciliu, relatează AP.

188 afișări
Imaginea articolului Vicepreşedintele Sierra Leone cere azil în Statele Unite

Vicepreşedintele Sierra Leone cere azil în Statele Unite (Imagine: AP/Mediafax Foto)

"Nu mă simt în siguranţă, în această (sâmbătă) dimineaţa, ca vicepreşedinte", a declarat telefonic Samuel Sam-Sumana pentru Associated Press. El a precizat că nu se afla la reşedinţă şi a refuzat să dezvăluie locul în care se afla.

Sam-Sumana a fost exclus săptămâna trecută din cadrul partidului Congresul Tuturor, aflat la putere, sub acuzaţia că "orchestrează violenţe politice" şi încearcă să formeze un nou partid în districtul natal, Kono, în Provincia de Est.

Aflând că spre locuinţa se îndreptau militari sâmbătă dimineaţa, Sam-Sumana a declarat că a încercat, fără succes, să-l contacteze pe preşedintele Ernest Bai Koroma. În schimb, a reuşit să contacteze oficiali de rang înalt din cadrul găzii preşedinţiei, care l-au informat că echipa sa de protecţie era dezarmată din ordinul şefului statului.

El a declarat că l-a sunat pe ambasadorul Statelor Unite în Sierra Leone John Hoover şi i-a solicitat azil. "Vor avea o întâlnire şi mă vor contacta", a spus vicepreşedintele.

O purtătoare de cuvânt a Ambasadei americane, Hollyn Green, a declarat sâmbătă că oficiali de la misiune, inclusiv ambasadorul Hoover, au "văzut ştirile", dar că nu pot să ofere nicio reacţie. "Nu există comentarii şi acţiuni din partea noastră pentru moment", a subliniat ea.

Purtătoarea de cuvânt a confirmat sâmbătă după-amiaza că Sam-Sumana nu se afla în Ambasada Statelor Unite din Freetown, capitala Sierra Leone.

Un purtător de cuvânt al Guvernului a declarat că nu poate comenta imediat situaţia.

Atunci când a fost exclus din partidul aflat la putere, vicepreşedintele a fost acuzat, într-un comunicat citit pe postul de stat, că "adăposteşte un grup de huligani" şi se pregăteşte să instige la tulburări. "Decizia a fost luată pentru apărarea integrităţii partidului şi descurajarea violenţelor politice în ţară", se arăta în comunicat.

Sam-Sumana se află, în prezent, sub carantină, după ce un membru al echipei sale de protecţie a murit din cauza febrei hemoragice care devastează Sierra Leone.

În pofida excluderii din partid şi plasării sale sub carantină, Sam-Sumana a rămas vicepreşedinte, urmând să asigure conducerea ţării în cazul în care Koroma călătoreşte în străinătate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici