Victorie pentru Italia şi Spania. Anunţurile de angajare din UE nu pot limita a doua limbă de lucru la engleză, germană sau franceză

Comisia Europeană nu poate limita alegerea celei de-a doua limbi la engleză, germană sau franceză în procesul de recrutare, a decis joi Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

18139 afișări
Imaginea articolului Victorie pentru Italia şi Spania. Anunţurile de angajare din UE nu pot limita a doua limbă de lucru la engleză, germană sau franceză

Pentru a obţine anumite locuri de muncă în cadrul organismelor UE, candidaţii trebuie să treacă printr-o serie de probe de concurs, aşa-numitele concursuri EPSO, pentru a vedea dacă îndeplinesc o serie de condiţii. Printre acestea se numără cunoaşterea fluentă a uneia dintre cele 24 de limbi ale blocului şi o bună cunoaştere a limbilor engleză, franceză sau germană, descrise ca fiind "principalele limbi de lucru în instituţiile UE".

Însă instanţa supremă a declarat că acest lucru este ilegal, dând dreptate Italiei şi Spaniei, care au acţionat Comisia în instanţă, relatează POLITICO.

"Nu s-a demonstrat că această restricţie a fost justificată de interesul serviciului de a recruta personal care să fie imediat operaţional", a decis instanţa.

Aceasta a confirmat o decizie anterioară a Tribunalului, care a decis că limitarea celei de-a doua limbi străine la engleză, germană şi franceză reprezintă o "diferenţă de tratament bazată pe limbă" care "nu este justificată în mod obiectiv".

Ambele instanţe nu au găsit nicio dovadă că "cele trei limbi descrise ca limbi de procedură sunt utilizate efectiv de către serviciile Comisiei, Curtea de Conturi şi Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) în activitatea lor zilnică".

Cazul a opus Comisia Europeană şi două dintre cele mai mari ţări membre ale UE, Italia şi Spania. Rezultatul este o victorie pentru acestea din urmă, deoarece va creşte probabil şansele ca cetăţenii spanioli şi italieni să obţină locuri de muncă la Comisie.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici