Vladimir Putin admite, la trei zile de la incident, că submarinul ultra-secret, la bordul căruia s-a produs incendiul, avea reactor nuclear

Preşedintele rus Vladimir Putin a admis joi că submarinul la bordul căruia s-a produs un incendiu în urmă cu trei zile funcţiona cu energie nucleară şi i-a cerut ministrului Apărării să ofere garanţii că reactorul nuclear nu a fost afectat, relatează Reuters.

18938 afișări
Imaginea articolului Vladimir Putin admite, la trei zile de la incident, că submarinul ultra-secret, la bordul căruia s-a produs incendiul, avea reactor nuclear

SURSA: defenseworld.net

Autorităţile ruse au fost acuzate că încearcă să muşamalizeze detaliile incidentului în urma căruia au murit 14 persoane. De asemenea, deşi autorităţile norvegiene au cerut detalii specifice despre existenţa unui reactor nuclear la bordul submarinului, informaţia a fost făcută publică abia după trei zile.

Ministerul Apărării din Rusia a transmis că incendiul a izbucnit luni, dar informaţia nu a fost făcută publică decât marţi, cu menţiunea că echipajul desfăşura o misiune de cercetare.

„Reactorul nuclear de la bordul submarinului este complet izolat şi în siguranţă. Au fost luate toate măsurile necesare pentru protejarea reactorului, care funcţionează în condiţii normale”, i-a transmis Serghei Şoigu, ministrul Apărării, lui Vladimir Putin.

Incendiul ar fi izbucnit în compartimentul de acumulatori al submarinului, izolat de compartimentul în care se afla reactorul nuclear, a transmis Şoigu.

„Cauza principală a fost stabilită- a fost un incendiu în compartimentul de acumulatori, care s-a extins”, i-a transmis Şoigu lui Putin.

„Unitatea nucleară de pe submarin a fost complet izolată. Echipajul a luat măsurile necesare pentru a proteja unitatea, care funcţionează în condiţii normale. Acest lucru ne face să sperăm că submarinul va fi pus în funcţiune curând”, a adăugat ministrul Apărării.

Poziţia Kremlinului, care a refuzat să ofere detalii despre incendiul soldat cu 14 morţi la bordul unui submarin, a generat speculaţii privind misiunea clasificată a vasului submersibil, comentează cotidianul Financial Times.

Paisprezece persoane au murit în urma incendiului produs la bordul unui submarin de cercetare rus, a transmis Ministerul rus al Apărării, precizând că incidentul a avut loc luni, în zona Severomorsk (Murmansk), în apropiere de Marea Barents.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a refuzat să ofere informaţii despre submarin. "Aceste informaţii nu pot circula în spaţiul public. Este vorba de date total clasificate, deci este absolut normal să nu le dezvăluim", a precizat Peskov miercuri.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici