Volodimir Zelenski i-a dăruit Papei Francisc o icoană pictată pe o vestă antiglonţ

Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a avut sâmbătă discuţii la Vatican cu Papa Francisc, care a declarat la sfârşitul lunii aprilie că Sfântul Scaun este implicat într-o misiune de pace pentru a pune capăt războiului cu Rusia, potrivit Reuters.

1560 afișări
Imaginea articolului Volodimir Zelenski i-a dăruit Papei Francisc o icoană pictată pe o vestă antiglonţ

Vatican News

„Este o mare onoare”, i-a spus Zelenski Papei Francisc, punându-şi mâna la inimă şi plecându-şi capul în timp ce îl saluta pe Papa, în vârstă de 86 de ani, care stătea în picioare cu un baston, se arată într-o scurtă înregistrare video a întâlnirii.

Mai devreme, sâmbătă, Zelenski s-a întâlnit, de asemenea, cu premierul italian Giorgia Meloni, care a promis sprijin militar şi financiar total pentru Ucraina şi a reiterat sprijinul pentru candidatura sa la UE.

Zelenski, care a vizitat Roma pentru prima dată de la începutul războiului, a vorbit cu Papa Francisc timp de 40 de minute şi i-a prezentat acestuia o vestă antiglonţ care a fost folosită de un soldat ucrainean şi care a fost ulterior pictată cu o imagine a Madonei.

O declaraţie a Vaticanului cu privire la întâlnire urma să fie făcută ulterior.

Zelenski s-a întâlnit ultima dată cu papa la Vatican în 2020, iar cei doi au avut mai multe conversaţii telefonice de când a început războiul.

La începutul războiului, Papa a încercat să adopte o abordare echilibrată în speranţa de a fi un mediator, dar mai târziu a început să condamne cu tărie acţiunile Rusiei, comparându-le cu unele dintre cele mai grave crime împotriva Ucrainei în timpul erei sovietice.

Întorcându-se dintr-o călătorie în Ungaria pe 30 aprilie, Francisc a făcut un comentariu intrigant, dar derutant, despre implicarea Vaticanului într-o misiune pentru a încerca să pună capăt războiului. „Există o misiune în desfăşurare acum, dar nu este încă publică. Când va fi publică, o voi dezvălui”, a declarat el reporterilor în timpul zborului său spre casă.

Francisc s-a întâlnit săptămâna aceasta cu ambasadorul demisionar al Rusiei la Vatican, Alexander Avdeyev, iar ziarul italian Il Messaggero a relatat că Vaticanul i-ar fi dat trimisului o scrisoare pentru preşedintele rus Vladimir Putin.

Francisc a pledat pentru pace practic săptămânal şi şi-a exprimat în repetate rânduri dorinţa de a acţiona ca un intermediar între Kiev şi Moscova. Până acum, oferta sa nu a reuşit să producă niciun progres.

Papa are o invitaţie permanentă din partea lui Zelenski de a vizita Kievul, dar a declarat anterior că doreşte să viziteze şi Moscova ca parte a aceleiaşi misiuni de pace.

Zelenski şi echipa sa au promovat energic planul de pace în 10 puncte al Kievului şi au îndemnat liderii mondiali să organizeze un summit global pentru pace bazat pe aceste propuneri.

Planul solicită restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei, retragerea trupelor ruseşti şi încetarea ostilităţilor, precum şi restabilirea frontierelor de stat ale Ucrainei. Zelenski a declarat în repetate rânduri că planul nu este deschis la negocieri.

Papa a declarat că Vaticanul este dispus să facă „tot ceea ce este omeneşte posibil” pentru a ajuta la repatrierea copiilor ucraineni. Kievul estimează că aproape 19.500 de copii au fost duşi în Rusia sau în Crimeea ocupată de Rusia din februarie 2022, în ceea ce condamnă ca fiind deportări ilegale.

Anterior, atât Meloni, cât şi preşedintele Sergio Mattarella au reiterat sprijinul deplin al Italiei pentru Ucraina în ceea ce priveşte ajutorul militar, financiar, umanitar şi de reconstrucţie pe termen scurt şi lung.

În cadrul unei conferinţe de presă, Meloni a condamnat „agresiunea brutală şi nedreaptă” a Rusiei, a promis sprijinul Italiei pentru Ucraina „atât timp cât va fi necesar” şi a îndemnat Rusia să se retragă imediat.

„Nu se poate obţine pacea printr-o capitulare”, a spus ea. „Ar fi un precedent foarte grav pentru toate naţiunile lumii”.

Ea a subliniat sprijinul Italiei pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană şi pentru „intensificarea” unui parteneriat cu NATO.

În timp ce se îndrepta spre palatul prezidenţial, coloana de maşini a lui Zelenski a trecut pe lângă grupuri mici de oameni care ţineau steaguri ucrainene. O persoană a ţinut o pancartă de condamnare a Rusiei.

Zelenski a zburat spre Roma cu un avion al guvernului italian care a fost escortat deasupra spaţiului aerian italian de avioane de luptă. El urmează să fie primit duminică la Berlin.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici