Voronin, somat de PLDM să facă publice condiţiile creditului din Rusia

Partidul Liberal Democrat din R. Moldova i-a cerut marţi preşedintelui în exerciţiu Vladimir Voronin să facă publice condiţiile pentru contractarea împrumutului de 500 de milioane de dolari, garantat de Rusia, relatează agenţia Info-Prim Neo, citată de Jurnalul de Chişinău în ediţia electronică.

16 afișări
Imaginea articolului Voronin, somat de PLDM să facă publice condiţiile creditului din Rusia

Preşedintele PLDM, Vlad Filat (Imagine: Radu Ştefan/Mediafax Foto)

"Ne interesează foarte mult perioada de creditare, care este dobânda ce urmează să fie achitată de Republica Moldova şi care sunt acele proiecte investiţionale care vor viza acest credit", au declarat în cadrul unei conferinţe de presă reprezentanţii PLDM.

Potrivit preşedintelui PLDM, Vlad Filat, vizita lui Vladimir Voronin la Moscova a avut un scop electoral. "În condiţiile în care obţinerea unui credit s-a făcut într-o manieră absolut netransparentă, fără ca societatea să ia cunoştinţă de condiţiile în urma cărora urmează să obţinem aceşti bani, considerăm că această acţiune este în dezinteresul naţional al R. Moldova şi este parte componentă din scenariul comuniştilor pentru alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie", a declarat Filat.

Făcând referire la legislaţia cu privire la achitarea datoriei externe, Filat a precizat că deciziile referitoare la împrumuturile externe se adoptă de Parlament. El a precizat că legea bugetului de stat pentru 2009 prevede că până la 31 decembrie datoria externă, administrată de Guvern, poate fi de 841,4 milioane de dolari, iar datoria externă garantată de stat de 8,4 milioane de dolari.

Potrivit lui Filat, datoria externă a Republicii Moldova era la sfârşitul lunii mai de 800 de milioane de dolari. Împrumutul acordat de Rusia ar reprezenta 60 la sută din suma totală a datoriilor externe.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici