Vulcanul islandez emite cantităţi enorme de cenuşă şi nu se anticipează o acalmie

Vulcanul Eyjafjöll, a cărui erupţie a perturbat din nou, luni, transporturile aeriene din Europa, a emis cantităţi enorme de cenuşă de la începutul activităţii sale, în urmă cu o lună, şi nu este prevăzută încă o perioadă de acalmie, susţine un geolog islandez.

41 afișări
Imaginea articolului Vulcanul islandez emite cantităţi enorme de cenuşă şi nu se anticipează o acalmie

Vulcanul islandez emite cantităţi enorme de cenuşă şi nu se anticipează o acalmie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"De la începutul erupţiei, estimăm că 250 de milioane de metri cubi de reziduuri au fost aruncate" de vulcan, a precizat geofizicianul islandez Magnus Tumi Gudmundsson.

Erupţia care a început la 14 aprilie a atins cote notabile în trei reprize, a adăugat el: "în primele patru zile ale erupţiei, apoi în zilele de 5 şi 6 mai şi, în sfârşit, vinerea trecută".

Duminică, vulcanologul islandez Björn Oddsson a dezvăluit că activitatea vulcanică s-a accentuat şi că norul de cenuşă atinge 8.000 de metri, respectiv cu 2.000 de metri mai mult decât în zilele precedente.

Potrivit lui Gudmundsson, "nu există niciun mijloc de a spune că acest lucru se va opri". "A avut loc o anumită activitate seismică sub Eyjafjallajökull (gheţarul care acoperă vulcanul, n.red.) ceea ce înseamnă că magma continuă să urce".

"Este vorba despre o erupţie importantă", a declarat el, precizând că pentru Islanda ea constituie "cea mai mare mare (erupţie) din 1918, când a erupt Katla" (vulcanul vecin şi cel mai mare din zonă).

Traficul aerian era încă perturbat luni în Marea Britanie, din cauza norului de cenuşă vulcanică venit din Islanda, în pofida redeschiderii parţiale a aeroporturilor Gatwick şi Heathrow, în timp ce Olanda a fost, de asemenea, afectată. O mie de zboruri au fost anulate luni în Europa.

În Islanda, zborurile interne erau, de asemenea, perturbate luni dimineaţă, iar zborurile internaţionale riscau perturbări în cursul zilei, potrivit autorităţilor aeronautice.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici