Washington Post: Administraţia SUA emite dubii, într-un raport secret, privind eficienţa contraofensivei Ucrainei

Administraţia SUA a emis dubii, într-un document secret publicat în mod neautorizat, asupra eficienţei eventualei contraofensive a Ucrainei, o evaluare care intră în contradicţie cu poziţia publică a Washingtonului, informează cotidianul The Washington Post.

1792 afișări
Imaginea articolului Washington Post: Administraţia SUA emite dubii, într-un raport secret, privind eficienţa contraofensivei Ucrainei

Provocările cu care se confruntă Ucraina în mobilizarea trupelor, în privinţa muniţiei şi a echipamentelor ar putea avea ca efect imposibilitatea ca armata ucraineană să atingă obiectivul iniţial al Kievului în contraofensiva menită să elibereze în primăvară zone ocupate de forţele ruse, arată evaluări ale serviciilor secrete americane conţinute într-un document apărut în mod neautorizat pe reţele de socializare online.

Catalogată "ultrasecretă", evaluarea din februarie 2023 avertizează asupra "lipsurilor" şi asupra probabilităţii ca o astfel de contraofensivă să aibă ca rezultat doar "câştiguri teritoriale modeste".

Evaluările serviciilor secrete americane intră în contradicţie cu poziţia publică a Administraţiei Joseph Biden, care evocă frecvent vitalitatea armatei ucrainene.

Dezvăluirile i-ar putea impulsiona pe criticii care consideră că Statele Unite şi Alianţa Nord-Atlantică ar trebui să intensifice eforturile pentru găsirea unei soluţii diplomatice de încheiere a conflictului izbucnit prin invazia rusă în Ucraina.

Noile evaluări sunt conţinute într-unul dintre documentele publicate pe o platformă online în mod neautorizat.

Publicarea ilegală a documentelor secrete americane este investigată de către Departamentul american al Apărării şi de către Departamentul Justiţiei.

Publicarea neautorizată a documentelor aparţinând serviciilor secrete americane, multe referitoare la conflictul militar din Ucraina, generează "un risc foarte grav" în materie de securitate naţională, a anunţat luni Pentagonul.

Administraţia de la Kiev a acuzat Rusia că ar fi modificat informaţii din documentele secrete americane apărute online, dar, în acelaşi timp, Kievul şi-a schimbat planurile operaţionale în contextul dezvăluirilor.

Administraţia din Coreea de Sud a anunţat că va cere acţiuni "adecvate" din partea Statelor Unite după analizarea activităţilor de spionaj evidenţiate de documentele apărute online, în contextul în care, conform unor surse, Washingtonul ar fi interceptat atât aliaţi, cât şi inamici. La rândul său, un oficial militar australian a catalogat drept "gravă" publicarea neautorizată a presupuselor documente clasificate americane.

"Este un incident grav. Problema menţinerii securităţii informaţiilor este esenţială pentru dezvoltarea capabilităţilor naţionale, a încrederii şi seriozităţii în relaţiile dintre aliaţi şi parteneri", a declarat Angus Campbell, şeful Statului Major al armatei australiene.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici