Washingtonul intenţionează să deschidă un birou diplomatic la Teheran

Statele Unite intenţionează să deschidă un birou diplomatic la Teheran, similar celui care funcţionează în Cuba din 1977, a anunţat luni o sursă din Departamentul de Stat.

18 afișări
Imaginea articolului Washingtonul intenţionează să deschidă un birou diplomatic la Teheran

Washingtonul intenţionează să deschidă un birou diplomatic la Teheran (Imagine: Mediafax/AFP)

"Ştiu că se discută (...) dar nu ştiu dacă în acest punct discuţia este una activă (...). Nu cred că cineva face presiuni pentru acest lucru în acest moment", a precizat un oficial al Departamentului de Stat, sub protecţia anonimatului.

Potrivit unui editorial din Washington Post publicat luni, administraţia americană ar dezbate subiectul unui birou diplomatic, care ar permite prezenţa americană în Iran fără reluarea formală a relaţiilor diplomatice cu acest stat, întrerupte în 1980 după ce 52 de diplomaţi americani au fost luaţi ostatici la Teheran.

Washington Post susţine că o decizie în acest sensar putea fi luată în cursul săptămânii viitoare.

În mod oficial, nimeni nu a confirmat această informaţie, dar secretarul american de Stat, Condoleezza Rice, nu a dezminţit posibilitatea deschiderii unui birou diplomatic atunci când a fost întrebată de acest subiect.

"Nu vreau să fac comentarii pe marginea dezbaterilor interne din Statele Unite (...) SUA încearcă de ceva vreme să reia contactul cu iranienii. Avem o locaţie în Dubai de unde pot obţine vize, dar ştim că iranienilor le este greu să ajungă până în Dubai", a explicat Rice.

"Vrem ca mai mulţi iranieni să viziteze Statele Unite (...). Suntem determinaţi să găsim mijloace de a ajuta iranienii", a conchis secretarul de Stat.

"Căutăm permanent metode pentru a perfecţiona diplomaţia noastră ", a declarat Tom Casey, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, asigurând că "nu este nimic nou" de spus pe marginea relaţiilor diplomatice între SUA şi Iran.

O secţie diplomatică americană există în cadrul ambasadei Elveţiei de la Teheran, dar personalul este elveţian. Administraţia americană intenţionează acum să trimită angajaţi americani care să dispună de statut diplomatic, potrivit informaţiilor primite din cadrul Departamentului de Stat.

Iranul dispune de un birou diplomatic în cadrul ambasadei Pakistanului la Washington, cu angajaţi iranieni care dispun de statut diplomatic, a precizat aceeaşi sursă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici