Washingtonul vrea ca Phenianul să plătească despăgubiri companiei Sony după atacul cibernetic

Washingtonul a apreciat luni că este necesar ca Phenianul să-şi asume responsabilitatea celui mai grav atac cibernetic comis în Statele Unite şi să despăgubească studiourile Sony Pictures, victima acestor atacuri.

201 afișări
Imaginea articolului Washingtonul vrea ca Phenianul să plătească despăgubiri companiei Sony după atacul cibernetic

Washingtonul vrea ca Phenianul să plătească despăgubiri companiei Sony după atacul cibernetic (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Dacă vor să ajute în acest caz, ei (nord-coreenii) ar trebui să-şi recunoască vina şi să despăgubească Sony", a declarat pentru presă Marie Harf, o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat, insistând asupra "încrederii" Washingtonului în privinţa rolului Coreei de Nord în acest "atac distructiv".

Statele Unite au acuzat Coreea de Nord că este responsabilă de atacul contra Sony Pictures, care a determinat compania să anuleze lansarea, prevăzută de Crăciun, a filmului "Interviul care ucide!", o comedie despre un complot fictiv al CIA de a-l asasina pe liderul nord-coreean Kim Jong-un.

Harf nu a comentat însă informaţii online potrivit cărora conexiunile foarte limitate nord-coreene la Internet au fost puternic reduse luni, afirmând că Statele Unite "studiază o panoplie de acţiuni" ca reacţie faţă de atac.

"Atunci când vom răspunde, unele răspunsuri vor fi vizibile, altele ar putea să nu fie", a subliniat ea.

Preşedintele Barack Obama a apreciat, într-un interviu difuzat duminică de CNN, că el "nu crede că acesta este un act de război. Cred că a fost un act de vandalism cibernetic costisitor".

Atacul, dezvăluit la sfârşitul lui noiembrie de către Sony, a paralizat sistemul informatic al companiei şi a fost însoţit de difuzarea online a cinci filme aparţinând studioului, unele nelansate încă, a datelor personale a 47.000 de angajaţi, a unor documente confidenţiale ca scenariul viitorului film cu James Bond şi unei serii de e-mailuri foarte stânjenitoare pentru membri din conducerea Sony.

FBI a imputat vineri acest atac cibernetic - revendicat de grupul de hackeri GOP (Guardians of Peace) - Coreei de Nord, care continuă să nege orice implicare.

Duminică, Phenianul a ameninţat cu represalii Casa Albă şi alte ţinte americane, în cazul impunerii unor sancţiuni.

Guvernul nord-coreean "are o lungă poveste în privinţa negării responsabilităţii" acţiunilor sale provocatoare, a subliniat luni Harf.

Întrebată despre ameninţările cu represalii proferate de Phenian, ea a răspuns că "noi îndemnăm Coreea de Nord să dea dovadă de reţinere, să se abţină de la orice nouă acţiune ameninţătoare în acest stadiu".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici