WikiLeaks: O notă a ambasadei SUA din 2009 arăta nemulţumirea UE faţă de România şi Bulgaria

O notă diplomatică redactată de ambasada SUA la Sofia în 2009, publicată de site-ul WikiLeaks, cita o sursă potrivit căreia tot mai multe state europene sunt nemulţumite de lipsa progreselor înregistrate de România şi Bulgaria în domeniul Justiţiei.

44 afişări
Imaginea articolului WikiLeaks: O notă a ambasadei SUA din 2009 arăta nemulţumirea UE faţă de România şi Bulgaria

WikiLeaks: O notă a ambasadei SUA din 2009 arăta nemulţumirea UE faţă de România şi Bulgaria (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit notei datate 26 iunie 2009, sursa citată, a căreiidentitate nu a fost menţionată, afirma că Executivul UE considerăcă "a încercat totul" pentru a-i determina pe bulgari să îşireformeze sistemul judiciar, dar se întreabă "cum să-i facăsă reformeze când ei nu vor?".

Aroganţa defensivă a Guvernului şi lipsa voinţeipolitice intensifică "oboseala extinderii" la Bruxelles.Sursa a subliniat că presiunile Comiei Europene (CE) prinintermediul rapoartelor de monitorizare sunt singura cale de aobţine rezultate. "El a confirmat relatările presei conform căroraministrul olandez al Afacerilor Europene, Franz Timmermans, a cerutComisiei să ia în considerare activarea clauzei de salvgardareîmpotriva Bulgariei şi României, când UE va publica ambelerapoarte".

Sursa ambasadei americane mai spunea că "în prezent, numaiOlanda cere clauza de salvgardare, dar alţii devin tot mai sătui delipsa de progrese din Bulgaria (şi România)". Există discuţii înComisie privind extinderea Mecanismului de Verificare şi Cooperaredincolo de cei trei ani prevăzuţi, iar Suedia, care va preluapreşedinţia semestrială a UE, favorizează extinderea acestuia şieste hotărâtă să urmărească problemele justiţiei din cele douăţări, potrivit notei diplomatice americane.

Frustrarea faţă de lipsa de progrese din cele două ţări creştela Bruxelles, unde cel puţin la nivel de lucru par săexiste remuşcări faţă de faptul că s-a permis aderarea Bulgariei şiRomâniei prea devreme, la 1 ianuarie 2007, mai aratădocumentul publicat de WikiLeaks.

Potrivit unor contacte de încredere, "eurocraţii" de laBruxelles au supranumit oboseala extinderii "Pauza Bulgară",deteriorând şi mai mult imaginea Bulgariei în interiorul UE.

Sursa citată de telegrama ambasadei SUA la Sofia a mai spus căraportul privind eforturile Bulgariei în lupta împotrivacriminalităţii şi corupţiei, care trebuia să fie publicat în iulie2009, urma să fie negativ, dar nivelul politic al UE va reducetonul versiunii finale.

Potrivit sursei, observatorii puneau probleme-cheie Guvernuluibulgar, precum procedura de numire a oficialilor de rang înalt dinjustiţie, cumpărarea de voturi şi progresele împotriva crimeiorganizate şi corupţiei. "Procedura netransparentă de numire (aoficialilor din justiţie) permite selectarea unor judecători şiprocurori corupţi şi/sau incompetenţi, perpetuând ciclulincompetenţei şi corupţiei în justiţia bulgară".

Sursa citată în telegrama diplomatică a declarat de asemenea că"întreaga echipă" crede că bulgarii se ocupă de problemele dinraportul Comisiei doar pentru a obţine "un raport pozitiv", şi nupentru a crea un sistem judiciar mai bun. De exemplu, ProcurorulGeneral Boris Velcev a întrebat dacă numirea unei anumite persoaneîntr-un post la Parchet ar fi privită negativ în următorul raportal Comisiei. I s-a răspuns că, dacă el crede că această numire arfi privită negativ, atunci este un "semn bun că probabil aşa vafi".

"Guvernul bulgar - în special Procurorul General Velcev şiministrul pentru Afaceri Europene (Solomon) Passy - face lobbyintens pentru un raport de monitorizare pozitiv, exagerândprogresele modeste", precizează nota ambasadei SUA. Guvernulcontinuă să prezinte Comisiei ca succese o listă de cazuri deprofil înalt privind crima organizată şi corupţia, aflate îndesfăşurare în tribunale. În mod incredibil, câteva dintre cazurilede "succes" au fost suspendate, conchide documentul publicat deWikiLeaks.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici