WikiLeaks şi figuri ale "primăverii arabe", pe lista candidaţilor la Premiul Nobel pentru Pace

Figuri ale "primăverii arabe", WikiLeaks, fondatorii Internetului şi Uniunea Europeană figurează printre cei 241 de candidaţi - un număr record - pentru acordarea Premiului Nobel pentru Pace din acest an.

28 afișări
Imaginea articolului WikiLeaks şi figuri ale "primăverii arabe", pe lista candidaţilor la Premiul Nobel pentru Pace

WikiLeaks şi figuri ale "primăverii arabe", pe lista candidaţilor la Premiul Nobel pentru Pace (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Numărul definitiv al candidaturilor este de 241, dintre care 53 de organizaţii", a declarat, marţi, directorul Institutului Nobel, Geir Lundestad.

Precedentul record data de anul trecut, cu 237 de candidaturi.

Lista de pretendenţi rămâne un secret bine păzit timp de cel puţin 50 de ani, în conformitate cu statutul Nobel, dar, fără a trăda identitatea "nominalizaţilor", Lundestad a afirmat că ediţia din 2011 este influenţată de revoltele populare din lumea arabă.

"Am primit mai multe propuneri care reflectă situaţia remarcată" în Tunisia, Egipt şi Libia, a spus el.

Mii de persoane din întreaga lume - parlamentari şi miniştri, laureaţi precedenţi, membri ai unor instanţe internaţionale, unii profesori de universitate - obişnuiesc să propună o candidatură, data-limită pentru trimiterea propunerilor fiind fixată pentru 1 februarie.

Un deputat norvegian, Snorre Valen, a confirmat că a propus WikiLeaks pentru acordarea premiului Nobel, apreciind că site-ul creat de australianul Julian Assange şi specializat în publicarea de informaţii confidenţiale a permis ridicarea vălului care acoperă "corupţia, crimele de război şi tortura".

Organizaţia neguvernamentală rusă pentru drepturile omului Memorial şi unul din directorii săi, Svetlana Ganuşkina, au fost nominalizaţi pentru eforturile lor depuse pentru protejarea libertăţilor în Rusia.

Figurează de asemenea pe lista persoanelor propuse cei trei bărbaţi creditaţi cu crearea Internetului, americanii Larry Roberts şi Vint Cerf şi britanicul Tim Berners-Lee.

Invenţia lor a permis apariţia unor site-uri cum ar fi Twitter şi Facebook, care au jucat un rol important în "primăvara arabă".

Alte candidaturi cunoscute sunt: UE, fostul cancelar german Helmut Kohl, preşedinta liberiană Ellen Johnson Sirleaf şi disidentul cubanez Oswaldo Paya Sardinas.

Numele laureatului sau laureaţilor va fi anunţat în octombrie, premiul urmând să fie înmânat în mod tradiţional la 10 decembrie, data comemorării morţii fondatorului său, inventatorul suedez al dinamitei, Alfred Nobel.

Anul trecut, comitetul Nobel, compus din cinci membri desemnaţi de Parlamentul norvegian, a provocat furia Beijingului, recompensându-l pe disidentul chinez încarcerat, Liu Xiaobo.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici