WikiLeaks: Vladimir Voronin, văzut de SUA drept un "comunist provincial", "îngrozit de România"

Vladimir Voronin este un "comunist provincial", "îngrozit de România", declarat asistentul secretarului american de Stat pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice, Daniel Fried, în cadrul unei întâlniri cu preşedintele azer Ilham Aliev, potrivit unei telegrame diplomatice publicate de WikiLeaks.

389 afișări
Imaginea articolului WikiLeaks: Vladimir Voronin, văzut de SUA drept un "comunist provincial", "îngrozit de România"

Vladimir Voronin (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Fried şi ambasadorul american la Baku au avut o întrevedere cu preşedintele azer Ilham Aliev la 3 noiembrie 2007, urmată de o cină de trei ore.

În cadrul acestei întrevederi, Aliev a declarat că Republica Moldova are "o problemă", referindu-se la îngrijorările cu privire la preşedintele moldovean din perioada respectivă, Vladimir Voronin, care "nu este prea stabil" şi care a "evitat" ultimele două summituri GUAM, după ce vinurile moldoveneşti au fost acceptate din nou în Rusia.

Aliev a declarat că dacă preşedintele Ucrainei, Viktor Iuşcenko, este "pe deplin angajat" în cadrul GUAM, are îndoieli serioase cu privire la Voronin, care sunt împărtăşite şi de omologul său georgian Mihail Saakaşvili.

Fried s-a declarat de acord cu evaluarea lui Aliev, numindu-l pe Voronin un "comunist provincial" care este "îngrozit de România". "Voronin nu vede viitorul R.Moldova în Europa, dar Azerbaidjanul trebuie să îl convingă pe Voronin că R.Moldova are un viitor european", continuă telegrama.

Potrivit documentului, Aliev a relatat o glumă, afirmând că graţie abilităţii moldovenilor de a obţine cetăţenie română, R.Moldova va avea preşedinte şi Parlament, dar nu şi popor.

Fried a răspuns că având în vedere faptul că România face parte din UE, este de înţeles dorinţa moldovenilor de a obţine cetăţenie română.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici