William Hague: Sârbii din Bosnia nu pot urma exemplul Crimeei

Situaţia din Bosnia, unde liderul entităţii sârbe din această ţară, Milorad Dodik, ameninţă frecvent cu secesiunea, şi cea din Ucraina, unde Crimeea a fost anexată recent de Rusia, nu pot fi comparate, a afirmat ministrul britanic de Externe William Hague.

545 afișări
Imaginea articolului William Hague: Sârbii din Bosnia nu pot urma exemplul Crimeei

William Hague (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Permiteţi-mi să fiu clar, frontierele în Balcani nu pot fi reconfigurate. O singură Bosnie-Herţegovină, suverană, în cadrul frontierelor actuale, poate adera la Uniunea Europeană", a declarat Hague într-un interviu publicat vineri de cotidianul bosniac Dnevni Avaz.

"Este o convingere pe care o împărtăşesc cu toţi colegii din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene", a adăugat şeful diplomaţiei britanice.

Inspirat de referendumul din 16 martie în Crimeea, preşedintele Republicii Srpska, Milorad Dodik, şi-a exprimat în numeroase rânduri ambiţia de a separa această entitate sârbă a Bosniei dacă statul central al acestei ţări va continua să fie consolidat, ceea ce doresc liderii musulmani.

De la sfârşitul războiului intercomunitar (1992-1995), Bosnia este formată din două entităţi, Republica Srpska şi Federaţia croato-musulmană, care sunt unite prin instituţii centrale slabe.

"Nu se poate face o comparaţie între entitatea Republica Srpska şi Crimeea", a declarat Hague.

"Acţiunile întreprinse de Rusia în Ucraina sunt un exemplu înspăimântător de anexare ilegală pe care ţările membre ale Uniunii Europene au condamnat-o unanim", a adăugat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici