Zelenski continuă epurarea serviciului de securitate al Ucrainei. Directorul adjunct şi câţiva şefi regionali au fost concediaţi

  • Preşedintele Volodimir Zelenski a continuat epurarea serviciului de securitate al Ucrainei (SBU) prin demiterea directorului adjunct al instituţiei.
  • Volodimir Horbenko este cel mai recent oficial care şi-a pierdut locul de muncă după ce Zelenski a declarat că şefii nu au reuşit să elimine elementele pro-ruse din cadrul agenţiei.
  • Şefii regionali din alte câteva oraşe au fost, de asemenea, concediaţi, a declarat Zelenski.
2923 afișări
Imaginea articolului Zelenski continuă epurarea serviciului de securitate al Ucrainei. Directorul adjunct şi câţiva şefi regionali au fost concediaţi

Zelenski continuă epurarea serviciului de securitate al Ucrainei. Directorul adjunct şi câţiva şefi regionali au fost concediaţi

Această decizie vine în timp ce parlamentarii au votat pentru demiterea şefului SBU, Ivan Bakanov, şi a procurorului general Irina Venediktova.

Luni, un consilier al lui Zelenski a sugerat că cei doi au fost doar suspendaţi în aşteptarea unei investigaţii, după ce preşedintele a părut iniţial că îi demite într-un discurs nocturn. Dar marţi, liderul ucrainean a depus în faţa parlamentului o moţiune de neîncredere împotriva celor doi, care a fost aprobată de o majoritate covârşitoare de parlamentari, potrivit BBC.

Au existat rapoarte timp de mai multe săptămâni potrivit cărora Zelenski a vrut să-l înlocuiască pe Bakanov după ce a ajuns să îl acuze pentru eşecurile în oprirea avansului rusesc din februarie.

Niciunul dintre cei doi înalţi oficiali, ambii numiţi personal de Zelenski, nu este acuzat că şi-a trădat ţara. Dar ei au condus agenţii în care interferenţa rusă pare să fi avut un impact asupra capacităţii Ucrainei de a menţine teritoriul în primele zile ale războiului.

Vorbind după vot, liderul partidului Slujitorul Poporului al lui Zelenski, David Arakhamia, a declarat că recent au ieşit la iveală noi informaţii, iar epurarea SBU va continua în zilele următoare.

"Vor fi multe 'epurări', pentru că de-a lungul anilor mulţi rezidenţi ai serviciilor speciale ruseşti s-au înrădăcinat în secret între zidurile SBU, din păcate", a declarat dl Arakhamia, adăugând: "Ei au avut acces la materiale pe care nu le aveau înainte".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici