Zelenski neagă implicarea Ucrainei în atacul de la Kremlin / Blinken are dubii privind incidentul

Preşedintele Volodimir Zelenski a negat, miercuri seară, orice implicare a Ucrainei în tentativele de atac asupra sediului Preşedinţiei Rusiei, în timp ce secretarul de Stat american, Antony Blinken, a exprimat dubii privind incidentul din centrul Moscovei.

890 afișări
Imaginea articolului Zelenski neagă implicarea Ucrainei în atacul de la Kremlin / Blinken are dubii privind incidentul

"Nu l-am atacat pe Putin. Noi îl lăsăm în sarcina tribunalului. Noi luptăm pe teritoriul nostru, ne apărăm satele şi oraşele", a declarat Volodimir Zelenski, potrivit cotidianului Le Monde, cu ocazia unei reuniuni cu liderii statelor nordice desfăşurată în oraşul finlandez Helsinki.

La rândul său, secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, a afirmat că nu poate valida "în niciun fel" informaţiile despre incidentul de la Kremlin. "Noi nu ştim. Eu aş fi foarte atent la orice informaţie provenind de la Kremlin", a declarat Blinken, cu ocazia unui eveniment organizat de cotidianul The Washington Post. Întrebat ce poziţie are Washingtonul despre posibilele atacuri ale Ucrainei pe teritoriul Rusiei, Blinken a precizat: "Lăsăm Ucraina să decidă cum se poate apăra".

Administraţia de la Kiev a transmis, miercuri după-amiază, că nu este implicată în niciun fel în tentativa de atac cu drone care a vizat sediul Preşedinţiei Rusiei, incident calificat drept "act terorist" de autorităţile de la Moscova. Un oficial ucrainean a subliniat că incidentul indică probabilitatea unei acţiuni masive a Rusiei împotriva Ucrainei. "Ucraina nu este implicată în niciun fel în acest atac cu drone. Aceste acuzaţii înscenate de Rusia trebuie considerate ca fiind o tentativă de a pregăti contextul care să servească drept pretext în optica atacului terorist de amploare asupra Ucrainei. Un astfel de atac al Ucrainei nu ar rezolva nicio problemă militară. Dimpotrivă, ar instiga Rusia la acţiuni mai radicale împotriva populaţiei noastre civile. Apariţia dronelor necunoscute la obiective energetice sau la Kremlin nu poate să indice decât activităţi subterane ale forţelor locale de rezistenţă. După cum ştiţi, dronele pot fi cumpărate de la orice subcontractant militar", a afirmat Mihailo Podoliak, consilier în cadrul Preşedinţiei Ucrainei.

"În opinia mea, este absolut evident că relatările de presă despre un atac asupra Kremlinului şi despre presupusa arestare a unor ucraineni suspectaţi de acte de sabotaj în Crimeea indică pregătirea unei provocări teroriste de amploare de către Rusia în următoarele zile", a avertizat Podoliak, citat de agenţia Reuters.

Grupuri din Ucraina au încercat să atace cu drone sediul Preşedinţiei Rusiei, au anunţat miercuri autorităţile ruse, denunţând un "act terorist", în contextul conflictului militar izbucnit prin invazia militară rusă. "În cursul nopţii, regimul de la Kiev a încercat să atace cu drone sediul Kremlinului. Au fost utilizate două vehicule aeriene fără pilot, care au fost doborâte, prin utilizarea sistemelor radar. Nu au fost raportate daune", a comunicat Preşedinţia Rusiei, conform agenţiei Interfax. Kremlinul consideră incidentul drept un "act terorist" care l-ar fi vizat pe preşedintele Vladimir Putin, potrivit agenţiei The Associated Press. "Rusia îşi rezervă dreptul de a riposta în momentul potrivit şi în locul potrivit", a avertizat Preşedinţia Rusiei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici