Zelensky, mesaj ferm la summitul liderilor G7: „Avem nevoie de o conducere globală clară a democraţiei”

Preşedintele Volodymyr Zelensky s-a adresat liderilor G7 la summitul de la Hiroshima, duminică, afirmând că „avem nevoie de o conducere globală clară a democraţiei” pentru a consolida securitatea globală.

784 afișări
Imaginea articolului Zelensky, mesaj ferm la summitul liderilor G7: „Avem nevoie de o conducere globală clară a democraţiei”

FOTO Ukrainian President's Office

Luând cuvântul la summitul de trei zile din Japonia, unde Zelensky a primit o invitaţie de non-membru, el le-a spus liderilor G7 că întreaga cooperare cu Ucraina a arătat altor ţări care ar fi răspunsul dacă un stat decide să invadeze un altul.
 
„Au existat încercări de a ignora şi dispreţui ceea ce noi preţuim”,  a spus Zelensky. „Dar acum asta este imposibil. Acum, puterea noastră este în creştere. Şi oricine se gândeşte la o agresiune împotriva unei ţări democratice poate vedea care va fi răspunsul”, a precizat şeful de stat, citat de Kyiv Independent.
 
„Şi cu cât cooperăm mai mult cu voi, cu atât este mai puţin probabil ca oricine altcineva din lume să urmeze calea greşită a Rusiei”, a adăugat el.
 
Zelensky a declarat că Ucraina a dovedit că afirmaţia Rusiei privind impunitatea rachetelor hipersonice a fost greşită atunci când apărarea aeriană a ţării, susţinută de sistemele de apărare aeriană occidentale, le-a doborât în luna mai.
 
„Noi am dovedit împreună că întrebarea nu este câte rachete are inamicul nostru comun, ci câte sisteme de apărare aeriană avem noi”, a declarat Zelensky. Cu toate acestea, el a adăugat că un „scut aerian” care să îi protejeze pe ucraineni de atacurile aeriene ruseşti poate fi finalizat doar atunci când în ţară vor sosi avioane moderne, conform sursei citate.
 
Zelensky spune că mai sunt paşi de urmat pentru a întări armata, în timp ce mai mulţi lideri occidentali, inclusiv preşedintele american Joe Biden, se arată dispuşi să coopereze împreună pentru a antrena piloţii ucraineni pe avioane de luptă moderne, cum ar fi F-16.
 
„Când piloţii noştri vor primi F-16, va fi un moment important nu doar pentru Ucraina (...) Acesta va fi un moment istoric pentru întreaga arhitectură de securitate din Europa şi din lume”, a adăugat oficialul ucrainean înainte de a se adresa fiecărui lider cu un mesaj special.

Luând cuvântul la summitul de trei zile din Japonia, unde Zelensky a primit o invitaţie de non-membru, el le-a spus liderilor G7 că întreaga cooperare cu Ucraina a arătat altor ţări care ar fi răspunsul dacă un stat decide să invadeze un altul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici