Zi de mare tensiune şi de mare jenă la Naţiunile Unite

ONU: luni, Lavrov va conduce Consiliul ONU, tensiunile sunt în creştere.

4915 afișări
Imaginea articolului Zi de mare tensiune şi de mare jenă la Naţiunile Unite

Zi de mare tensiune şi de mare jenă la Naţiunile Unite

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov este de aşteptat să prezideze şedinţa Consiliului de Securitate, care se va concentra pe susţinerea principiilor Cartei Fondatoare a ONU, un pact menit să prevină războaiele.

Prezenţa şefului diplomaţiei lui Vladimir Putin va stârni reacţii severe din partea unor membri ai Naţiunilor Unite. „Îşi bat joc de noi”, a comentat un înalt oficial al administraţiei americane pentru „Politico”, referindu-se la ruşi. 

„Este un moment prost pentru diplomaţie – a adăugat Peter Yeo, vicepreşedintele Fundaţiei Naţiunilor Unite –, nu cred că va aduce ceva bun pe termen lung”.

Consiliul de Securitate este cel mai puternic organism al ONU, cel de care depind toate misiunile majore de menţinere a păcii în lume şi de la care pot veni sancţiuni pentru crime de război.

Drepturile ţării care conduce

Preşedinţia Rusiei se încadrează însă în rotaţia normală a celor 15 ţări care se alternează pe baza unei liste întocmite în ordine alfabetică. Ţara care conduce Consiliul are dreptul de a indica ordinea de zi a problemelor care urmează să fie abordate.

Scopul Moscovei, potrivit multor analişti, este de a împinge dezbaterea pentru a-i convinge pe unii membri să susţină invazia sa în Ucraina şi să evite luarea unor decizii cu impact puternic asupra Moscovei.

În aceste ore, diplomaţiile decid cum să răspundă: pe de o parte, există riscul ca, prin izolarea Rusiei, să se accentueze naraţiunea Kremlinului, care acuză alte ţări că sunt închise dialogului; pe de altă parte, urmărirea agendei ruse ar putea da prea multă proeminenţă şi vizibilitate viziunii Moscovei, care nu are intenţia de a face paşi înapoi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici