Testele pentru anticorpi SARS-CoV-2. Ce indică rezultatele testelor şi de ce diferă acestea de la un laborator la altul?

Testele pentru depistarea anticorpilor au stârnit interesul celor care vor să îşi evalueze statusul imun în urma infecţiei cu virusul SARS-CoV-2 sau a vaccinării. Însă, odată cu efectuarea testelor de laborator, apar frecvent şi întrebări precum: ce înseamnă rezultatul testului, de ce rezultatele diferă de la un laborator la altul, ce valoare a titrului de anticorpi îmi oferă protecţie?

14441 afişări
Imaginea articolului Testele pentru anticorpi SARS-CoV-2. Ce indică rezultatele testelor şi de ce diferă acestea de la un laborator la altul?

Testele pentru anticorpi

Medicii de laborator explică faptul că rezultatele testelor de anticorpi pot varia în funcţie de mai mulţi factori, cum ar fi acurateţea testului în sine, sensibilitatea şi specificitatea testului sau metoda prin care se determină prezenţa anticorpilor.
 
Există, de asemenea, diferenţe între kiturile care detectează anticorpii anti-proteină N (nucleocapsida) şi cele care detectează anticorpii anti-proteină S (spike), proteine despre care se ştie că sunt puternic imunogene, adică determină o producţie importantă de anticorpi.
 

Ce indică rezultatul testului pentru anticorpi?

 
În cazul în care ai un rezultat pozitiv la testul de anticorpi, indiferent că este de tip IgM sau IgG, înseamnă că organismul tău a intrat în contact cu virusul SARS-CoV-2 anterior recoltării, fie în urma infecţiei, fie în urma vaccinării. 
 
În schimb, un rezultat negativ indică fie faptul că organismul nu a venit în contact cu virusul SARS-CoV-2, fie că perioada de timp necesară dezvoltării anticorpilor este insuficientă.
 

Diferenţe între kiturile care detectează anticorpii anti-N şi cele care detectează anticorpii anti-S

 
Testele comerciale pun în evidenţă anticorpi de legare anti-N, anti-S, de tip IgM, IgG sau totali, în funcţie de producător şi metoda utilizată (ELISA, chemiluminiscenta, fluorescenta,etc).
Kiturile comerciale care detectează anticorpii anti-N au o variaţie în structură neprecizată de producător, dar nefiind o moleculă importantă în strategia răspunsului imun al organismului gazdă, acest lucru nu influenţează foarte mult intercomparabilitatea kiturilor comerciale.
 
În schimb, în cazul kiturilor care pun în evidenţă anticorpi de legare anti-S există diferenţe, uneori majore, în structura determinanţilor antigeni ce sunt conţinuţi de reactivi, deci şi în tipul de anticorpi detectaţi, ceea ce poate duce la diferenţe de specificitate între kituri şi respectiv, între rezultatele obţinute.
 

Teste calitative şi teste cantitative

 
Unele teste pentru anticorpi sunt calitative, ceea ce înseamnă că rezultatul acestora confirmă sau infirmă prezenţa anticorpilor, fără să detecteze şi concentraţia. Rezultatul testelor calitative se exprimă sub formă de Index, Ratio sau S/CO.
 
Pe de altă parte, testele cantitative determină concentraţia anticorpilor şi se exprimă prin unităţi arbitrare, cum ar fi AU sau U, specifice fiecărui producător, sau BAU/ml, adică unităţi de legare a anticorpilor. 
 
Specialiştii atrag atenţia că aceste valori nu sunt intercomparabile de la un producător la altul, de aceea rezultatele pot să difere în funcţie de laborator
 
În plus, medicii explică faptul că nu există încă un acord privind concentraţia (sau titrul) de anticorpi neutralizanţi care oferă protecţie în faţa unei noi infectări cu SARS-CoV-2, motiv pentru care rezultatul testelor serologice se interpretează cu rezervă, presupunându-se astfel: cu cât concentraţia de anticorpi de legare este mai mare faţă de intervalul stabilit de producător, cu atât se crede că există un titru de anticorpi de neutralizare crescut, mai ales în cazul anticorpilor anti-S.
 

Ce înseamnă sensibilitatea şi specificitatea unui test

 
  • Sensibilitatea se referă la abilitatea testului de a identifica persoanele cu anticorpi împotriva SARS-CoV-2. Probabilitatea de a avea un test pozitiv dacă ai anticorpi specifici. Un test extrem de sensibil detectează majoritatea persoanelor care au anticorpi şi puţine persoane cu anticorpi nu vor fi identificate prin acest test (reacţie fals negativă).

 

  • Specificitatea reprezintă capacitatea testului de a detecta corect pacienţii care nu au anticorpi împotriva SARS-CoV-2.
 
Probabilitatea de a avea un test negativ dacă nu ai anticorpi specifici. Un test foarte specific va identifica majoritatea persoanelor care nu au anticorpi şi puţine persoane fără anticorpi identificaţi ca fiind pozitivi prin test (reacţie fals pozitivă).
 
MedLife pune la dispoziţia pacienţilor atât analize individuale pentru detectarea anticorpilor anti-S sau anti-N, de tip IgM şi IgG, cât şi pachete post-imunizare pentru evaluarea statusului imun în urma vaccinării sau a infecţiei cu SARS-CoV-2.
 
Fă-ţi un test pentru detectarea anticorpilor anti-SARS-CoV-2 în cel mai apropiat centru de recoltare MedLife şi află statusul imun al organismului tău în urma infecţiei sau a vaccinării.
 
 
Articolul face parte din campania MedLife Facem România bine.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici