INTERVIU INTEGRAL „Gândurile lui Cristoiu”. Viorel Cataramă: Programul lui Orban este identic, dacă nu mai rău decât al PSD-ului, pentru că nu au curaj să-şi taie propriile privilegii - VIDEO

Viorel Cataramă, candidatul Dreptei Liberale (DL) la Preşedinţie, a acuzat joi, la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, lipsa de interes a partidelor şi guvernanţilor de a întări sectorul privat din România, scopul fiind de menţinerea acestuia cât mai slab, în favoarea sectorului bugetar, populat de pile şi relaţii, şi alimentat constant cu privilegii.

2722 afișări

În esenţă toţi cei care ne conduc şi ne-au condus au dezbinat mişcarea sindicală, mişcarea patronală, au distrus sectorul privat şi ei sunt puternici.

Viorel Cataramă: Deci nu sunt sindicate, nu sunt patronate pentru că orice...

Ion Cristoiu: Şi nici presă... în afară de dânsa...

Viorel Cataramă: Orice încercare a fost tamponată pe diverse căi, în aşa fel încât să nu ai competiţie. Toate partidele îşi negociază aceste voturi ale bugetarilor în principiu şi cu asta cam gata. Ei spun, şi poţi să înţelegi pe unii oameni, mai ales tinerii care nu înţeleg despre ce e vorba, nu înţeleg aceste concepte, dar nici nu mai cred că dacă eşti anti-PSD eşti de dreapta. Lumea a început să se convingă. Asta aşa a explicat şi un oarece succes pe care l-a avut USR-ul în prima fază dar lumea se convinge din ce în ce mai mult că dacă spui că eşti anti-PSD nu înseamnă că eşti de dreapta şi că faci la fel ca el sau mai rău. Asta a fost o cauză a absenteismului. Când s-a mers şi s-a bătut foarte mult monedă pe justiţie, ca şi cum România nu mai are alte probleme decât cele din justiţie atunci lumea a reacţionat, deci era o problemă care nu ţinea de ideologie. Justiţia nu ţine de ideologie, justiţia ţine de cu totul şi cu totul altceva şi atunci oamenii au găsit un motiv să reacţioneze dar în esenţă toţi cei care ne conduc şi ne-au condus au dezbinat mişcarea sindicală, mişcarea patronală, au distrus sectorul privat şi ei sunt puternici. Astăzi, maestre, e foarte greu să mai lupţi cu statul pentru că s-a creat un fel de cutumă statul are întotdeauna dreptate. Dacă spune maestrul Cristoiu e vinovat, automat e vinovat. Şi mai avem puţin până când statul o să ne dea voie să circulăm între anumite ore, să trecem strada în anumite locuri, să conducem anumite maşini şi nouă o să ni se pară absolut firesc pentru că treptat, treptat ne-am obişnuit şi tot înghiţim tot felul de abuzuri ale proprietăţii şi vieţii private a cetăţenilor de către statul umflat şi gras. Şi uşor, uşor o să ni se pară firesc să ne uităm la televizor numai două ore, să citim numai un ziar pentru că aşa ni se spune de către statul socialist.

Monica Mihai: Cum s-ar poziţiona acest stat-naţiune cu principiile Uniunii Europene?

Viorel Cataramă: Ce bine se poziţionează. Uitaţi-vă la România, când discuţi de Rusia, toată lumea sare „O, eşti prorus”, nu duce mai departe ideea ca şi cum acolo este un bau-bau care nu face decât să-ţi ia căpăţâna. Iar ţări precum Franţa, Germania, Ungaria fac nişte afaceri cu Rusia de duduie fac profit. Prin urmare, faptul că eşti în Uniunea Europeană nu-ţi interzice să faci afaceri cu Rusia, cu China, cu Australia, cu Africa, cu America de Sud, cu cine vrei tu, cu profit pentru România. Deci primul lucru care trebuia făcut acum în momentul când a izbucnit criza gazelor cu Ucraina trebuia să te duci la Ruşi şi să negociezi pentru poporul tău un import de gaze în condiţii avantajoase pentru România. Măcar să încerci. Te duci şi discuţi. Nu ştii ce-ţi cere în contrapartidă, că-n orice negociere sunt lucruri la care poţi ceda sunt lucruri la care nu poţi ceda, nu poţi să discuţi politica militară nu poţi să discuţi alte chestiuni de genul ăsta. Dar te duci şi încerci şi te duci şi negociezi până când cazi sub masă şi obţii pentru poporul tău un preţ la gaz mai ieftin, că aşa e posibil, pentru că n-am făcut noi primii. Păi sunt ungurii, sunt nemţii care au obţinut acest lucru. Noi de ce n-am obţine? Polonezii... noi de ce n-am obţine? De ce nu putem negocia în China să exportăm produse româneşti. Centrala nucleară de la Cernavodă, două unităţi stau nefolosite, li s-a spus „domnule nu faceţi cu chinezii, nicip problemă, nu fac, dă-mi alternativă. Dacă făceam cu chinezii, România câştiga 2 miliarde. Dă-mi şi mie 2,01 miliarde să fac cu altcineva, nu mă lăsa să stau fără. Şi faci. Problema este de negociere şi de mentalitate. Vreţi să-ţi creşti economia, vrei să faci din România o ţară puternică care să poată să negocieze, trebuie să faci afaceri cu profit pentru România, punct. Dacă nu faci nicio afacere cu profit şi numai stai şi dai din gură pe margine şi spui ăla e tâmpit, ăla e prost, ăla e urât şi aşa mai departe, lasă că are grijă cineva şi de noi şi toată lumea cu mâna întinsă la stat, nu poţi să progresezi ca stat, nu poţi să fii respectat. De aia nu suntem respectaţi, nu pentru că nu ştiu ce fac românii, pentru că performanţa României din punct de vedere economic nu ne face respectaţi în lume. Pentru că suntem slabi, rupţi în fund şi nimeni nu apreciază în mod serios o astfel de entitate. Lumea dă respectul celui care e puternic, care a demonstrat că a făcut ceva, nu care nu face nimic. Asta este realitatea lumii. În lumea afacerilor se negociază. În lumea politică poţi să negociezi interesele ţării tale până cazi sub masă şi, repet, te duci cu programul tău şi te baţi până când câştigi sau pierzi, dar te baţi. Dacă nu te baţi, nici măcar nu încerci, la noi, toată lumea, cum încerci să spui ceva, domnule, nu se poate asta, asta nu se poate, aia nu se poate, aia nu se poate, aia nu se poate, nimic nu se poate. Ba se poate totul dacă ai voinţă politică, doamnă, maestre.

Ion Cristoiu: Spuneţi-mi, apropo de capitalism, din ţările din Est au pătruns pe piaţa noastră companii, din Cehia, Polonia?

Viorel Cataramă: E plină piaţa de produse realizate la ei.

Ion Cristoiu: De la cine? Polonezii?

Viorel Cataramă: Polonezii, cum să nu.

Ion Cristoiu: Până şi la mere am auzit. De ce?

Viorel Cataramă: Noi mâncăm mere acum, din magazine, produse în Polonia.

Ion Cristoiu: De ce?

Viorel Cataramă: Pentru că sunt mai ieftine cu 30% decât la noi.

Ion Cristoiu: De ce sunt mai ieftine? Vă întreb încă o dată.

Viorel Cataramă: Păi v-am explicat la începutul emisiunii.

Ion Cristoiu: Şi de ce nu se gândeşte nimeni?

Viorel Cataramă: Păi pentru că vor să ţină România dependentă de importuri. Este o politică gândită.

Ion Cristoiu: Cine? Politicienii sau ăia care fac importurile?

Viorel Cataramă: Partidele politice, nu domnul, n-avem treabă. Politicienii, toţi conştienţi sau inconştienţi...

Ion Cristoiu: Care e afacerea pentru ei să depindă de importuri?

Viorel Cataramă: În fiecare zi le cresc veniturile şi pot cumpăra mai multă marfă din import. Ce-i interesează pe ei că România se prăbuşeşte? Ce problemă au ei? Nu, ei şi familiile lor şi rudele lor şi amantele lor şi aşa mai departe şi prietenii o duc bine. Restul, maestre, până la urmă, dacă dumneavoastră o duceţi bine şi altul o duce rău aţi avea aşa un spirit altruist să spunem „bă, tai de la mine, îmi iau de la gură şi dau la altul?”. Nu. Deci, din acest motiv reformarea actualelor partide politice, în sensul adoptării unor politici de dreapta este imposibilă. Pentru că adoptarea unei politici de dreapta îi taie privilegiul. Păi l-aţi auzit pe Klaus Iohannis sau pe oricine altcineva din Parlament să ţipe pentru pensiile speciale, pentru ajutoarele sociale date aristocraţiei bugetare, pentru salariile de patru, cinci ori mai mari, pentru nenorocirea din sectorul privat? Nici vorbă, nici vorbă, toată lumea tace chitic, nicio problemăChiar astăzi. Sunt singurul politician, singurul candidat care spune, domnule, toate salariile la stat trebuie îngheţate, toate avantajele sociale, tichetele de masă, vouchere şi aşa mai departe trebuie eliminate. Până când nu cresc natural salariile în sectorul privat, nu mai facem nicio creştere de salarii. Legăm pensia minimă de salariul minim ca să-i ajutăm pe cei care au muncit şi nu mai pot muncii. Ducem alocaţia pentru copil la 500 de lei, de la al treilea copil în sus cu condiţia să vină cu certificat că se duce la şcoală. Îi dau o masă caldă copilului la şcoală ca să-l conving să meargă la şcoală să nu mai avem analfabeţi funcţionali şi cei care nu iau, 50-60%, bacalaureatul. I-aţi auzit pe vreunul? Toţi dau pensii, toţi dau salarii, nimeni nu are curaj să spună lucrurilor pe nume. Noi avem acest curaj şi sunt convins că mai devreme sau mai târziu vom reuşi pentru că de fapt suntem purtătorii de cuvânt a unui mesaj pro-capitalism, corect, coerent, cu bune şi cu rele. Şi până când nu cresc salariile în sectorul privat pe bază de muncă, pe bază de producţie şi de exporturi nu mai suntem de acord să mai dăm privilegiile sectorului bugetar, aristocraţiei bugetare, mai mult, trimitem, relocăm 500 de mii de bugetari prin desfiinţarea unor instituţii, prin desfiinţarea unor judeţe, prin desfiinţarea... deci, pe contractul colectiv de muncă restrângerea activităţii, maestre, că nu îl dau afară ca să mă dea în judecată şi să revină ca urmare a unei decizii judecătoreşti, nu, aplic codul muncii şi spun restrângerea activităţii. Nu mai am activitate pentru tine îmi pare rău. Te duci şi lucrezi în sectorul privat.

Monica Mihai: Îşi doresc românii capitalism?

Viorel Cataramă: Doamnă, românii îşi doresc câteva lucruri: bunăstare, adică nivel de trai, care nivel de trai înseamnă, printre altele, salarii şi pensii, nu, sunt bugetarii care sunt foarte mulţumiţi şi nu-şi mai doresc sau îşi doresc din ce în ce mai mult dar oricum nu asta este important, pensiile trebuie reglementate în aşa fel încât să fie ţinute în legătură cu salariul şi cu nivelul de viaţă, sănătatea, învăţământul, siguranţa cetăţeanului, asta îşi doresc românii, astea sunt problemele fundamentale ale României şi le doresc cu toţii, problema e cum le punem în aplicare.

Toate universităţile trebuie să se autofinanţeze. Autofinanţare înseamnă că există o taxă.

Monica Mihai: Am văzut că discutaţi despre alocarea cu prioritate a fondurilor bugetare destinate învăţământului către clasele 1-12. De unde aţi da bani ca să daţi la educaţie, adică ştim că în legea educaţiei este prevăzut 6% din PIB, în momentul de faţă de abia ajungem la undeva la 3%, aţi merge până la 6% din PIN şi de unde aţi lua banii?

Viorel Cataramă: Banii disponibili trebuie direcţionaţi aproape în integralitate către învăţământul 1-12 şi şcolile de meserii. Toate universităţile trebuie să se autofinanţeze. Autofinanţare înseamnă că există o taxă. Şi o să îmi spuneţi ce o să se întâmple cu copiii...

Monica Mihai: Adică nu vor mai exista locuri bugetate în viziunea dumneavoastră la stat.

Viorel Cataramă: Nici vorbă. Singurii care vor primi ajutor de la stat vor fi copiii cu rezultate bune la învăţătură şi foarte bune şi provenind din familii cu venituri modeste. Dat, repet, numai dacă au rezultate bune la învăţătură altfel nu primesc. Şi atunci punem toate universităţile e picior de egalitate să se autofinanţeze şi un tânăr absolvent de liceu să aleagă universitatea în funcţie de calităţile şi de performanţa ei. Şi atunci duc alocaţia la 500 pentru familiile cu de la trei copii în sus, îi dau hrană caldă, deci cresc pe de o parte natalitatea, o cresc... o încurajez să crească, nu le dau bani decât dacă copiii merg la şcoală, dau hrană caldă ca să aibă motivaţie copilul să meargă la şcoală, aici putem discuta de susţinerea profesorilor şi învăţătorilor şi pun să se autofinanţeze întreg învăţământul superior. Că acolo se duc cei mai mulţi bani, se cheltuie.

Monica Mihai: Şi credeţi că cei din învăţământul superior ar fi de acord cu asemenea... adică ar răsturna complet sistemul în care funcţionează şcolile superioare.

Viorel Cataramă: Păi da ce îl întreb dacă e de acord sau nu. Am dat o ordonanţă de urgenţă să îmi asum răspunderea guvernamentală şi trebuie să execute că asta e, dacă poporul votează un astfel de program. Repet, nu mai contează dacă unii sunt de acord sau nu sunt de acord, ce, parcă Hollywoodul sau marile firme americane sunt de acord cu Donald Trump, dar dacă poporul american l-a votat n-au ce face. La fel şi la sănătate. Nu are importanţă că e spital de stat sau spital privat, el trebuie să se autofinanţeze. De unde vin fondurile la spitale din asigurările medicale, dumneavoastră plătiţi, maestrul plăteşte eu plătesc, noi plătim 11% din salariu pentru asigurări medicale de sănătate şi când te duci eşti tratat diferenţiat, faci parte din aristocraţia bugetară, cheltuie cu tine 2 milioane de euro, nu te ştie nimeni, marş afară. Şi atunci pe principiul ăsta stabileşti tarife diferite de decontare cu societăţile de asigurări aduci asigurările medicale private pe piaţă, la fel ca pensiile private şi spui spitalului, tu îţi primeşti veniturile de la societatea de asigurări, îţi dau în ceea ce priveşte statul tarife corecte şi restul, dacă nu te susţii, n-ai decât să dai faliment. Ce, falimentul e o chestie simplă, la fel la comunităţile locale. Nu-ţi mai cer bani, nu-ţi mai dau bani. Nu faci bani, dă faliment. Care e problema, dai faliment, sunt în America oraşe care dau faliment, comunităţi întregi care dau faliment. Până la urmă trebuie să-i pui pe oameni la muncă să gândească să facă bani, nu să stea toţi cu mâna întinsă la stat, da? Spitalele stau cu mâna întinsă la stat primesc câte 30 de milioane de euro cumpără un aparat care costă cinci şi îl mai ţin şi nefolosit 10 ani, că, nu-i aşa, plăteşte statul. Ia să vedem atunci, îi mai convine, îi mai dă mâna să cumpere un astfel... să mai dea 30 de milioane pe un aparat care face cinci când se autofinanţează? Teatrul Naţional primeşte 17 milioane de euro pe an subvenţie. Dar ce, nu se poate autofinanţa? De ce nu încearcă managementul să facă bani? Să atragă sponsori, să facă abonamente cu adevărat pe locurile cele mai bune şi aşa mai departe. Deci, în momentul în care tai toate aceste surse de risipă o să vezi cum ai bani pentru învăţământ, pentru sănătate, pentru infrastructură şi pentru cei care nu pot muncii, bătrânii, copiii, ca să ne înţelegem, când eu spun că 2 milioane de pensionari au pensia sub 1000 de lei şi că trebuie să le-o facem la toţi 1000 de lei, toată lumea mă întreabă de unde iei banii? 1,5 milioane de bugetari astăzi primesc un ajutor social de hrană de 650 de lei. Păi înmulţiţi 650 cu un milion cinci sute...

Ion Cristoiu: Cum adică ajutor social de hrană, nu înţeleg? Bugetarii de hrană? Păi n-are salariu?

Viorel Cataramă: Păi peste salariu, maestre, au spor de stres, spor de plictiseală, au câteva sporuri. Aţi auzit de sporul de plictiseală?

Ion Cristoiu: Nu-i adevărat. Există aşa ceva?

Viorel Cataramă: Există spor de stres, spor peste spor ajutor social pentru hrană, 650 de lei. Păi iau de acolo şi le dau...

Ion Cristoiu: Păi n-are salariu?

Viorel Cataramă: Peste salariu, maestre. În ce ţară trăiţi?

Ion Cristoiu: Nu ştiam că există unul...

Monica Mihai: Dacă n-aţi lucrat...

Ion Cristoiu: Eu n-am lucrat niciodată la stat.

Viorel Cataramă: Păi există maestre, asta este inegalitatea în România. Ăia au 10.000 de lei salariu şi mai primesc 650 de lei că, vezi Doamne, se epuizează muncind la stat degeaba, iar 2 milioane de pensionari care au muncit 15, 20, 25 de ani, au muncit şi acum nu mai pot muncii maestre...

Ion Cristoiu: De acord. Dar uitaţi domnul Cataramă, totuşi PSD-ul a fost... interesantă observaţia asta că noi avem partide anti-PSD, ele trebuie să fie de dreapta nu anti...

Viorel Cataramă: Politica în esenţă este la fel de de stânga, de socialistă şi de nocivă.

Ion Cristoiu: Acum trebuie să fiţi mândru că fostul partid al dumneavoastră ajunge la putere. Cum comentaţi asta.

Viorel Cataramă: Păi, dar ce, n-a mai fost la putere?

Ion Cristoiu: Nu, acum.

Viorel Cataramă: Păi, dar a mai fost şi ce dacă?

Ion Cristoiu: Cum vi se pare programul ăsta?

Viorel Cataramă: La fel de socialist ca al PSD-ului. Care e diferenţa? Aţi observat vreo diferenţă?

Ion Cristoiu: Nu, niciuna.

Viorel Cataramă: Păi şi atunci? Toţi vor în continuare să crească şi să umfle statul şi nimeni nu se ocupă serios de sectorul privat şi de exporturi.

Ion Cristoiu: În cei cinci ani de mandat s-a întâlnit Klaus Iohannis cu dumneavoastră, cu oamenii de afaceri?

Viorel Cataramă: Eu nu m-am întâlnit cu el.

Ion Cristoiu: A avut vreo reuniune vreodată?

Viorel Cataramă: Nu ştiu.

Ion Cristoiu: Poate dă dânsa nu-şi aminteşte că e mai tânără... Dumneavoastră îmi amintiţi de faptul că sunteţi primul mogul care a închis nişte ziare. De ce?

Viorel Cataramă: Pentru că nu făceau bani. Şi dumneavoastră m-aţi lăudat şi mi-aţi spus, da, domnule, de ce să subvenţionezi printr-o altă activitate o altă activitate care pierde bani.

Ion Cristoiu: Da, asta, pe mine asta m-a şocat la vremea respectivă, că, e foarte interesant, ca să vorbesc în limbaj capitalist, că putea să finanţeze, dar mintea de capitalist a lui Viorel Cataramă „dar de ce să dau eu dacă nu-mi iese profit?”. Şi l-a închis, nu-i aşa?

Viorel Cataramă: Da, aşa e.

Ion Cristoiu: Atunci am înţeles de la dumneavoastră gândirea de capitalist care nu o aveam noi, ăştia mai de stânga.

Viorel Cataramă: Toţi cei care lucrează astăzi la stat, tot ce există sector de stat trebuie să ştie, chiar dacă statul e proprietar el trebuie să facă profit acolo. Punct.

Ion Cristoiu: Corect domnule, corect aşa.

Viorel Cataramă: Dacă nu face profit n-are decât să dea faliment.

Monica Mihai: Veţi cumpăra clubul Dinamo?

Clubul Dinamo este o foarte bună afacere. Eu nu cumpăr ca să fiu patron unic şi să fiu şeful suprem, eu vreau să am o perioadă de tranziţie de opt luni, nouă luni până cotez clubul la bursă.

Ion Cristoiu: A, uite, că am văzut ştirea. Asta contrazice capitalismul

Viorel Cataramă: De ce?

Ion Cristoiu: Păi şi e o afacere?

Viorel Cataramă: Foarte bună afacere, domnule.

Ion Cristoiu: Mă faceţi să cumpăr şi eu clubul Dinamo.

Viorel Cataramă: Problema care se pune, eu nu cumpăr ca să fiu patron unic şi să fiu şeful suprem, eu vreau să am o perioadă de tranziţie de opt luni, nouă luni până cotez clubul la bursă. Deci, se face un due diligence, se vede exact care e situaţia, toată situaţia pentru că nu te poţi cota la bursă dacă nu ai un audit făcut ca lumea şi un due diligence făcut ca lumea susţin clubul 6, 7, 8 luni ca să-şi continue activitatea, după care mă duc şi îl cotez la bursă în aşa fel încât să atrag cinci, zece milioane de euro pentru club, nu vor mai fi acţionari majoritari iar clubul va fi condus de profesionişti. Iar acţionarii vor numi doar aceşti profesionişti şi persoane care să controleze costurile, adică, atunci când cumperi un bilet de avion să vezi dacă într-adevăr a fost cel mai ieftin, când cumperi un hotel, să vezi dacă e cel mai ieftin pentru că te duci în cantonament şi vine şi spune, „şefu, ştiţi, costă 60 de mii de euro”, ea de fapt costă 40 de mii, 20 de mii şi-i pune unul în buzunar şi aşa mai departe. Deci, aduci totul la lumină, pentru că, domnul Cristoiu, fotbalul în lume şi în Europa este o afacere produce bani, nu pierde bani. Şi atunci, repet, este pentru prima dată în România când cineva vine şi spune, te duci cu cel mai faimos club astăzi, cu cei mai mulţi suporteri, cel mai mare nume, îl duce la bursă şi îl deschide publicului cu bune şi cu rele. Şi nu au decât să vină oamenii, suporterii, investitorii să cumpere acţiuni pentru că acel club va face profit şi va plăti dividende. Totul se reduce la profit.

Ion Cristoiu: Şi dumneavoastră câte acţiuni o să aveţi?

Viorel Cataramă: În prima fază, 51%.

Ion Cristoiu: Şi restul le vindeţi.

Viorel Cataramă: Restul sunt alţi acţionari.

Ion Cristoiu: A, atunci după bursă...

Viorel Cataramă: După bursă voi avea sub 50, nu ştiu câte o să am.

Ion Cristoiu: Şi o să vă amestecaţi ca Gigi Becali în...?

VC. Nu, că nu pot când un astfel de club e cotat la bursă, singurii care au putere de decizie sunt executivii, adică preşedintele consiliului de administraţie şi general managerul păi, nu ştiu dacă vă uitaţi la fotbal, aţi auzit vreodată la Manchester United, la Real Madrid, la Barcelona să se implice acţionarii?

Ion Cristoiu: Nu. Aşa e...

Viorel Cataramă: Acolo este preşedintele şi general managerul care primesc mandat. Faci bine, dacă nu, după o perioadă de timp nu ţi-ai îndeplinit, te schimb.

Ion Cristoiu: Acţionarii iau profitul.

Viorel Cataramă: Atât. Profit. Te pun acolo ca să faci profit, nu scandal. Eu n-am nevoie de scandal domnule Cristoiu, nu am nevoie decât de profit, atenţie, orice entitate fie că e o întreprindere mică, fie că e o întreprindere mare, că e statul român trebuie să facă profit. Ce înseamnă pentru statul român să facă profit? Să-şi crească baza de impozitare, nu să crească nivelul de impozitare, să dea posibilitatea la câţi mai mulţi români să muncească să plătească taxe şi pe de altă parte să facă afaceri prin intermediul sectorului privat, cu cât mai multe ţări din lume care să-i aducă profit. Şi atunci acest profit se reflect în bugetul de stat, nu mai ai nevoie de împrumuturi şi de acolo ai bani, fiind chibzuit, să-ţi plăteşti ce trebuie să plăteşti, pe cei care nu pot muncii.

Ion Cristoiu: Şi să reducă ceea ce spunea... uite, v-am dat o sintagmă, Dimitrie Sturdza la 1900, să reducem cheltuielile nesăbuite. A fost o temă a liberalilor cu care au reuşit... statul cheltuie nesăbuit?

Viorel Cataramă: Enorm. Mai mult de jumătate din banii cheltuiţi de stat sunt cheltuiţi aiurea.

Ion Cristoiu: Nesăbuit.

Viorel Cataramă: Mai mult de jumătate. Sunt aruncaţi pe vânt, pe tot felul de tâmpenii şi de prostii. Din păcate. Şi tot ce cheltuie statul, şi tot ce cheltuie statul să nu uite nimeni este produs numai şi numai de sectorul privat.

Ion Cristoiu: Corect. Această risipă este pe motive de corupţie sau pur şi simplu pentru că sunt neeconomici şi nu sunt pe profit?

Viorel Cataramă: Corupţie plus... nesătul, nu-ţi mai ajunge cât ai. Şi atunci fie acţionezi prin metode care încalcă legea, prin corupţie, fie îţi dai privilegiile legale, dar imorale.

Monica Mihai: O ultimă întrebare din partea mea, pe ce scor mizaţi la primul tur? Aţi văzut sondajele care au tot apărut în ultimele zile?

Viorel Cataramă: Pe scorul pe care îl va comunica Autoritatea Electorală Permanentă. Eu ştiu cum se fac sondajele, nu vreau să le comentez eu sunt reprezentantul unui partid care a apărut în acest an pe scena publică care s-a închegat am avut, până acum  cel puţin o campanie electorală bine închegată bine susţinută, în limita posibilităţilor. Noi nu avem milioanele de euro de la bugetul statului care partidele le cheltuie cu nonşalanţă.

Monica Mihai: Vă finanţaţi singur campania?

Viorel Cataramă: Normal. Normal, mi-am finanţat singur campania electorală. O campanie care totuşi a dat anumite rezultate şi o să vedem la vot ce rezultate dă. Mai avem o săptămână, nu?

Monica Mihai: De data aceasta chiar o ultimă întrebare legată de cea anterioară. Veţi intra în cursă şi la anul viitor la alegeri cu partidul nou pe care...?

Viorel Cataramă: Categoric. Indiferent de scor suntem singurul partid de dreapta procapitalist, avem un bazin electoral mare 10 milioane de alegători. Problema noastră este să-i convingem că suntem serioşi şi suntem cinstiţi pentru că toţi politicienii au promis şi în momentul în care au ajuns n-au respectat niciuna dintre promisiuni. Ca sa nu mai vorbesc că niciunul dintre contracandidaţii mei nu are un program cu punctele pe care le am eu care să spună şi cum face, că luptă pentru un guvern al lui, nu mai avem timp, dar până la urmă românii vor înţelege că pentru a avea socialism, trebuie să avem întâi capitalism ca să creăm bunăstarea şi abia după aia să redistribuim profitul.

Ion Cristoiu: Un eventual eşec al dumneavoastră ar fi considerat de dumneavoastră eşecul ideilor de dreapta sau al dumneavoastră?

Viorel Cataramă: Nu. Al meu. Ideile de dreapta nu mor. Ideile de dreapta au câştigat în America, au câştigat în Anglia.

Ion Cristoiu: Ar câştiga şi la noi vreodată?

Viorel Cataramă: Da, sunt convins.

Ion Cristoiu: Când? Au trecut 30 de ani.

Viorel Cataramă: Cât mai devreme. Cât mai devreme. Nu sunt prezicător, dar...

Ion Cristoiu: Am înţeles, oricum rămâne ca ştire că dumneavoastră ziceţi că indiferent de rezultatul dumneavoastră, ideile acestea...

Viorel Cataramă: Dreapta liberală îşi va continua activitatea, va creşte şi va milita pentru ideile procapitaliste în care lumea trebuie să-şi câştige existenţa şi bunăstarea prin muncă, iar statul se ocupă numai de cei care nu pot muncii şi sprijină creşterea veniturilor în mod natural la bugetul statului, sprijinind economia, sectorul privat şi exporturile.

Monica Mihai: Domnule Cataramă, vă mulţumim mult că aţi acceptat discuţia din această seară cu noi, urmează să vă urmărim pe viitor. Domnule Cristoiu vă mulţumesc pentru discuţia din această seară, doamnelor şi domnilor, până la ediţia viitoare la revedere.  

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici