VIDEO. Interviul integral | Gândurile lui Cristoiu: Campania electorală a fost o sursă de mare corupţie. Subvenţiile pentru partidele parlamentare, o altă sursă

PSD nu se va reforma atâta timp cât va domina stânga scenei politice, iar noul său lider, Marcel Ciolacu, s-a dovedit inabil când a vorbit public despre datoriile partidului, multe provenind din campania pentru alegerile prezidenţiale, spune analistul politic Ion Cristoiu.

396 afișări

Jurnalistul a afirmat joi, la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, că după Revoluţie stânga scenei politice a fost dominată de un singur partid-mamut, PSD, motiv pentru care acesta nu a reuşit să se reformeze pâna acum şi nici nu va reuşi dacă va rămâne aşa.

„În cazul Partidului Social Democrat, el nu se va reforma în veci câtă vreme este acest mamut care domină toată stânga. Şi dacă ar veni Napoleon combinat cu Iulius Cezar şi cu Cromwell, ca să luăm trei mari personalităţi autoritariste din istoria omenirii, nu vor reuşi. Un singur om, zece oameni nu vor reuşi să reformeze acest partid care trebuie să se reformeze sub presiunea realităţii. (...) Una din marile slăbiciuni ale scenei politice româneşti care şi-a pus amprenta asupra post-decembrismului este faptul că un singur partid domină stânga”, a afirmat analistul politic.

Ion Cristoiu a susţinut că în ianuarie 1990, fostul preşedinte Ion Iliescu nu ar fi trebuit să desfiinţeze Partidul Comunist deoarece prin menţinerea acestuia, PSD ar fi scăpat de etichetele de fost partid comunist sau partid neocomunist.

“Suveranismul de tip Dragnea era bun la un partid, să spunem, condus de Cătălin Ivan care a fost la noi care avea 5,6,7%, gândiţi-vă că Vadim n-a fost niciodată partid de guvernare în sensul majoritar, a participat. Faptul că Partidul Social Democrat domină din 1990 toată stânga pe de o parte a făcut ca acest partid să-şi piardă pe zi ce trece electoratul pentru că în momentul în care vine o echipă, devine tot partidul suveranist, devine suveranist, nemulţumeşte aripa care poate e mai internaţionalistă şi vă dau un singur exemplu. Cea mai mare nenorocire pentru PSD a fost făcută de Ion Iliescu în ianuarie 1990 când a desfiinţat Partidul Comunist pentru că desfiinţând Partidul Comunist, PSD-ul a fost tot timpul acuzat… deci dacă era Partidul Comunist, mic, nu ştiu, 2-3%, cum e şi în Franţa şi în Italia, da, PSD-ul nu mai putea fi acuzat de a fi comunist că spuneau <noi? Păi sunt ăia>…Dacă rămânea PRM-ul în continuare, PSD-ul nu mai putea fi acuzat că este antieuropean, da, <uite anti-europenismul, da?> Şi atunci, am dat un exemplu cu cât erau mai multe partide pe filiera stângă cu atât PSD-ul îşi putea defini o politică şi, sigur, nu mai avea 40%, putea să se reformeze”, a explicat jurnalistul.

Ion Cristoiu a afirmat că PSD nu va reuşi să se reformeze nici sub conducerea lui Marcel Ciolacu şi a criticat politica acestuia de a păstra unitatea partidului cu orice preţ, deşi Nicilae Bădălău, liderul PSD Giiurgiu ar fi trebuit exclus pentru afirmaţiile jignitoare la adresa  românilor din diaspora.

Este o politică la fel, dacă se poate spune, la fel de falimentară ca şi toţi care au venit în fruntea PSD-ului, indiferent că interimar sau nu. Hai să luăm de când a venit domnul Ciolacu. Deci după alegerile prezidenţiale Partidul Social Democrat a dus-o dintr-un scandal într-altul, ca imagine (...) a venit scandalul Bădălău care, repet, el trebuia scos scena politică pentru că un politician, nici noi nu ne putem permite, nici eu nu-mi pot permite, să bat câmpii fără să ţin cont de o anumită corectitudine politică. N-a fost exclus pentru că domnul Ciolacu duce o politică care se va dovedi catastrofală şi anume el este pentru unitatea partidului cu orice preţ. El n-a înţeles un lucru, eu am spus Partidul Social Democrat e prea mare, prea gras, or dacă vrei să reiei, să reformezi acest partid trebuie să fii un pic mic. Adică dai afară baronii, eu aş reduce şi majoritatea parlamentară, pentru că nu-ţi mai ajută”, a susţinut analistul politic.

Ion Cristoiu a criticat reacţia liderului interimar al PSD în cazul celor 15 milioane de euro datorate de partid şi a atras atenţia că subvenţiile pentru partidele parlamentare şi campania pentru prezidenţiale reprezintă mari surse de corupţie.

„Este o mare inabilitate ca tu să speli rufele în public. Nu-l obliga nimeni pe domnul Ciolacu să spună că sunt probleme financiare că s-a furat cutare, sigur, a apărut un articol, dar puteai să spui că nu e nicio problemă.  (...) de fapt, şi se va contura şi această acuzaţie, pentru doamna Dăncilă această campanie a fost un prilej de îmbogăţire a ei şi a camarilei (...) mai ales anul acesta, campania electorală a fost o sursă de mare corupţie. (...) O altă mare sursă de corupţie în România sunt subvenţiile pentru partidele parlamentare”, a mai spus Ion Cristoiu.

Prezentăm interviul integral:

Monica Mihai: Bună seara şi bine v-am găsit la o nouă ediţie Gândurile lui Cristoiu. Alături de mine, ca de fiecare dată, jurnalistul şi analistul politic Ion Cristoiu. Bine aţi venit.

Ion Cristoiu: Bine v-am găsit.

Monica Mihai: Domnul Cristoiu avem mai multe subiecte importante în această săptămână, în primul rând trebuie să vedem ce se întâmplă în Partidul Social Democrat, dacă va fi reformă sau nu va fi reformă. Domnul Klaus Iohannis este în prima săptămână de mandat, care sunt gafele, dacă putem să le numim aşa, pe care preşedintele le-a făcut până acum? Guvernul Orban este la o lună de bilanţ, ce a realizat acest guvern şi ce nu a făcut din ce a promis că va face? Alegerile anticipate, am putea să spunem, că bat la uşă dar şi alegerile pentru primăria Capitalei, unde deja se conturează mai mulţi candidaţi. Avem editorialul săptămânii şi top cinci politicienii săptămânii. Haideţi să intrăm în primul subiect, mai exact, Partidul Social Democrat, dacă se reformează partidul sau sunt schimbări doar de formă în PSD. Am văzut tot ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni, a avut loc şi primul CEx cu Marcel Ciolacu la conducere, cum vi se par mişcările de forţe în Partidul Social Democrat?

Partidului Social Democrat nu se va reforma în veci câtă vreme este acest mamut care domină toată stânga

Ion Cristoiu: Un tânăr confrate, Bogdan Iacob, al cărui site îl urmăresc, e mai independent ca altele, a făcut un bilanţ de arhivă şi a arătat că din 2000 PSD-ul se tot reformează, adică după 96 când a avut primul eşec tema numărul unu a echipei, chiar a lui Iliescu, a fost partidul trebuie să se reformeze. A fost în valuri, în 2005 iar trebuia să se reformeze, după asta în 2009, după asta în 2014 şi acum din nou ar trebuie, apropo de acest clişeu. Este reforma permanentă. Deci este o fantezie, o fantoşă această reformă dintr-un simplu motiv. În istoria omenirii reformele, reformele regimurilor, partidelor, au loc când le obligă viaţa, în momente de dramatism. Nu au loc reformele, sigur se prăbuşeşte, ţarismul, comunismul, Ceauşescu s-a prăbuşit pentru că nu a făcut reforme la timp. Regimul monarhic dinainte de revoluţia franceză. În cazul Partidului Social Democrat, el nu se va reforma în veci câtă vreme este acest mamut care domină toată stânga. Şi dacă ar veni Napoleon combinat cu Iulius Cezar şi cu Cromwell, ca să luăm trei mari personalităţi autoritariste din istoria omenirii, nu vor reuşi. Un singur om, zece oameni nu vor reuşi să reformeze acest partid care trebuie să se reformeze sub presiunea realităţii.

Monica Mihai: Spuneţi că ar trebui să se divizeze, să existe mai multe partide de stânga?

Ion Cristoiu: Da. Eu sunt un susţinător… una din marile slăbiciuni ale scenei politice româneşti care şi-a pus amprenta asupra post-decembrismului este faptul că un singur partid domină stânga. Dincolo la dreapta, aţi văzut, după 90 au fost mai multe partide. De ce e nevoie de mai multe partide? În Franţa sunt vreo patru partide de stânga parlamentare pentru că mai ales în lumea de astăzi este imposibil ca un singur partid să acopere o diversitate, stânga nu este unitară, există extrema stângă, există stânga naţionalistă, există stânga suveranistă, toate acestea care se adresează unor nişe de electorat trebuie exprimate de un partid. Deci la stânga ai o diversitate, ai ecologiştii, nu reuşeşti când eşti un partid atât de mare…

Monica Mihai: Să acoperi toate nevoile…

Ion Cristoiu: Pentru că, vă dau un exemplu, în Germania este acel partid de extremă dreapta, el însă nu e de guvernare, nu e singurul partid de dreapta. Sunt mai multe şi atunci ele sunt ca o nişă, exprimă o stare de spirit a electoratului de 5-6 maximum 10% care poate intra sau nu poate intra într-o coaliţie de guvernare. Suveranismul de tip Dragnea era bun la un partid, să spunem, condus de Cătălin Ivan care a fost la noi care avea 5,6,7%, gândiţi-vă că Vadim n-a fost niciodată partid de guvernare în sensul majoritar, a participat. Faptul că Partidul Social Democrat domină din 1990 toată stânga pe de o parte a făcut ca acest partid să-şi piardă pe zi ce trece electoratul pentru că în momentul în care vine o echipă, devine tot partidul suveranist, devine suveranist, nemulţumeşte aripa care poate e mai internaţionalistă şi vă dau un singur exemplu. Cea mai mare nenorocire pentru PSD a fost făcută de Ion Iliescu în ianuarie 1990 când a desfiinţat Partidul Comunist pentru că desfiinţând Partidul Comunist, PSD-ul a fost tot timpul acuzat… deci dacă era Partidul Comunist, mic, nu ştiu, 2-3%, cum e şi în Franţa şi în Italia, da, PSD-ul nu mai putea fi acuzat de a fi comunist că spuneau ”noi? Păi sunt ăia”…

Monica Mihai: Există un partid.

Ion Cristoiu: Da. Dacă rămânea PRM-ul în continuare, PSD-ul nu mai putea fi acuzat că este antieuropean, da, ”uite anti-europenismul, da?” Şi atunci, am dat un exemplu cu cât erau mai multe partide pe filiera stângă cu atât PSD-ul îşi putea defini o politică şi, sigur, nu mai avea 40%, putea să se reformeze.

Domnul Ciolacu duce o politică care se va dovedi catastrofală şi anume el este pentru unitatea partidului cu orice preţ

Monica Mihai: Şi care este această politică acum sub domnul Ciolacu, care ştim că are un mandat interimar, a şi spus că acesta este rolul dumnealui?

Ion Cristoiu: Este o politică la fel, dacă se poate spune, la fel de falimentară ca şi toţi care au venit în fruntea PSD-ului, indiferent că interimar sau nu. Hai să luăm de când a venit domnul Ciolacu. Deci după alegerile prezidenţiale Partidul Social Democrat a dus-o dintr-un scandal într-altul, ca imagine. Au fost cele două zile de gândire şi răzgândire ale Vioricăi Dăncilă penibile pentru partid, a venit acea şedinţă a Comitetului Executiv Naţional, care fiind secretă a dat posibilitate să se spună în spaţiul public tot felul de… unele chiar năzdrăvănii. Nu s-a încheiat bine asta şi a venit scandalul Bădălău care, repet, el trebuia scos scena politică pentru că un politician, nici noi nu ne putem permite, nici eu nu-mi pot permite, să bat câmpii fără să ţin cont de o anumită corectitudine politică.

Monica Mihai: Şi de ce credeţi că nu l-au exclus totuşi şi l-au lăsat lider de Giurgiu şi…?

Ion Cristoiu: N-a fost exclus pentru că domnul Ciolacu duce o politică care se va dovedi catastrofală şi anume el este pentru unitatea partidului cu orice preţ. El n-a înţeles un lucru, eu am spus Partidul Social Democrat e prea mare, prea gras, or dacă vrei să reiei, să reformezi acest partid trebuie să fii un pic mic. Adică dai afară baronii, eu aş reduce şi majoritatea parlamentară, pentru că nu-ţi mai ajută. Noi vom avea anticipate sau la termen sau locale. Majoritatea asta nu-ţi ajută la nimic pentru că s-ar putea să ai acum majoritate şi la anticipate nici să nu intri în parlament sau să ai numai 5%. Deci ăsta a fost scopul. După asta a venit scandalul cu cheltuielile…

Monica Mihai: Sunt 15 milioane de euro care se pare că nu s-ar găsi.

Ion Cristoiu: Iertaţi-mă, este o mare inabilitate  ca tu să speli rufele în public. Nu-l obliga nimeni pe domnul Ciolacu să spună că sunt probleme financiare că s-a furat cutare, sigur, a apărut un articol, dar puteai să spui că nu e nicio problemă.  

Monica Mihai: Dar aţi văzut, că vorbiţi de rufele în public, domnul Paul Stănescu a făcut astăzi o declaraţie în care dumnealui a povestit cum doamna Viorica Dăncilă s-a decis să candideze pentru Cotroceni abia după ce ar fi avut loc o discuţie cu domnul Iohannis după alegerile europarlamentare. Cum vedeţi această declaraţie, pe care, de altfel, şi preşedintele a comentat-o adineauri şi dumnealui a spus că nu s-a întâmplat aşa?

Ion Cristoiu: După părerea mea, doamna Viorica Dăncilă a fost un candidat pus exact ca să nu-i dea probleme lui Klaus Iohannis, dar nu cred că a avut loc în varianta în care o prezintă, de telenovelă turcească, o prezintă domnul Stănescu, în sensul că după ce au terminat discuţia Iohannis a zis ”vino să stai de vorbă cu mine”. Dacă şedea de vorbă, şedea de vorbă, nu ştiu, prin intermediar sau…

Monica Mihai: Nu atât de vizibil, spuneţi.

Ion Cristoiu: Nu există. Este limpede, eu o spun cu toată responsabilitatea o să vedeţi că viaţa îmi va da dreptate, aceste alegeri au fost o enigmă, este imposibil în istoria omenirii ca un contra-candidat să facă exact ce vrea celălalt. Doamna Dăncilă a făcut milimetru cu milimetru ce voia Klaus Iohannis. Că a fost o înţelegere, că a fost una tacită, că echipa ei a fost de-a lui Iohannis, că de fapt, şi se va contura şi această acuzaţie, pentru doamna Dăncilă această campanie a fost un prilej de îmbogăţire a ei şi a camarilei şi aceasta poate fi…

Mai ales anul acesta, campania electorală a fost o sursă de mare corupţie

Monica Mihai: Totuşi lipsesc, potrivit celor din PSD, undeva la 15 milioane de euro, nejustificabili din iulie.

Ion Cristoiu: Da şi mai ales anul acesta, campania electorală a fost o sursă de mare corupţie. Adică o reţetă simplă, vă daţi şi dumneavoastră seama şi telespectatorii, ce înseamnă de corupţie, adică în primul rând că bani au fost foarte mulţi de la stat şi poţi să faci următoarea şmecherie, vă dau exemplu, probabil va izbucni un mare scandal şi în presă. Hai să vă dau exemplu de cum s-a mituit o mare parte a presei, că trebuie să spunem acest lucru. S-a mitui în felul următor, nu ştiu, s-a dat la un site sau la o televiziune o pozişoară a doamnei Viorica Dăncilă, nu există din punct de vedere legal tarif.

Monica Mihai: Se poate stabili de comun acord.

Ion Cristoiu: Doamna Dăncilă putea să decidă pozişoara aia costă, nu ştiu, 500 de mii de euro, oficial. Sigur că echipa poate să dea site-ului respectiv oficial 500 de mii de euro şi 400 de mii vin înapoi. Vin înapoi cash, asta este o regulă. Deci marea problemă anul acesta este că, spre deosebire de alţi ani unde circulau bani negri, destul de primejdios că te prindeau, fie DNA, fie DIICOT, de data aceasta totul este oficial. Totul e oficial şi în nici un moment nu poţi să întrebi, deci, la televiziunile de ştiri a fost 3000 de euro minutul, aşa ceva nu există în istoria…

Monica Mihai: Adică dacă ar fi să facem un calcul o oră de emisiune cu un candidat la prezidenţiale se ridica undeva la 180 de mii de euro.

Ion Cristoiu: O oră de interviu, fără (P). O oră de interviu la dezbatere electorală. Deci atenţie, cum am făcut noi, trebuie să spunem telespectatorilor, că nici trustul nici Mediafax n-a luat nici un ban, cu atât mai puţin noi. Că eram mult mai bogaţi acum şi eram împreună, nu împreună în Bahamas că nu aveam voie, dumneavoastră eraţi cu familia şi eu cu familia. Cele două familii erau în Bahamas. Deci, din punctul ăsta de vedere, noi nu am luat. Trustul nostru nu a luat, dar vă imaginaţi ce surse de îmbogăţire a fost aceasta. Adică un minut 3000 de euro?

Monica Mihai: Cine a stabilit acest tarif sau cum se stabilea tariful?

Ion Cristoiu: Nu există, păi asta vă spuneam, legal nu există să vină cineva să spună ”Alo, domnul candidat, dar de aţi dat matale…?” Sau 3000… un pix, da? Dacă scrie pe el Viorica Dăncilă poate să coste, nu ştiu, 5 lei…

Monica Mihai: Zece euro…

Ion Cristoiu: E, nu, zece euro e mult, dar poţi să-l pui 1000, nu o să vină nimeni să spună ”domnule, mi-a cerut ăla”. Şi aş vrea neapărat să abordăm o dată o problemă o altă mare sursă de corupţie în România sunt subvenţiile pentru partidele parlamentare. Nimeni din presa aceasta tot mai bleagă şi tot mai slujnică n-a făcut o anchetă pe următorul lucru. Un partid parlamentar gen PNL poate să ia un milion de euro pe lună, subvenţii.

Monica Mihai: Şi unde se duc acei bani? Practic asta ar fi ancheta.

Ion Cristoiu: Ancheta ar fi în felul următor. Banii sunt la trezorier, da? La fel ca la o firmă, ei pot fi decontaţi, ei trebuie decontaţi. Există o decizie a unui organ colectiv ce se decontează şi ce nu? Adică dacă preşedintele partidului pleacă cu ibovnica la Paris se decontează sau nu se decontează? E foarte important, şi la un moment dat a fi preşedinte de partid precum Ludovic Orban, poţi să fii sărac şi cinstit, dar de fapt tu eşti milionar. Dar tocmai pentru că nu există reglementare şi atunci, ca să închei, şmecheria la presa coruptă, tot mai coruptă, nu a fost în faptul că… că nu-i folosea la nimic lui Viorica Dăncilă că-i luai un interviu, că aţi văzut şi dumneavoastră, tot a pierdut, problema era că asta era o formă de mituire din partea PNL, că a plătit şi PNL-ul, adică sunt site-uri, televiziuni care au luat din toate părţile, era o mituire să-ţi razi adversarul, numai aşa se explică o campanie împotriva lui Barna, mai ţineţi minte, şi a lui Cumpănaşu.

Monica Mihai: Spuneţi că practic era o înţelegere tacită cumva ca…

Ion Cristoiu: Da, păi el te plătea. Deci, orice candidat ştie că dacă apari la o televiziune de ştiri, or nu se întâmplă nimic, hai să fim serioşi, ce se poate întâmpla, dar în felul acesta plăteai campania negativă dusă împotriva adversarului şi doi, plăteai şi tăcerea.

Monica Mihai: E interesant şi vom ocazia aşa cum am discutat…

Ion Cristoiu: E mai mult decât corupt.

Monica Mihai: Să aducem candidaţii la prezidenţiale la un nou interviu şi vom avea…

Ion Cristoiu: Îi vom lua pe toţi la rând să vedem cum au trecut prin această campanie electorală, foarte important că aţi anunţat, să precizez şi eu, ne gândim în perioada următoare să îi luăm pe toţi cei care n-au intrat în turul al doilea, care au fost şi la noi, începând cu Dan Barna şi terminând cu Cumpănaşu, să discutăm cu ei cum au trecut prin această campanie dar cel mai important este, şi ar trebui ca noi jurnaliştii să facem această campanie. În aceste prezidenţiale n-au intrat în turul unu personalităţi. În alte campanii, în afară de primii doi şi al treilea, să zicem stânga, dreapta şi încă cineva de dreapta…

Monica Mihai: Nu erau foarte cunoscuţi.

Ion Cristoiu: Nu erau pentru că se înscriu tot felul de piţifelnici. De data aceasta Cătălin Ivan, Diaconu, doamna Bruynseels, Barna, e păcat să-i uităm. Adică ei totuşi trebuie să rămână în politică pentru că în campanie chiar au fost foarte buni şi atunci noi încercăm să… Cătălin Ivan… să-i păstrăm stând de vorbă cu ei.

Monica Mihai: Domnul Cristoiu, pentru că aţi vorbit adineauri şi de domnul Ludovic Orban, este important să discutăm puţin şi despre Guvernul Orban mai exact, o lună de când este în fruntea Guvernului, ce a făcut până acum acest Guvern din tot ceea ce a promis, ştim deja că a fost anunţat din partea PNL că vor să-şi asume răspunderea pe mai multe proiecte importante legislative, printre care şi pe buget, ceea ce este o premieră post-decembristă, în acelaşi timp vor să-şi asume răspunderea şi pe ordonanţa 114, dar şi pe desfiinţarea secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie. Cum vi se par aceste asumări de răspundere?

Asumarea răspunderii acum pentru aceste legi va fi o catastrofă în raport cu realitatea

Ion Cristoiu: Sunt un mare adversar al ordonanţelor de urgenţă de când mă ştiu şi a legiferării prin ordonanţe de urgenţă şi a legiferării prin asumarea răspunderii. Telespectatorii trebuie să înţeleagă că asumarea răspunderii înseamnă următorul lucru, fac un pachet, şi nici măcar nu e logic, adică pui acolo vreo sută de legi, da?

Monica Mihai: Dar Constituţia te împiedică să faci acest lucru. A existat un precedent, ştim.

Ion Cristoiu: Pot să pun o întrebare? Care Constituţie? Vorba lui Pilat din Pont, ce e adevărul, ce e Constituţia? Nu-i nimic că o încalcă Klaus Iohannis în fiecare zi, dacă nu în fiecare oră. Şi în momentul în care nu depune opoziţia moţiune de cenzură, acele legi sunt gata.

Monica Mihai: Trec fără să existe dezbatere.

Ion Cristoiu: În istoria post-decembristă această practică dictatorială, aberantă, antidemocratică a fost a regimului Băsescu. Emil Boc a dat 12 legi prin asumarea răspunderii, printre care unele erau fundamentale, Codul penal, Codul civil, două legi ale Educaţiei, de două ori s-a modificat Codul muncii. Ori, noi trebuie să înţelegem următorul lucru, Parlamentul a fost înfiinţat, în istoria aceasta amărâtă a democraţiilor din toate timpurile cu un scop. Scopul este următorul şi face să difere democraţia de dictatură. Care e problema în dictatură, că venea unul, Ceauşescu să zicem, geniu să zicem, dar era un om şi doi, trei nu pot să facă o lege care să acopere realitatea. Realitatea este întotdeauna mult mai complicată decât o lege… dacă trece prin parlament sunt 300 de inşi, nu ştiu, trece prin comisii, să luăm o lege, nu ştiu, legea privind urşii. Dacă o face un ministru în cabinete poate o face bună dar în… de aia se supune dezbaterii parlamentare…

Monica Mihai: Trece printr-o comisie de specialitate unde sunt nişte specialişti.

Ion Cristoiu: Păi ăia în Parlament, domnişoară, se găseşte unul care ştie ce-s cu urşii sau, nu ştiu, unul care are un urs acasă şi zice ”bă, fiţi atenţi aici că prevederea asta  e aberantă”. Toate legile date de Boc, atenţie Ponta a avut numai două prin asumarea răspunderii au fost o catastrofă. Principala catastrofă a fost Codul penal. Este inadmisibil, Codul penal este al doilea după Constituţie. Cum să treci prin asumarea răspunderii Codul Penal pe care l-a făcut Alina Bica, cea care şi-a dat cu pumnii în cap după ce l-a făcut că a trecut aşa cum l-a făcut ea pentru că ea…

Monica Mihai: Şi care ulterior a şi fost condamnată.

Ion Cristoiu: Păi nu, ea era atunci la butoane şi a făcut un cod antidemocratic, crezând că ea fiind şefă îl va folosi împotriva adversarilor. Uite că a venit vremea şi a fost… Am avut multe interviuri cu ea şi regreta, se jelea, se smiorcăia că a făcut aceste coduri. Deci un cod făcut de patru oameni, de cinci oameni nu poate egala un cod care trece prin dezbatere. Aţi înţeles. Nu ştiu, se ridică unul, sunt acolo avocaţi.

Monica Mihai: Care parcurge toate etapele legislative.

Ion Cristoiu: Asumarea răspunderii acum pentru aceste legi va fi o catastrofă în raport cu realitatea, nu mă refer la democraţie, în raport cu realitatea, cu viaţa pentru că vom face nişte monstruozităţi, se vor aplica, nu va depune moţiune de cenzură opoziţia.

Monica Mihai: De unde ştiţi că nu va depune? Trebuie să explicăm puţin telespectatorilor şi procedura, adică se depune asumarea, proiectul de lege şi cei din opoziţie au la dispoziţie trei zile pentru a depune moţiune de cenzură, dacă nu au depus moţiune de cenzură, atunci proiectul de lege trece exact în varianta în care a fost depus. Dacă se depune moţiune de cenzură, se dezbate moţiunea, se votează, poate să cadă Guvernul şi astfel se respinge şi proiectul de lege.

Ion Cristoiu: Pe asta s-au bazat regimul Boc pe faptul că opoziţia era slabă la vremea respectivă, PSD, şi n-a depus, dar aţi înţeles nenorocirea. El devine lege aşa cum l-au formulat nişte oameni, care pot fi genii, ceea ce nu cred, dar cred că nici Predoiu, nici Alina Bica şi cine o lucra acum nu vor putea să facă o lege care să acopere realitatea, aşa cum iese o lege din Parlament, repet, din dezbatere.  

Monica Mihai: Domnule Cristoiu, ce s-ar putea ascunde din spatele acestor asumări de răspundere pe patru proiecte diferite şi importante?

Ion Cristoiu: Cred că s-ar putea ascunde un lucru mai complicat, dar inevitabil şi anume un conflict deja incipient, am şi eu sursele mele, între Klaus Iohannis şi Ludovic Orban în legătură cu anticipatele. A mai fost în istoria post-decembristă un asemenea conflict, domnul Traian Băsescu în ianuarie, chiar 5 ianuarie 2005, nici nu… avusese de vreo lună.. Deci în 2004 avuseseră loc alegerile parlamentare şi prezidenţiale. Alegerile parlamentare au fost câştigate de PSD plus PUR. Alegerile prezidenţiale au fost câştigate de Traian Băsescu, ca să înţelegem. Traian Băsescu a câştigat, spre deosebire de Klaus Iohannis, spunând că dacă ajunge… el a pierdut în primul tur… dacă ajunge el preşedinte îl pune pe Călin Popescu Tăriceanu din partea PNL premier şi aşa s-a făcut ca liberalii să tragă… au văzut friptura… şi, culmea, PSD-iştii l-au boicotat pe Năstase. PSD-iştii, aţi înţeles, erau convinşi că au majoritatea.

Klaus Iohannis a primit noul mandat de preşedinte, deci poate dizolva Parlamentul în fiecare moment. Interesul lui este ca Guvernul Orban să cadă

Monica Mihai: Şi cum putem transpune?

Ion Cristoiu: Domnul Traian Băsescu a făcut o şmecherie la vremea respectivă, anume a rupt Partidul Umanist Român care era într-o alianţă electorală, deşi partidul lui Voiculescu candidase cu PSD-ul, şi atunci PSD-ul a devenit minoritar. L-a desemnat pe domnul Tăriceanu, dar apelarea la Dan Voiculescu i-a adus o mare pagubă electorală, că el era cum era acum Iohannis cu PSD-ul şi atunci la 5 ianuarie el a lansat teza alegerilor anticipate care, într-adevăr, nici nu apucase să… De ce alegeri anticipate ca şi la Klaus Iohannis pentru că era deja un val, crease el valul şi valul ăla trebuie să-l faci repede, da? Numai că din nenorocire pentru el a fost domnul Călin Popescu Tăriceanu care el ca premier trebuia să demisioneze. Domnul Tăriceanu s-a prins că e şi o formulă de a scăpa de el. Era sigur că după anticipate nu va mai fi el premier.

Monica Mihai: S-a prins domnul Ludovic Orban că…

Ion Cristoiu: Da. Avem aceeaşi situaţie. Preşedintele, ca şi Traian Băsescu, care n-are nimic de pierdut sunt… 50 de anticipate, tot preşedinte rămâne, dar cel care pierde e premierul. Domnul Ludovic Orban s-a prins. Şi expresia aceasta o avem în conflictul de astăzi. Deci domnul Klaus Iohannis a primit noul mandat de preşedinte, deci poate dizolva parlamentul în fiecare moment. Interesul lui este ca Guvernul Orban să cadă. Însă el a sesizat, am înţeles că a aflat, mă rog, nici nu e greu să afle al el, ştiind cine sprijină, că de fapt s-a bătut palma între domnul Ciolacu şi domnul Orban să nu se depună moţiune de cenzură, aţi înţeles? Şi atunci asistăm la o insistenţă a lui Klaus Iohannis să… deci, PSD-ul poate să nu depună moţiune de cenzură la prima asumare, că vor fi mai multe, aţi văzut că sunt multe, la a doua, la a treia, dar la buget nu poate. Trebuie să depună că… Şi atunci i se pune la cale lui Ludovic Orban cinci asumări ale răspunderii, una după alta, aţi înţeles…

Monica Mihai: Şi la una dintre ele…

Ion Cristoiu: Aţi înţeles, adică nu… PSD-ul poate să închidă ochii la prima, hai la a doua, dar la a treia… la un moment dat vine electoratul şi spune chiar faci… Deci aţi înţeles ce i se pregăteşte. În aşa fel încât domnul Orban să cadă acum, începe iar tărăboiul ăla că nu se găseşte premier, cutare, cutare, cutare şi mai trebuie să mai pui unu, da? Care poate oricând să cadă. 

Monica Mihai: Dar aţi zis o chestie interesantă cum că domnul Ludovic Orban ar fi vorbit cu domnul Ciolacu?

Ion Cristoiu: Nu, aşa îl suspectează domnul Klaus Iohannis. Aşa se explică de ce Klaus Iohannis a ieşit azi public şi a spus că asumare ala buget e constituţională, care este o aberaţie, Constituţia interzice expres, iar domnul Orban a venit după el şi a zis nu, vom încerca să rezolvăm până la sfârşitul lui decembrie. Orban având dreptate pentru că noi am avut moment când am aprobat bugetul prin martie.

Monica Mihai: Au fost ani consecutivi în care am avut buget abia în februarie, martie.

Ion Cristoiu: Dar cu toate acestea jocul cu asumarea n-are nicio legătură cu nevoia Guvernului de a depăşi minoritatea din Parlament, are legătură cu asta. Un al doilea semnal este faptul că presa mituită nu e pro-guvernamentală, e pro-prezidenţială şi dacă vă uitaţi cu atenţie veţi vedea că în timp ce guvernul e ţintă, e criticat, nu în toate, dar oricum e criticat, domnul Klaus Iohannis nu. Al treilea, după părerea mea, se vor activa #rezist.

Monica Mihai: Pentru anticipate.

Ion Cristoiu: Nu. Toate manetele sunt la Klaus Iohannis, sunteţi de acord, da? La generali, da? În bătălia în care el se angajează cu Orban, Orban pierde pentru că v-am dat de exemplu de pe acum ce instrumente are. Unul dintre instrumente este protestul de stradă, care a fost folosit şi împotriva PSD-ului sunteţi de acord?

Monica Mihai: Şi se va folosi şi împotriva acestui Guvern.

Ion Cristoiu: Da, deja încep să se gândească să protesteze pentru două tururi. Aţi văzut, de exemplu, la conferinţa de presă de azi este o nuanţă foarte interesantă #rezist a anunţat demonstraţie pentru cele două tururi, să facă în două tururi. Şi eu sunt de acord cu cele două tururi, o să vă spun şi de ce.  Două tururi nu are interesul PNL în veci pentru că în cazul în care dintr-un singur tur câştigă primarul în exerciţiu. PNL-ul prin PDL are cei mai puternici primari din partidele politice. Ei şi PSD-ul. Şi primarii care sunt în exerciţiu nu au interesul a două tururi. Deci domnul Orban e sub o presiune a primarilor PNL din marile oraşe, cred că şi la dumneavoastră, în Oradea.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici