VIDEO   Healthcare Trends: Cum afectează stresul dinţii. Cum avem grijă de igiena dentară a bebeluşilor. Medicul stomatolog Mihaela Măgureanu oferă recomandări

  • Mihaela Măgureanu, medic primar Stomatologie la clinica Excedent, a vorbit despre albirea dentară, cu plusurile şi minusurile sale.
  • Ce trebuie să ştim despre implanturile dentare?
  • Ce trebuie să facă mamele pentru a evita ca micuţii să dezvolte carii?
  • De ce reclamele despre sangerarea gingivala si parodontoza nu spun tot adevarul?
937 afişări
Mihaela Măgureanu, medic primar stomatolog la Clinica EXCEDENT, a fost invitata emsiunii Healthcare Trends de vineri, 12 martie, realizată de Mediafax în parteneriat cu Banca Transilvania – Divizia pentru Medici. 
 
Cu o amplă experienţă în domeniu, dr. Mihaela Magureanu a discutat despre igiena orală a bebeluşilor şi despre greşelile pe care le fac mamele, fără să ştie, şi care afectează dinţii micuţilor. 
 
  • Un alt subiect a fost implantul dentar: când şi cum îl punem?
  • Albirea dentară: plusuri şi minusuri. 
  • Care sunt cele mai frecvente mituri din stomatologie?
 
Medicul spune că şi-a dorit de copil sa practice medicina. „Am terminat Stomatologia cu media 10. Cred că acesta este scopul meu în viaţă. Nu mă văd făcând altceva. Cu fiecare zâmbet redat, cu fiecare viaţă schimbată, am gasit energia să merg mai departe”. 
 
Mihaela Măgureanu este specializată în Protetică dentară, adică înlocuirea dinţilor lipsă. 
 
„Implantul dentar poate schimba întreaga viaţă a unui om, nu doar zâmbetul”, spune medicul. Iar pe măsură ce tehnologia a avansat, riscurile în implantologie au ajuns sa fie foarte mici. „Riscul de a pierde un implant dentar este extrem de mic”. 
 
Când se recomandă implantul dentar în locul puntilor dentare şi cât costă ?
„Ori de câte ori numărul dinţilor lipsă este mai mare de 3 sau dacă pacienţii nu mai au niciun dinte”, spune medicul. Costurile in implantologie s-au mai redus, însă implanturile dentare  premium au totuşi preţuri mari.  Medicul Mihaela Măgureanu spune că pacienţii trebuie să fie atenţi întâi de toate la specializarea medicului chirurg care insera implantul si apoi a celui care pune lucrarea. 
 

Cu stresul la dentist

 
Cel mai des se prezintă pacienţii la Clinica EXCEDENT pentru înlocuirea dinţilor lipsă. 
În ultimul an mai ales a crescut foarte mult incidenţa afecţiunilor determinate de stres  si bruxism (eroziuni, abraziuni, fracturi ).  Stresul duce la măcinarea dinţilor, avertizează stomatologul.
 
„Munca la domiciliu/telemunca a determinat o creştere a nivelului de stres. Sunt pacienţi care nu mai au interval de relaxare pentru că muncesc mai mult de acasă. Ei sunt mult mai stresaţi decât inainte, iar noaptea, scrâşnindu-şi dinţii, apar fracturi ale dinţilor integri sau ale dinţilor devitalizati”, mai spune dr. Mihaela Măgureanu. 
 
Specialista recomandă un control de două ori pe an pentru a decela cauzele afectiunilor dentare. 

 

Sfaturi pentru mamele care alăptează: cum evită un viitor de coşmar pentru copii lor?

 
O altă afecţiune des întâlnită de către stomatolog în ultimii ani este caria de biberon. 
 
„Se promovează foarte mult alăptatul la sân, însă, pe de altă parte, mămicile nu ştiu cum să îngrijească dinţii de lapte. Iar la 2-3-4 ani, copiii au toţi dinţii măcinaţi. Când ajunge deja la grădiniţă nu se mai poate integra in colectivitate pentru că nu mai are dinţi şi nu mai poate vorbi şi zâmbi normal”, atrage atenţia stomatologul.
 
„Alăptarea la sân este benefică, dar ea trebuie să se oprească în jurul vârstei de doi ani, când alimentaţia este diversificată. Când apar primii dinţi trebuie făcută igiena cavităţii bucale, adică, după ce se termină alăptatul, mama, cu o compresă cu apă rece să şteargă dinţişorii copilului. Acesta nu trebuie lăsat să adoarmă la sân ca atare. Laptele (indiferent dacă este la sân sau din biberon) creşte aciditatea din gură în timpul somnului, iar aciditatea rezultată din fermentarea lactozei demineralizează dinţii de lapte, care sunt oricum foarte moi”, recomandă specialista.
 
Copilul mai mare trebuie spălat pe dinţi cu o periuţă cu apă rece, nu cu degetar. Pentru copiii care depăşesc vârsta de un an, mama poate folosi uşor periuţa.
 

Albirea dentară, recomandată pe dinţi sănătoşi 

 
Toţi oamenii îşi doresc dinţi albi, drepti, sănătoşi. Însă albirea dentară nu e pentru oricine. „E recomandată pe dinţi sănătoşi şi integri, nu pe dinţi cu multe obturaţii. Albirea dentară este foarte sensibilă la alimente şi băuturi colorate . (...) Durata albirii este cam de 6 luni. Au şi efecte adverse. Cu excepţia albirii cu laser, celelalte tipuri de albire dentară afectează dintii”, explică dr.Măgureanu.
 

Medicul recomandă şi altfel de tratamente de estetică dentară minim-invazive

 
În cadrul emisiunii, medicul a discutat şi explicat mai multe teme de interes, precum: cele mai întâlnite mituri în stomatologie, ce trebuie să ştii despre sângerarea gingiilor şi paradontoză, turismul medical în România, motivele pentru care românii nu preţuiesc  sănătatea dentară şi cum ne putem educa, precum şi sfaturi concrete pentru studenţii la Stomatologie.
 
 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici