Healthcare Trends. Examenul RMN şi alte investigaţii imagistice: iradiere sau condiţie sine qua non pentru un diagnostic corect?

  • Examenul RMN sau alte investigaţii sunt necesare sau obligatorii uneori.
  • Ce trebuie să ştii despre RMN sau CT? Te iradiază? Cât?
  • Cum alegi un medic radiolog competent?
2576 afişări
Imaginea articolului Healthcare Trends. Examenul RMN şi alte investigaţii imagistice: iradiere sau condiţie sine qua non pentru un diagnostic corect?
Radiologia şi imagistica sunt două ramuri importante în Medicină. Au beneficii pentru diagnosticarea şi tratarea pacienţilor, dar uşurează, totodată, şi munca medicilor. 
 
Prof univ Dr. Gheorghe Iana, preşedinte al Societăţii de Neuroradiologie şi radiologie intervenţională din România, este invitatul Healthcare Trends, o emisiune pe teme mediale realizată de Mediafax în parteneriat cu Banca Transilvania - Divizia pentru Medici.
 
Invitatul de vineri este licentiat al UMF Carol Davila, medic primar Radiologie şi Imagistică medicală, iar în anul 2000 a obţinut la Lion, Franţa, o super specializare în Neuroimagistică.
 
Pentru început, specialistul spune că radiologii români sunt buni, dar şi extrem de căutaţi în străinătate. Prin urmare, România mai rămâne cu foarte puţini. 

La ce te ajută investigaţia imagistică?

Peste 80% din pacienti sunt expuşi unui examen imagistic pentru precizare de diagnostic, pentru confirmarea unui diagnostic, pentru evaluare, monitorizare, arată invitatul. „Practic, radiologia a devenit o componenta de bază a diagnosticului medical, sunt lucruri pe care nu ai cum să le susţii cu certitudine dacă nu ai un examen imagistic. Să vă dau cel mai banal exemplu, de unde ştii dacă un accident vascular este hemoragic sau ischemic? Conduita terapeuticaăeste diametral opusă. simptomatologia este foarte asemănătoare”. 

Reguli pentru RMN şi alte investigaţii 

Limitarea pentru RMN, CT şi alte investigaţii este dată de gradul de iradiere, dar totdeauna trebuie sa privim prin prisma risc - beneficiu, recomandă medicul, care spune că, în ceea ce priveste examenele RMN nu există o problemă. Însă, în cceea ce priveste examinările CT şi radiologie clasică e o problemă pentru că e o doză de iradiere, dar echipamentele moderne merg cu low dose, o doză calculata mult diminuata faţă de exminările clasice, aşadar, riscul de iradiere este unul redus. â
 
„Dacă se impune repetarea examenului, este foarte important să repeţi acest examen la 3 luni sau 6 luni. Nu e o limitare pentru că beneficiul este mai mare decât riscul”, spune Iana. 
 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici