Healthcare Trends VIDEO. Infecţii dentare şi implanturi. Totul despre igiena corectă, cu Bogdan Bulancea, medic stomatolog specialist în Chirurgie dento alveolară

  • Tehnologizarea prinde avânt în Stomatologie. Ce este sistemul CAD-CAM şi cum îi ajută pe pacienţi?
  • Infecţiile dentare: cum ne dăm seama că avem una şi cum se tratează?
  • Cum afectează carbohidraţii dinţii?
  • România: mână de lucru ieftină şi preţuri cu peste 50% mai ieftine la implanturi decât în alte ţări europene.
827 afişări
Bogdan Bulancea, medic stomatolog specialist în Chirurgie dento alveolară a fost invitatul de vineri al emisiunii Healthcare Trends, o emisiune săptămânală pe teme medicale.
  
Specialistul a vorbit despre cum putem avea o sănătate orală bună, cum prevenim infecţiile şi cât de mult a evoluat tehnologia în ceea ce priveşte intervenţiile stomatologice în ultimii ani. Totodată, medicul a adus în discuţie despre ce înseamnă şi cum îi ajută pe pacienţi metoda CAD-CAM.
  
 
Invitatul povesteşte că profesia şi-a ales-o cu mult timp, când era adolescent şi mergea la dentist. „E o meserie frumoasă, în care mi-am dorit să fiu propriul meu şef. Şi mi-am urmat visul, am urmat Facultatea de Medicină dentară. E o meserie care îţi aduce foarte multe satisfacţii, dar pe măsură ce începi să profesezi îţi dai seama de responsabilitatea pe care o ai şi de cât timp trebuie să acorzi din viaţa ta acestei profesii pentru a o face bine”, arată Bulancea. 
 

Dentist şi antreprenor. Cum a început afacerea WhiteDent?

 
Povestea WhiteDent începe undeva în anul 2005, cu mai bine de 15 ani în urmă. Eram la început de carieră, m-am decis că îmi doresc să îmi deschid propria afacere împreună cu soţia mea, am achiziţionat un spaţiu necesar desfăşurării activităţii şi am purces la drum”.
 

Ce probleme îi aduc pe oameni la dentist? 

 
Durerea este „motorul” care îi urneşte pe oameni la dentist în timp ce alte persoane vin pentru că au carii, dinţi lipsă, infecţii dentare. 
 
Invitatul mai spune că noile tehnologii, gen scanere intraorale şi ghiduri chirurgicale ajută pacientul să se recupereze mult mai repede după intervenţie. În plus, sunt utilizate pe scara largă fiindcă este o metodă minim invazivă prin care se aplică implantele şi nu necesită incinzii, nu presupune un disconfort foarte mare din partea pacientului şi recuperarea acestora este rapidă dupa intervenţie.
 

Tehnologia în Stomatologie ajută pacientul, dar şi medicul

 
Stomatologia a avansat foarte mult în ultimii ani. E o diferenţă mare faţă de anii trecuţi de perioada când am început. Noutăţile actuale sunt legate de folosirea laserului în Stomatologie, de folosirea microscopului, digitalizarea. Digitalizarea este viitorul în Stomatologie”, explică invitatul, care spune că „digitalizarea este viitorul în domeniul acesta”.
 
 

Ce este sistemul CAD-CAM?

 
Tehnologia avansează rapid în domeniul stomatologic. Pacienţii au mai multe opţiuni din care să aleagă, în funcţie de buget şi de ce anume le permite gingia şi osul. 
 
Metoda sau sistemul CAD-CAM reprezintă un sistem computerizat prin care se realizează designul unei lucrări şi se dă comanda catre un computer care frezează şi realizează lucrarea respectivă. Ca să o luăm de la primul pas, se amprentează intraoral zona pe care trebuie să realizăm lucrarea protetică, această informaţie ajunge la un calculator, acolo există un sistem de realizare a designului lucrării respective după care cand designul a fost realizat şi tehnicianul şi-a dat ok-ul pentru acea lucrare, se dă comanda către computer care va freza si realiza lucrarea finită”, mai spune Bulancea.
 
 

România, „raiul” străinilor care au nevoie de implanturi dentare 

 
Preţurile din ţară, comparativ cu preţurile din alte state, sunt semnificativ mai mici dar calitatea este la un nivel la fel de ridicat. „Preţurile din România versus cele din străinatate diferă şi diferă destul de mult pentru că, în primul rând, diferenţa se face la mâna de lucru, care este mult mai ieftină la noi. Materialele şi metodele utilizate sunt cam aceleaşi şi la noi şi în străinătate, dar mâna de lucru este mai ieftină însă personalul este foarte bine pregătit, instruit”, mai explică Bulancea.
 
Invitatul oferă şi un exemplu. Italienii şi românii stabiliţi în Italia plătesc un implant circa 1.000-1.200 euro acolo, iar în România, între 400 şi 450 euro. 
 
 

Care sunt primele semne ale unei infecţii dentare? Cum aflăm de ea şi cum o prevenim?

 
 Primul semn al unei infecţii dentare este durerea de cele mai multe ori, inflamaţia locală, în dreptul dintelui respectiv şi disconfortul în timpul mestecării hranei. Medicul spune că, pentru a preveni infecţiile atât de neplăcute şi periculoase pentru întregul organism, ar trebui să efectuăm măcar de două ori pe an controale de rutină. În plus, puţină atenţie la cum se prezintă dinţii, nu strică. „În momentul în care sesizează modificări de culoare ale dintelui, fracturi minore, leziuni carioase, obturaţii sau plombe care se rup. Toate aceste elemente sunt motive pentru a te prezenta în cabinet, chiar daca nu există durere”, explică expertul.
 

Igiena orală: „sfântă” pentru sănătatea dinţilor

 
Apoi, igiena dentară contează foarte mult şi cât de des şi corect o facem. Igiena este primul pas pentru a evita foarte multe probleme ale cavităţii orale. Periajul trebuie să existe zilnic şi măcar de două ori pe zi: dimineaţa şi seara, consideră stomatologul. 
 

Carbohidraţii, „inamicii” dinţilor sănătoşi

 
Medicul Bulancea arată că alimentaţia bazată pe carbohidraţi crează sau poate determina nişte probleme la nivelul dinţilor - se crează o peliculă, o placă bacteriană care determina un PH acid şi poate determina sau poate fi începutul apariţiilor cariilor. Aşadar, acesta recomanda fructe şi legume. Apoi, folosirea unui duş bucal, apă de gură şi aţă dentară ajută o igienă corect efectuată. 
 
Tehnica de periaj este foarte importantă. Firul dentar pe care trebuie să îl folosim, duşul bucal, pe care trebuie să îl folosim chiar daca avem dinţi naturali dar mai ales când avem lucrări protetice, lucrări pe implanturi - toate trebuie folosite zilnic”, mai explică Bulancea. 
 
 

Este România o bună destinaţie pentru turismul dentar?

 
România e de mult o destinaţie vizavi de turismul medical şi în special stomatologic tocmai din prisma acestui fapt. Manoperele sunt la fel, personalul este foarte bine pregătit, diferenţa de preş este undeva de două-trei ori mai mică în România faţă de străinătate”, mai punctează medicul. 
 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici